Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Δίκη Χ.Α.: Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις για την πολιτική αγωγή προτείνει η εισαγγελέας
Δίκη Χ.Α.: Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις για την πολιτική αγωγή προτείνει η εισαγγελέας

Δίκη Χ.Α.: Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις για την πολιτική αγωγή προτείνει η εισαγγελέας

Δεν μπορεί να υπάρξει παράσταση πολιτικής αγωγής στα θύματα στη δίκη της ΧΑ για τους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, υποστήριξε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

Αναφερόμενη η εισαγγελέας, στο αίτημα των συνηγόρων της υπεράσπισης να μην παρασταθούν τα θύματα στη δίκη της ΧΑ ως πολιτικώς ενάγοντες κυρίως για τους κατηγορουμένους που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, επικαλούμενη σε σωρεία νομικών επιχειρημάτων, κατέληξε ότι δε μπορεί να δικαιολογηθεί παράσταση πολιτικής αγωγής των θυμάτων για όσους κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη κατηγορία για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Παράσταση πολιτικής αγωγής, δηλαδή να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη, κατά την εισαγγελέα, μπορούν να δηλώσουν μόνο τα θύματα κατά των κατηγορουμένων που εμπλέκονται σε συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας, αναφερόμενη στην νομολογία (προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων) υποστήριξε ότι μπορεί να δικαιολογήσει το αδίκημα αυτό την παράσταση πολιτικής αγωγής.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας αναφέρθηκε λεπτομερώς κατά ποίων, εμπλεκόμενων στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μπορούν να δηλώσουν πολιτική αγωγή τα συγγενικά του πρόσωπα, δεν μπορούν όμως να παραστούν ως πολιτικές ενάγοντες κατά των πολιτικών προσώπων που έχουν μόνον την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι συνήγοροι του Γιώργου Ρουπακιά, που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αποδέχθηκε την πολιτική αγωγή των συγγενικών του προσώπων, πατέρα και μητέρας του αδικοχαμένου μουσικού, ενώ το δικαστήριο σε προηγούμενη συνεδρίασή του επέτρεψε δήλωση πολιτικης αγωγής και στην αδελφή του Παύλου Φύσσα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης εκαναν λόγο μεταξύ άλλων για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής με στόχο να προβληθούν αστικές αξιώσεις σε βάρος ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση».

Αίτημα της προέδρου για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού

Παράλληλα, αίτημα να εξαιρεθεί του κατ’ οίκον περιορισμού η κατηγορουμενων προς το δικαστήριο κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης θα θέσει στο δικαστικό συμβούλιο η πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για όσους κατηγορούμενους βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ωστε, όπως είπε να μην ειναι δυσχερής η μετάβαση τους στη δικαστική αίθουσα.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση