Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Δικαστικά θα κινηθούν κάτοικοι της Κω
Δικαστικά θα κινηθούν κάτοικοι της Κω

Δικαστικά θα κινηθούν κάτοικοι της Κω

Εντατικές είναι οι προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να συμφωνήσουν στη λειτουργία ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακών κέντρων) στα νησιά. Την ίδια στιγμή, οι σε τοπικό επίπεδο λαμβάνουν περισσότερο οργανωμένη μορφή, καθώς ομάδες πολιτών αναζητούν νομικούς δρόμους, ώστε «να μη μετατραπούν τα νησιά που φιλοξενούν hotspots από τουριστικοί σε μεταναστευτικοί προορισμοί», όπως τονίζουν.

Χθες την Κω επισκέφθηκε κλιμάκιο του Διεθνούς Oργανισμού Mετανάστευσης (ΔΟΜ), το οποίο συνοδευόταν από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. εκπροσώπους της και του Frontex, προκειμένου να ενημερώσει τις τοπικές αρχές για το πρόγραμμα εθελουσίας ς που εφαρμόζεται και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους λαμβάνουν χρηματικό βοήθημα και άλλες διευκολύνσεις. Στην Κω, μάλιστα, βρέθηκε και εκπρόσωπος της πακιστανικής πρεσβείας, καθώς το 85% των μεταναστών που βρίσκονται στο νησί είναι .
Το κλιμάκιο του ΔΟΜ ενημέρωσε τον δήμαρχο του νησιού ότι ειδικά για τα νησιά προβλέπεται επιπλέον . Ετσι, κάθε που επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του θα λαμβάνει 1.000 (αντί 500 που έως τώρα ήταν το ποσό). Αν και η Τοπική Αυτο φάνηκε θετική στην εφαρμογή του προγράμματος, παραμένει άγνωστο αν τελικά θα συμφωνήσει και στη δημιουργία προαναχωρησιακού υ 500 θέσεων στο νησί. «ια να γίνουν οι επιστροφές, πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν άρση του αιτήματος ασύλου και να βρίσκονται σε περιορισμένο χώρο έως ότου οργανωθούν οι αποστολές», επισημαίνει αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην «Κ».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση