Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Ανοίγουν τα μεταλλεία της Χαλκιδικής με απόφαση του ΣτΕ
Ανοίγουν τα μεταλλεία της Χαλκιδικής με απόφαση του ΣτΕ

Ανοίγουν τα μεταλλεία της Χαλκιδικής με απόφαση του ΣτΕ

Με του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής άνοιξαν τα μεταλλεία της Χαλκιδικής καθώς το τμήμα Αναστολών του Δικαστηρίου διέταξε την της ς που είχε λάβει πριν από τις ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης .

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (σε σχηματισμό Ολομέλειας) δημοσίευσε αργά σήμερα το απόγευμα την υπ΄ αριθμ. 299/2015 απόφασή του (προεδρεύων ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Ηλίας Μάζος) με την οποία διατάσσει, την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του κ. Σκουρλέτη (19 Αυγούστου 2015), μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του (αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο).
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με την επίμαχη απόφαση του «διατάσσει, την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/19.8.2015 του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του εγγράφου 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, μέχρι την δημοσίευση οριστικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ασκηθείσης αιτήσεως ακυρώσεως».

Το ΣτΕ,στάθμισε την βλάβη που επικαλούνται οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και τους  λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το Ελληνικό Δημόσιο και τελικά ανέστειλε  την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι το Δημόσιο, «το οποίο φέρει και το σχετικό βάρος, δεν επικαλείται ειδικώς, ούτε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ούτε με τις απόψεις και τα λοιπά έγγραφα της υπηρεσίας προς την Επιτροπή Αναστολών, συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από την συνέχιση των εργασιών, η εκτέλεση των οποίων είχε εγκριθεί.

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώπιον της οποίας εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής (Σκουριές) μετά την πρόσφατη απόφαση του αρμοδίου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών του.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης οι διάδικοι, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στην περιοχή και έχει την ευθύνη της επένδυσης, σωματεία εργαζομένων που παρενέβησαν στη δίκη, τοπικοί φορείς και το ελληνικό αντάλλαξαν τις απόψεις τους και τα επιχειρήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών των μεταλλείων υπογράφηκε λίγο πριν τις πρόσφατες και με αυτήν ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.), με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ανάκληση έγινε, γιατί παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων.
Οι σχετικές προβλεπόμενες δοκιμές έγιναν όμως στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και αφού προηγουμένως της απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ διατύπωσε τη θέση  ότι η υπουργική απόφαση περί αναστολής ελήφθη ενώ τα κρίσιμα έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση δεν ήταν στο αρμόδιο υπουργείο αλλά σε συμβολαιογράφο.
Η δικηγόρος έθεσε στους συμβούλους Επικρατείας το ερώτημα «από ποια στοιχεία ο κ. διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενοι όροι δεν τηρήθηκαν” ενώ πρόσθεσε ότι ο υπουργός μπορεί να είχε άλλη των πραγμάτων αφού είχε αντικαταστήσει τον προκάτοχό του Παν. Λαφαζάνη πριν από λίγες ημέρες.

Ακόμη, υποστηρίχθηκε από την «Ελληνικό Χρυσός» ότι οι απαιτούμενες δοκιμές όντως έγιναν στην Φινλανδία από την εταιρεία «Outotec» που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να μεταβάλλει το αποτέλεσμα των δοκιμών.
Οι δύο συνήγοροι των 4 σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, που έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», έριξαν το βάρος της αγόρευσής τους στην ανάπτυξη της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού και ξεκαθάρισαν ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά κυάνιο.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση