Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Βαρύ το ιστορικό των τραυματισμένων ληστών της Κρήτης
Βαρύ το ιστορικό των τραυματισμένων ληστών της Κρήτης

Βαρύ το ιστορικό των τραυματισμένων ληστών της Κρήτης

Πλούσια δράση είχαν αναπτύξει οι τρεις ένοπλοι που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ληστείας σε κοσμηματοπωλείο, που βρίσκεται μέσα σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Χερσονήσου Ηρακλείου και τραυματίσθηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε καταστήματα και κοσμηματοπωλεία στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ με τη σύλληψη των τριών εξιχνιάστηκαν επτά ένοπλες ληστείες, δύο απόπειρες ληστειών και έξι , τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τη και διαφυγή τους, ενώ στη συνέχεια τους έβαζαν φωτιά για εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης που εκδόθηκε το Σάββατο σημειώνεται ότι «στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας, που πραγματοποιήθηκε χθες μετά από σε κοσμηματοπωλείο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ξενοδοχειακή μονάδα, στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, συνελήφθησαν δύο 29χρονοι ημεδαποί και ένας 33χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αρμενίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού, ληστείες, απόπειρες ληστειών, κλοπή κατά συναυτουργία, της ς για τα όπλων και εμπρησμό».

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης αναφερόμενη στο χρονικό της ληστείας, χθες το βράδυ, επισημαίνει ότι οι τρεις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, μπήκαν στο κοσμηματοπωλείο και αφού ακινητοποίησαν υπάλληλο του καταστήματος, με την απειλή όπλων, αφαίρεσαν κοσμήματα αδιευκρίνιστης μέχρι στιγμής χρηματικής αξίας.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.Α.Σ.) και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, που κατέφθασαν στο σημείο, για να ακινητοποιήσουν τους δράστες.

Οι δράστες, εξερχόμενοι του κοσμηματοπωλείου και αντιλαμβανόμενοι την παρουσία των αστυνομικών, με σκοπό να διαφύγουν, πυροβόλησαν επανειλημμένα κατά των αστυνομικών.
Οι αστυ ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό των τριών δραστών, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός αστυνομικού ή άλλου πολίτη.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov, ένα πιστόλι, σακίδιο με τα αφαιρεθέντα κοσμήματα και Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή.

Σε σχέση με το χρονικό της εξάρθρωσης, η ΕΛΑΣ αναφέρει ότι όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική προανάκριση της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, οργανωμένη ένοπλη ομάδα αποτελούμενη από τρία τουλάχιστον μέλη, δρούσε στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, διαπράττοντας ένοπλες ληστείες σε καταστήματα super market, κοσμηματοπωλεία κ.λπ., αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό διάφορα χρηματικά ποσά.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, τα μέλη της ομάδας, είχαν συγκεκριμένο τρόπο δράσης modus operandi όπως χαρακτηριστικά τονίζει η ΕΛΑΣ, κατά τον οποίο, αφού εντόπιζαν ανασφάλιστα οχήματα, τα αφαιρούσαν είτε με τη βία, είτε μετά την απομάκρυνση των ιδιοκτητών τους.

Στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για τη και διαφυγή τους έπειτα από την ολοκλήρωση των ληστειών, ενώ προκειμένου να δυσχεράνουν τις έρευνες των Αρχών, προκαλούσαν σε αυτά, καταστρέφοντας τα ολοσχερώς.

Μετά από κλοπή Ι.Χ. φορτηγού αυτοκινήτου, που έγινε το χρονικό διάστημα της 10.06 προς 11.06.2015, σε περιοχή του Ηρακλείου, εκπονήθηκε ειδικό δράσης, στο πλαίσιο του οποίου, αστυνομικές δυνάμεις της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, αναπτύχθηκαν τις απογευματινές ώρες της 11ης και της 12ης Ιουνίου, με σκοπό τον εντοπισμό οχήματος και την κάλυψη τουριστικών περιοχών με μεγάλη συγκέντρωση καταστημάτων και κοσμηματοπωλείων.

«Αποτέλεσμα ήταν ο εντοπισμός και η σύλληψη των τριών μελών της εγκληματικής ομάδας, μετά τη διάπραξη της προαναφερόμενης ένοπλης ληστείας» τονίζει η ΕΛΑΣ

Από την αστυνομική έρευνα και την προανάκριση, προέκυψε ότι οι τρεις συλληφθέντες, με την παραπάνω μεθοδολογία, έχουν διαπράξει και μια σειρά άλλων αξιόποινων πράξεων

Ειδικότερα: Την 1η Αύγουστου 2102 , μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας 45χρονου ημεδαπού, που βρίσκεται μέσα σε ξενοδοχειακή μονάδα στον Δήμο Χερσονήσου και με την απειλή όπλων και άσκησης σωματικής βίας, έκλεψαν κοσμήματα συνολικής αξίας 300.000 ευρώ. Στη συνέχεια διέφυγαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχαν κλέψει τρεις μέρες πριν τη ληστεία από το Ηράκλειο, και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά.

Επίσης στις 9 Ιουνίου 2014, μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας 38χρονου που βρίσκεται στον Δήμο Μαλεβιζίου και με την απειλή όπλων και άσκησης σωματικής βίας, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 400.000 ευρώ, ενώ διέφυγαν με Ι.Χ.φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο είχαν κλέψει την 31.07.2012 από το Ηράκλειο, προκαλώντας εμπρησμό μετά την ληστεία ενώ κατά τη διαφυγή τους, έκλεψαν το Ι.Χ. αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, στο οποίο προκάλεσαν εμπρησμό.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2015, με την απειλή δύο Kalashnikov και ενός πυροβόλου όπλου προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να ληστέψουν κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας 47χρονου, που βρίσκεται στην πόλη του Ηρακλείου. Στη συνέχεια, μπήκαν σε Σουπερ Μάρκετ στο Ηράκλειο, όπου με την απειλή όπλων και άσκησης σωματικής βίας, έκλεψαν 5.800 ευρώ.

Την ίδια μέρα οι τρεις συλληφθέντες μπήκαν σε άλλο Σουπερ Μάρκετ, στο Γάζι Ηρακλείου και με την απειλή όπλων έκλεψαν 7.800 ευρώ, ενώ το ίδιο βράδυ, μπήκαν σε βενζινάδικο στη Νέας ς Οδού Ηρακλείου – Ρεθύμνου και έκλεψαν το χρηματικό ποσό των 610 ευρώ ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχαν αφαιρέσει πριν λίγες ημέρες και του έβαλαν φωτιά

Επίσης στις 3 Απριλίου 2015 μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο ιδιοκτησίας 43χρονου και 41χρονης, που βρίσκεται σε περιοχή του δήμου Χερσονήσου και με την απειλή όπλων και έκλεψαν κοσμήματα και χρήματα συνολικής αξίας 100.070 ευρώ, ενώ μετά τη διαφυγή τους, έβαλαν και πάλι φωτιά στο Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο είχαν κλέψει την ίδια ημέρα για τη ληστεία.

Τέλος στις 5 Μαΐου 2015, δύο από τους τρεις δράστες, αποπειράθηκαν να μπουν σε κοσμηματοπωλείο, που βρίσκεται στην περιοχή της Αμμουδάρας Ηρακλείου, έγιναν όμως αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή με Ι.Χ.φορτηγό το οποίο είχαν κλέψει από αγροτική τοποθεσία στο δήμου Ηρακλείου, και έβαλαν και σ' αυτό στη συνέχεια φωτιά.

Η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι η συνολική οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής ομάδας ξεπερνά το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, προκειμένου να εξακριβωθεί η τυχόν διάπραξη περισσότερων ληστειών από τους συλληφθέντες.

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση