Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Διασπαστική ενέργεια» η ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Διασπαστική ενέργεια» η ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: «Διασπαστική ενέργεια» η ίδρυση νέας δικαστικής ένωσης

Σκοπιμότητες αποδυνάμωσης της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης που αριθμεί περί τα τρεις χιλιάδες μέλη, της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, καταγγέλει το διοικητικό της συμβούλιο με αφορμή την κατάθεση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτησης για ίδρυση νέας ένωσης με μέλη μόνον ανώτερους και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Όπως αναφέρεται σε μακροσκελή ανακοίνωση το αίτημα για ίδρυση νέας ένωσης σχετίζεται με τη θέση που έλαβε τελευταία η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε θέματα παρεμβάσεων στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η κίνηση για την ίδρυση νέας ένωσης με μέλη κυρίως αρεοπαγίτες, αποδίδεται εμμέσως πλην σαφώς σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της Προέδρου του Αρείου Πάγου και συνδέεται από δικαστικές πηγές με την επαναφορά, παρά τις αντιδράσεις, του αιτήματος για παράταση της θητείας της με την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.

Η ίδρυση νέας ένωσης στην ποινική και πολιτική με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων» χαρακτηρίζεται ως διασπαστική και δηλώνεται ότι θα αποκρουστεί από το σύνολο των δικαστών και των εισαγγελέων.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ίδρυσης νέας Δικαστικής Ένωσης έχει ονοματεπώνυμο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δισέλιδη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων . Και προσθέτουν πως «  είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πρωτοστατούν τώρα στην διάσπασή της. Η διάσπαση και ο κατακερματισμός αδυνατίζει τις θέσεις μας, πλήττει τα κοινά συμφέροντα, βλάπτει τη συλλογική προσπάθεια. Η ιστορική πείρα κατέδειξε ότι τέτοιες απόπειρες, που δεν έχουν ουσιαστική βάση αλλά στηρίζονται σε προσδοκίες επίτευξης προσωπικών επιδιώξεων, είναι θνησιγενείς. Η νέα Ένωση θα αδρανοποιηθεί σύντομα, όταν εκλείψει η πραγματική αιτία που την δημιούργησε. Θα αφήσει όμως πληγές που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν».

«Την 1η Νοεμβρίου 2016,όπως λένε αναδεικνύοντας  τη σοβαρότητα του  ζητήματος που  εγείρει για το δικαστικό  σώμα η κίνηση αυτή των συναδέλφων τους,  κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτηση για σύσταση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα. Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγήκε από μια μακρόχρονη περίοδο απομόνωσης, χαράζοντας μια νέα ανεξάρτητη πορεία, διατυπώνοντας τις θέσεις της με τόλμη και παρρησία και με μοναδικό γνώμονα την πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της και της Δικαιοσύνης»

Ωστόσο, σπεύδουν να διευκρινίσουν πως  οι καταστατικοί σκοποί της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ένωσης. «Οι ανώτεροι και ανώτατοι Δικαστές – σημειώνουν χαρακτηριστικά –  υπερεκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ένωσης, καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ’ αυτούς. Μάλιστα βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του Προεδρείου (θέση Α’ Αντιπροέδρου, Β’ Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα). Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ένωσης; Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων; Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αντιδράσαμε επίσης όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος. Στις θέσεις μας αυτές θα μείνουμε αμετακίνητοι. Είναι απαίτηση όχι μόνο των πρωτοβάθμιων δικαστών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανώτερων και ανώτατων δικαστών. Των Δικαστών συνολικά που δεν μπαίνουν στη λογική να ορθώσουν τείχη μεταξύ μας· να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες συναδέλφων· να διχάσουν. Των Δικαστών επίσης εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των συμφερόντων μας έχει ένα απαράβατο και αξεπέραστο όριο, τη Συνταγματική νομιμότητα.  Άλλωστε από συστάσεως της Ένωσής μας ουδέποτε υπήρξε αίτημα αυτής, ούτε πρόθεση της Πολιτείας δημιουργίας Δικαστών δύο ταχυτήτων. Γιατί άραγε θα έπρεπε τώρα να υπάρξει διαφοροποίηση»;

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, από τους και τους εισαγγελείς ” να σταθούν επικριτικά απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις. Να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται. Όσοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στη νέα αυτή Ένωση ας αναλογιστούν άλλη μια φορά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη τους στην ενότητα του Δικαστικού Σώματος. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι πάντα ανοιχτή στη συζήτηση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους εφόσον η λύση τους βρίσκεται εντός των Συνταγματικών πλαισίων και δεν είναι διχαστική. Συνεχίζουμε την πορεία μας έχοντας την πεποίθηση ότι στηριζόμαστε από την συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας!».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση