Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ / «Ανοίγει» ο φάκελος Siemens μετά από 11 χρόνια
«Ανοίγει» ο φάκελος Siemens μετά από 11 χρόνια

«Ανοίγει» ο φάκελος Siemens μετά από 11 χρόνια

Έντεκα χρόνια αφού ξεκίνησαν οι εισαγγελικές για την υπόθεση της Siemens, καλοκαίρι του 2006, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, εκτός απροόπτου, η για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις για διαφθορά, που απασχόλησε δικαιοσύνη και Βουλή επί έτη.

Η που αφορά τη σύμβαση του ΟΤΕ με τον γερμανικό κολοσσό για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών τηλεπικοινωνιών στο τέλος της δεκαετίας του 1990 αποτελεί το μοναδικό σκέλος της υπόθεσης Siemens που έχει φθάσει στο ακροατήριο καθώς πολλές άλλες της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας που ερευνήθηκαν για δωροδοκίες και μαύρο χρήμα δεν κατέληξαν σε παραπομπές σε .

Η εκδίκαση της υπόθεσης για την οποία η ανάκριση κράτησε πάνω από επτά χρόνια οδηγήθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε καθώς δεν είχε μεταφραστεί πλήρως το πολυσέλιδο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι εμπλεκόμενοι, σε ότι αφορά αλλοδαπούς κατηγορουμένους, κυρίως Γερμανούς υπηκόους και ένα Γαλλοελβετό, προκαλώντας και εντός της δικαιοσύνης.

Για την επίμαχη σύμβαση  Siemens -ΟΤΕ γνωστή ως σύμβαση 802 καλούνται να λογοδοτήσουν  συνολικά 64 κατηγορούμενοι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους πολλά στελέχη του γερμανικού κολοσσού, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος όμως διέφυγε στη Γερμανία και δικάστηκε εκεί, δεν είναι στη σημερινή  δίκη, όπως και δεκάδες άλλοι, στελέχη του ΟΤΕ, τότε, χρηματιστές αλλά και ο Θεόδωρος Τσουκάτος, που δικάζεται για το ένα εκ γερμανικά μάρκα που πήρε από τον Χριστοφοράκο για το κομματικό ταμείο, όπως ο ίδιος υποστήριξε από την αρχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα παραπομπής, η υπόθεση αφορά την σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και την γερμανική ΖΗΜΕΝΣ, καθώς και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, για την σύναψη της οποίας φαίνεται να διακινήθηκαν τεράστια χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας αποκαλούσαν τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλέον υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο καθώς τα χρήματα μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Η πλευρά των κατηγορουμένων πρώην στελεχών του Οργανισμού αμφισβητεί τόσο την ύπαρξη ζημιάς όσο και το ύψος ζημίας του ΟΤΕ. Σύμφωνα πάντως με το κατηγορητήριο τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Μητσοτάκης στo Reuters: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας #EUMED9 - https://t.co/0ALzsPUEMi -

  • Εγκαινιάστηκε και δόθηκε προς χρήση στο πάρκινγκ της Φιλελλήνων #πάρκινγκΦιλελλήνων - https://t.co/XxrHepvvwH -

  • #κορωναϊός: «Ανηφόρα» ως τα Χριστούγεννα, ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα #κορωναϊός - https://t.co/ESOp8UUzhm -

"Αλιεύοντας" την είδηση