Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ » Συνελήφθη για τη «μαφία των φυλακών» και ο Θ. Παναγόπουλος
Συνελήφθη για τη «μαφία των φυλακών» και ο Θ. Παναγόπουλος

Συνελήφθη για τη «μαφία των φυλακών» και ο Θ. Παναγόπουλος

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Στην αστυνομία, παρουσιάστηκε αυτοβούλως και συνελήφθη βάση του ενττος σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του και ο δεύτερος δικηγόρος που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της «μαφίας» του Κορυδαλλού, Θ. Παναγόπουλος.

Ο δικηγόρος, που μέχρι πρότινος ήταν συνήγορος του 65χρονου δικηγόρου ο οποίος είναι προσωρινά κρατούμενος για την ίδια υπόθεση,  αναμένεται να οδηγηθεί (όπως και ο ήδη συλληφθείς Αλ. Λυκουρέζος) στο γραφείο του ανακριτή Ευτ. Νικόπουλου για να ενημερωθεί για στοιχεία της δικογραφίας.

Στον ανακριτή ο Αλ. Λυκουρέζος

Ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευ. Νικόπουλου θα εμφανιστεί σήμερα το μεσημέρι ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος που συνελήφθη χθες με ένταλμα του ανακριτή για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».

O γνωστός ποινικολόγος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης κατά του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις φυλακές μετά την καταδίκη του σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της Energa.

Σήμερα, εξάλλου, ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να βρεθεί και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος, οποίος επίσης διώκεται για τα ίδια αδικήματα, δηλαδή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης και για τον οποίο επίσης έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Οι δυο δικηγόροι, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα.

Ο Αλ. Λυκουρέζος μαζί με τον Θ. Παναγόπουλο, ήταν δικηγόροι του Γιώργου Αντωνόπουλου για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του, η οποία είχε γίνει το Νοέμβριο του 2014 έξω από το σπίτι του στη Πεντέλη. Ως ηθικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου, έχει καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή ο Αρ. Φλώρο

Ο Γ. Αντωνόπουλος, σε καταθέσεις που είχε δώσει στις αρχές είχε αναφέρει πως θεωρεί τον Αριστείδη Φλώρο ως τον ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του. Ενα ισχυρισμόν που αρνείται ο Αρ. Φλώρος, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε  στον ανακριτή για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην αυτή, ο έγκλειστος φέρεται να αναφέρει πως οι δύο συλληφθέντες δικηγόροι, δηλαδή οι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος, του ζήτησαν , προκειμένου ο πελάτης τους, δηλαδή, ο Γ. Αντωνόπουλος, να πάρει πίσω τις καταθέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θεωρούσε τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

Παράλληλα, από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών» καταγράφηκαν συνομιλίες ανάμεσα σε κακοποιούς, αλβανικής καταγωγής που κρατούνται στις φυλακές και τον προφυλακισμένο πλέον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο από τις οποίες προέκυψαν κάποια στοιχεία για την υπόθεση των δύο δικηγόρων και πρωτίστως του Αλέξανδρου Λυκουρέζου.

Επίσης, σχετικά με την υπόθεση των δύο δικηγόρων είχε καταθέσει  πρόσφατα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχ. Ζαφειρόπουλου, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει δώσει για το ίδιο θέμα και στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει μαζί με τον αδικοχαμένο Μιχ. Ζαφειρόπουλο για ένα διάστημα τον Αριστείδη Φλώρο, ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο μεταξύ άλλων.

«Στις 30 Αυγούστου με ειδοποίησε ο Μιχαλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε».

Ακόμη, στην κατάθεσή του ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως πριν τη δικάσιμο η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο με τον οποίο και είχε την εξής συνομιλία. «Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: «Δε φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής».

Σε δηλώσεις του, χθες, ο δικηγόρος Θ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι έχει σκοπό να εμφανιστεί ο ίδιος στον ανακριτή και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση. Ο ίδιος ανέφερε πως ενώπιόν του ποτέ δεν ζητήθηκαν χρήματα και πως δεν είχε ποτέ κάποια προσωπική επαφή ή με τον αδικοχαμένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. «Ξέρω ότι έχω την συμπαράσταση όλων των συναδέλφων. Όλος ο κόσμος, ο νομικός μας κόσμος και όχι μόνον, ξέρει ποιος είμαι. Ειλικρινά επαφίεμαι πλέον στο Θεό, πουθενά αλλού», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, τόνισε πως το ένταλμα σε βάρος του γνωστού δικηγόρου στερείται κάθε λογικής αιτιολογίας, καθώς ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ασκεί δικηγορία, έχει σταθερή κατοικία και τον ξέρουν όλοι, ενώ όπως πρόσθεσε, «ουδέποτε κλήθηκε από τις δικαστικές αρχές και αρνήθηκε»,  χαρακτηρίζοντας την έκδοση ενττος «δικονομική ακρότητα», ενώ άφησε να εννοηθεί, ότι στην υπόθεση μπορεί να υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες.

Πάντως και οι δύο δικηγόροι, που θα λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους και θα προσκομίσουν υπομνήματα με τις θέσεις τους στον ανακριτή.

Ωστόσο, η έκδοση ενταλμάτων για τη σύλληψη τους, ενώ και οι δύο δεν έχουν κληθεί από τις ανακριτικές αρχές και δεν είχαν προβεί σε κίνηση φυγής, έχει προκαλέσει προβληματισμό και σχόλια στον νομικό – και όχι μόνον – κόσμο, καθώς θεωρείται μέτρο εξαιρετικά αυστηρό και χωρίς καμία νομική βάση.

Ανακοίνωση ΔΣΑ για τα εντάλματα σύλληψης Λυκουρέζου και Παναγόπουλου

Θέση για τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά δύο γνωστών δικηγόρων και για τις  δικαστικές εξελίξεις που απασχολούν την επικαιρότητα έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Έλληνα πολίτη. Εκείνο όμως που αναμένουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση. Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με το νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

To ΔΣ του ΔΣΑ στη σημερινή του συνεδρίαση, με αφορμή τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις, που απασχολούν την επικαιρότητα, διατύπωσε τις κάτωθι θέσεις:

1. Εμμένει στην πάγια θέση του ότι σύμφωνα με τις αρχές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και της δικηγορικής δεοντολογίας, η ποινική προδικασία είναι μυστική και απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας σε τρίτους, πολλώ μάλλον μέσω των ΜΜΕ. Η απαγόρευση αυτή είναι βασικό στοιχείο του ποινικοδικονομικού μας συστήματος και του νομικού μας πολιτισμού, και  δεν κάμπτεται ούτε για τους υπερασπιστές διαδίκων της ποινικής δίκης. Η προσκομιδή των όποιων στοιχείων από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης πραγματοποιείται μόνο στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.

2. Ο ΔΣΑ δεν επιζητεί καμία ευμενή μεταχείριση των δικηγόρων κατά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του εντάλματος σύλληψης, όπως αυτό εφαρμόζεται για κάθε Έλληνα πολίτη. Εκείνο όμως που αναμένουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι να μην επιφυλάσσει σε βάρος των δικηγόρων δυσμενή μεταχείριση, που οδηγεί σε στοχοποίηση.

3. Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει απερίσπαστη το καθήκον της, σύμφωνα με το νόμο και με την απροσωπόληπτη κρίση της.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση