Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για την παγκόσμια Ημέρα Ρομά
Διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για την παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για την παγκόσμια Ημέρα Ρομά

 

 

Διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, διοργανώνουν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη , το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου της κοινωφελούς επιχείρησης -ΔΙΕΚ του δήμου και το Εργαστήριο Εκπαίδευσης & Επικοινωνίας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του τοπικού δικτύου υποστήριξης στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στη πόλη του .

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 8/4, ο  Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, στις 5.00 μ.μ., θα χοροστατήσει στην Ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στα πρώην εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως , στο Αλιβέρι ς. Αμέσως μετά, στον ίδιο χώρο, θα προβληθεί στη γλώσσα των Ρομά, η της ζωής του Χριστού.

Το Σάββατο 9/4, στις 10.00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Mουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα των Ρομά: Η άγνωστη πλευρά της Ευρωπαϊκής Ιστορίας». Στην ημερίδα θα ομιλήσουν ο  Επίσκοπος Σλαυονίας κ. Ιωάννης, από το Πατριαρχείο Σερβίας, ο  Αθανάσιος Γκότοβος, καθηγητής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η  Εύα Πολίτου, εκπαιδευτικός – δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών και ο  Γιάννης Γεωργίου, κοινωνιολόγος.

Στο τέλος της Ημερίδας, η ομάδα Ρομά του Αλιβερίου «ΡΟΜΑΛΕΟΙ», θα παρουσιάσουν ιστορικές μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα, σε σκηνοθεσία του δρ. Στέλιου Πελασγού, αφηγητή, παιδαγωγού και συγγραφέως.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση