Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Χρ. Στρατηγόπουλος: Αναγκαία η ταύτιση διαγωγής και σωφρονισμού
Χρ. Στρατηγόπουλος: Αναγκαία η ταύτιση διαγωγής και σωφρονισμού

Χρ. Στρατηγόπουλος: Αναγκαία η ταύτιση διαγωγής και σωφρονισμού

Θετικά φαίνεται να βλέπει το του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης κρατουμένου, συνδέοντας τη με τον σωφρονισμό του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου , Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Μιλώντας στο Ράδιο ΟΑΜΑ και στον δημοσιογράφο, Σταύρο Δημόπουλο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η και η περίπτωση σωφρονισμού θα έπρεπε να έχουν ουσιαστική διάσταση, να συμβαδίζουν και να έχουν παράλληλες πορείες.

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Στρατηγόπουλου ήταν το του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών επί της αίτησης αποφυλάκισης κρατουμένου, που είχε καταδικαστεί σε 50 έτη φυλάκισης για σωρεία αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και τον βιασμό ή την απόπειρα βιασμού 10 γυναικών. Το Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι αφενός μεν ο κρατούμενος δεν έχει αντιληφθεί την απαξία των εγκλημάτων που τέλεσε κι αφετέρου δεν προέκυψε ειλικρινής μεταμέλεια. Κατά συνέπεια, απέρριψε την αίτηση. Η σχετική απόφαση-βούλευμα είχε ληφθεί στις 27 Μαρτίου 2018.

Ο κ.  Στρατηγόπουλος παραδέχτηκε πως η πολυσυζητημένη νομοθεσία Παρασκευόπουλου, παρουσιάζει σοβαρά ζητήματα εφαρμογής, όπως άλλωστε έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο νομοθέτης. Τα ζητήματα εντοπίζονται κυρίως στο επίπεδο της αποφυλάκισης κάποιων ανθρώπων που χωρίς να έχουν σωφρονιστεί απολύονται και διαπράττουν εξίσου σοβαρά ή και περισσότερα σοβαρά αδικήματα απ' αυτά για τα οποία είχαν καταδικαστεί.

«Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της συμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, υιοθετούν πολύ συχνά, οριζόντια μέτρα. Είναι σε σημαντικό βαθμό άμετρες νομοθεσίες, διότι δεν κάνουν τις σωστές διακρίσεις για ανθρώπους που δεν έχουν σωφρονιστεί» είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, προσθέτοντας πως αυτό θα πρέπει να αποτελεί μία διαχρονική έννοια του νομοθέτη, γιατί «στην προσπάθειά τους να αποσυμφορήσουν τις φυλακές, που είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, θυσιάζουν κάποια άλλα έννομα αγαθά, με τραγικά αποτελέσματα σε επίπεδο κοινωνικής ς».

«Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είπε ότι η έννοια της καλής διαγωγής θα πρέπει να συνδέεται με την έννοια του σωφρονισμού, με σκοπό την επανένταξης στην κοινωνία ατόμων που δεν φαίνεται να έχουν βελτιωθεί. Είναι πολύ διορατική σε σχέση με τη μετέπειτα συμπεριφορά κάθε ανθρώπου που δεν συναισθάνεται τις ευθύνες για το κακό που έχει προξενήσει. Η ερμηνεία που φαίνεται να υιοθετεί το Συμβούλιο, έχει μία ταύτιση με τον τρόπο που πλέον συστηματικά τα ποινικά δικαστήρια εκλαμβάνουν το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου» τόνισε ο κ. Στρατηγόπουλος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση