Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Δ.Σ.Β.: Tο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου κατάλληλο για λειτουργία δικαστηρίων κράτους κεντρικής Αφρικής
Δ.Σ.Β.: Tο  Δικαστικό Μέγαρο  Βόλου κατάλληλο για λειτουργία δικαστηρίων κράτους  κεντρικής Αφρικής

Δ.Σ.Β.: Tο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου κατάλληλο για λειτουργία δικαστηρίων κράτους κεντρικής Αφρικής

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Λάζαρο Γαϊτάνη, με τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο και Νικόλαο Κοσμάτο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντικείμενο της συνάντησης το αίτημα για ανάκληση του από 20-4-2016 κτιριολογικού προγράμματος για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου.

Όπως είναι γνωστό, με το συγκεκριμένο έγγραφο οι του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου θεωρούνται επαρκείς για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Β. τόνισε ότι αν σωστή και εύρυθμη λειτουργία σημαίνει να στεγάζονται σ' ένα γραφείο 15 τ.μ. 8 ειρηνοδίκες και να χωρούν σ' ένα χώρο 70 τ.μ. 15 δικαστικοί υπάλληλοι, αυτή η σωστή και εύρυθμη λειτουργία δεν μπορεί να αφορά δικαστικό μέγαρο της Ελλάδος, αλλά κράτος της κεντρικής Αφρικής.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τρεις προκάτοχοι του κ.Παρασκευόπουλου, υπουργοί Δικαιοσύνης τα τελευταία 13 χρόνια, αλλά και η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, χαρακτήρισαν ανεπαρκείς τους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ παρουσίασε στοιχεία για δικαστικά μέγαρα 7 πόλεων της Ελλάδας με μικρότερο πληθυσμό από του Βόλου, αλλά με εμβαδόν πολλαπλάσιο.

Αναλυτικά οι θέσεις του Δ.Σ.Β., όπως διατυπώθηκαν στη συνάντηση περιλαμβάνονται στο κατατεθέν , που αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

στις 27 Μαΐου 2016 από την κ. Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Βόλου γνωστοποιήθηκε στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου το υπ' αριθ.πρωτ.23425/20-4-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Αικατερίνη Πατσαδέλη, έχει τίτλο «Κτιριολογικό πρόγραμμα Δικαστικών Υπηρεσιών Βόλου». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, η Τεχνική Υπηρεσία του ΥΔΔΑΔ προχώρησε στη σύνταξη κτιριολογικού προγράμματος για το μέγεθος των χώρων που απαιτούνται για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.

Κι ενώ η ανεπάρκεια των χώρων του συγκεκριμένου κτιρίου ήταν πανθομολογούμενη την τελευταία εικοσαετία, τόσο από την εκάστοτε ηγεσία, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, όσο και από όλους τους τοπικούς φορείς του Βόλου, η Τεχνική Υπηρεσία ήρθε να τα ανατρέψει όλα! Αναφέρει χαρακτηριστικά το «περισπούδαστο» αυτό έγγραφο , το οποίο συντάχθηκε προφανώς χωρίς επιτόπιο έλεγχο: «Σύμφωνα με τα σχέδια από το αρχείο της Υπηρεσίας μας προκύπτει ότι το σύνολο της μικτής επιφάνειας χώρων του Δικαστικού Μεγάρου είναι περίπου 2400τ.μ. σαφώς μεγαλύτερο από το απαιτούμενο που προκύπτει από το κτιριολογικό που είναι 1976,88τ.μ.».

Η αντιμετώπιση του επίμαχου κτιριολογικού προγράμματος από το σύνολο των ΜΜΕ του Βόλου, ύστερα από συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στις 9-6-2016, ήταν η αναμενόμενη και περικλείεται σε δύο λέξεις: Οργή και Χλευασμός. Η τέταρτη σε πληθυσμό επαρχιακή πόλη της Ελλάδας αντιμετωπίζεται ως κωμόπολη! Οι δημοσιευθείσες στον Τύπο φωτογραφίες του στενού διαδρόμου των γραφείων του υ, του οποίου τη μετεστέγαση ζήτησαν οι κ.κ. Προϊστάμενοι του Πρωτοδικείου και του υ Βόλου, μαζί με το Πταισματοδικείο , στο κτίριο της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, ήταν χαρακτηριστικές: Ντοσιέ δικογραφιών στοιβάζονται στο δάπεδο δυσχεραίνοντας τη διέλευση, επειδή το αρχείο είναι υπερπλήρες.

Προφανώς κατά τη συντάξασα το κτιριολογικό πρόγραμμα κ. Ασημίνα Βακάλη και κατά την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Αικατερίνη Πατσαδέλη «σωστή και εύρυθμη λειτουργία» σημαίνει να στεγάζονται σ' ένα γραφείο 15 τ.μ. 8 ειρηνοδίκες και να χωρούν σ' ένα χώρο 70τ.μ. 15 δικαστικοί υπάλληλοι! «Σωστή και εύρυθμη λειτουργία» για δικαστικό μέγαρο της Ελλάδας ή για κράτος της κεντρικής Αφρικής;

Ας σημειωθεί ότι η κ. Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας έφτασε στο σημείο να προτείνει ως λύση την έξωση του Δικηγορικού Συλλόγου από το Δικαστικό Μέγαρο προκειμένου να διαμορφωθεί ακροατήριο Ειρηνοδικείου , παραβλέποντας την ανεπάρκεια των γραφείων του Ειρηνοδικείου.

Μήπως όμως όλα αυτά γίνονται για ν' αποφευχθεί το κόστος της μετεστέγασης των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου στο κτίριο της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, που απαιτεί την καταβολή μισθώματος; Αν όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης αδυνατεί να καταφύγει, έστω σε μία εντελώς εμβαλωματική λύση, για ποιά ένταξη σε πρόγραμμα για την ανέγερση 6 νέων δικαστικών μεγάρων ανάμεσα στα οποία του Βόλου, μπορεί κάποιος να μιλά; Αναφερόμαστε στην επίσημη εξαγγελία στο Βόλο τον Νοέμβριο του 2014 του προκατόχου σας Υπουργού κ. Χαράλαμπου Αθανασίου. Ισχύει ως πρόγραμμα του ΥΔΔΑΔ ή όχι;
Σε κάθε περίπτωση, αν οι του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου θεωρούνται επαρκείς για μία πόλη 125.000 κατοίκων , πώς μπορούν να εξηγηθούν οι αλλεπάλληλες κατά καιρούς επισκέψεις και δηλώσεις Υπουργών Δικαιοσύνης , όπως οι κ.κ. Πετσάλνικος, Χατζηγάκης και Αθανασίου, που χαρακτήριζαν ανεπαρκείς τους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου; Πώς μπορούν να δικαιολογηθούν οι επανηλλειμένες αυτοψίες της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ και η συμμετοχή της στη σύσκεψη των φορέων, που συγκάλεσε ο Δήμος Βόλου τον Σεπτέμβριο του 2012 που κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα;

Ποιά λογική μπορεί να δικαιολογήσει ο Βόλος με πολεοδομικό συγκρότημα 125248 κατοίκων να έχει Δικαστικό Μέγαρο κατασκευασμένο τη δεκαετία το 1920, μικτής επιφάνειας 2400 τ.μ.και μικρότερες να διαθέτουν δικαστικά μέγαρα με πολλαπλάσιο εμβαδόν; Σας αναφέρουμε ενδεικτικά παρα:

Κέρκυρα. Πληθυσμός 37611 κάτοικοι. Δικαστικό Μέγαρο 7457 τ.μ. Καβάλα. Πληθυσμός 54027 κάτοικοι. Δικαστικό Μέγαρο 6327 τ.μ.

. Πληθυσμός 43158 κάτοικοι. Δικαστικό Μέγαρο 5800 τ.μ. Πολύγυρος. Πληθυσμός 5040 κάτοικοι. Δικαστικό Μέγαρο 5312 τ.μ. Σπάρτη. Πληθυσμός 16239 κάτοικοι. Δικαστικό Μέγαρο 3361 τ.μ. . Πληθυσμός 8722 κάτοικοι. Δικαστικό Μέγαρο 2595 τ.μ. Καλάβρυτα 1679 κάτοικοι. Δικαστικό Μέγαρο 2477 τ.μ.

Κύριε Υπουργέ,

μετά τη δημοσιοποίηση του κτιριολογικού προγράμματος περιμένουμε από μέρους σας μία δήλωση ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν εκφράζει την πολιτική θέση του Υπουργείου κι ελπίζουμε από εσάς να μεριμνήσετε για την άμεση ανάκληση από την Τεχνική Υπηρεσία του υπ' αριθ.πρωτ.23425/2014-2016 εγγράφου. Για να μπορέσουμε μετά να συζητήσουμε τις ενδεικνυόμενες λύσεις, με βάση και τα προς διάθεση κονδύλια, απαιτώντας όμως άμεσα λύση και όχι παρελκυστικές τακτικές».

Στη συνάντηση από πλευράς Δ.Σ.Β. , εκτός του προέδρου, παραβρέθηκαν οι αντιπρόεδροι Νίκος Χατζησταματίου και Σπύρος Μαρδέλης, ο ταμίας Μιχάλης Βασιλικός και τα μέλη του Δ.Σ. Γιώργος Ταταριώτης, Λευτέρης Σολιδάκης, Θεόδωρος Γκούμας και Σωκράτης Κόκκαλης.

Από τη μεριά του ο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι δεν γνώριζε μέχρι τη δημοσιοποίησή του το κτιριολογικό πρόγραμμα. Τόνισε ότι το έγγραφο δεν εκφράζει την πολιτική ηγεσία το Υπουργείου, της οποίας η πολιτική βούληση είναι η επίλυση του κτιριακού προβλήματος με άμεσες ενέργειες.

Για τον σκοπό αυτό θεσμοθετείται άμεσα μία άτυπη ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή τεσσάρων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Προϊσταμένης του Πρωτοδικείου Βόλου, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Προέδρου των Δικαστικών Υπαλλήλων.

Η επιτροπή θα εξετάσει σε πρώτη φάση τα χρήματα που μπορούν να διατεθούν από κοινοτικά κονδύλια και από τον κρατικό προϋπολογισμό και το τι λύσεις θα μπορούν να βρεθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπόθεσμα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση