Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Ξεκινούν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό 1 εκατ. ανασφάλιστων οχημάτων
Ξεκινούν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό 1 εκατ. ανασφάλιστων οχημάτων

Ξεκινούν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό 1 εκατ. ανασφάλιστων οχημάτων

Πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και τα 750 ευρώ για τα Ι.Χ. αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων, που σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις ξεκινούν από 870 χιλιάδες και μπορεί να φθάνουν έως και το 1,1 εκατομμύριο οχήματα.

Το μήνυμα έστειλε χθες η γενική Εσόδων,Κατερίνα Σαββαΐδου,η οποία κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το προεδρείο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κάλεσε τους κατόχους οχημάτων χωρίς κάλυψη να ασφαλιστούν πριν εντοπιστούν είτε από την Τροχαία είτε από τη διασταύρωση των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών με το Κέντρο Πληροφοριών.Πρόκειται για τη βάση δεδομένων που ενημερώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τα που ασφαλίζουν και τα δεδομένα του οποίου διασταυρώνονται με το αρχείο του υπουργείου Οικονομικών για τα που κυκλοφορούν.

Μετά την ενεργοποίηση της εφαρμογής και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων, θα βεβαιώνεται ως πρόστιμο παράβολο 250 ευρώ και η σχετική ενημέρωση θα αποστέλλεται στον φορολογούμενο μέσω του TAXISnet. Σε περίπτωση που το ανασφάλιστο όχημα εντοπιστεί από την Τροχαία, επιβάλλεται πρόσθετο πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ γίνεται και αφαίρεση των πινακίδων. Να σημειωθεί ότι το παράβολο των 250 ευρώ δεν διαγράφεται ακόμη και αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου εντοπιστεί από την Τροχαία και ασφαλίσει το όχημά του στη συνέχεια.

Το άνοιγμα μάλιστα της εφαρμογής του Κέντρου Πληροφοριών στους ίδιους τους κατόχους αυτοκινήτων,δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ελέγχουν εάν τα στοιχεία του οχήματός τους, αλλά και τα προσωπικά τους στοιχεία είναι σωστά, επιβεβαιώνει την εκτίμηση για τον υψηλό αριθμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 1,1 εκατομμύριο.

Συγκεκριμένα από την 1η Μαΐου, που η εφαρμογή έχει ανοίξει για το κοινό, επισκέφθηκαν τη βάση 234.896 κάτοχοι, από τους οποίους το 20,47% ήταν ανασφάλιστοι. Ενα μικρό ποσοστό μεταξύ αυτών που εμφανίστηκαν ως είναι κάτοχοι αυτοκινήτων που έχουν πέσει επιτήδειων, δίνοντάς τους πλαστό ασφαλιστήριο. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταφύγουν στην ασφαλιστική τους εταιρεία, η οποία θα τους καλύψει εάν πραγματικά ο ασφαλιστής είναι συνεργάτης της.

Ενδεικτικό της απολεσματικότητας που έχει η εφαρμογή του Κέντρου Πληροφοριών είναι το γεγονός ότι από την ημέρα που ενεργοποιήθηκε, ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων αυξήθηκε κατά 70.000, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 5,5 εκατομμύρια. Με βάση τον νόμο 4141 του 2013 ο εντοπισμός ανασφάλιστου αυτοκινήτου επισείει τις εξής ποινές:

α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες. Σε περίπτωση εμπλοκής του οχήματος σε ατύχημα, αφαιρούνται οι πινακίδες και οι κυκλοφορίας για δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

β) Χρηματικό πρόστιμο ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατικά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση