Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Τρίκαλα: Εξιχνιάστηκαν μία περίπτωση απάτης και δύο απόπειρες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων
Τρίκαλα: Εξιχνιάστηκαν μία περίπτωση απάτης και δύο απόπειρες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων

Τρίκαλα: Εξιχνιάστηκαν μία περίπτωση απάτης και δύο απόπειρες απάτης σε βάρος ηλικιωμένων

Ταυτοποιήθηκε ένας από τους δράστες

Εξιχνιάστηκαν από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων μία περίπτωση απάτης και δύο απόπειρες απάτης σε βάρος τριών ηλικιωμένων που διαπράχθηκαν στην πόλη των Τρικάλων.

Ταυτοποιήθηκε έπειτα από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα ένας από τους δράστες. Πρόκειται για έναν 38χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε για το αδίκημα της απάτης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 38χρονος, διέπραξε τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:

 • Την (26-04-2017) προσποιούμενος τον αστυνομικό, εξαπάτησε 79χρονο ημεδαπό και με το πρόσχημα ότι το παιδί του ευθύνεται για ατύχημα, κατάφερε να πείσει τον ηλικιωμένο να παραδώσει σε άγνωστο συνεργό του το χρηματικό ποσό των (40.000) ευρώ, για την απεμπλοκή του από τις επικείμενες συνέπειες.
 • Την (29-03-2017) και την (27-04-2017) αποπειράθηκε να εξαπατήσει δύο ακόμη ηλικιωμένες, ηλικίας 77 και 79 ετών, μαζί με άγνωστους συνεργούς του, προσποιούμενος στην πρώτη περίπτωση τον υπάλληλο της Δ.Ε.Η. με το πρόσχημα να επιδιορθώσει σχετική βλάβη στον μετρητή ρεύματος της οικίας της, ενώ στην δεύτερη περίπτωση προσποιούμενος γνωστό συγγενικό της πρόσωπο με το πρόσχημα ρύθμισης οφειλής του.Από την κατοχή του 38χρονου κατασχέθηκαν το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητό του και ένα κινητό τηλέφωνο ως μέσα διευκόλυνσης της προαναφερόμενης παράνομης δραστηριότητας, καθώς και το χρηματικό ποσό των (95) ευρώ.

Η που σχηματίσθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του δράστη και των συνεργών του σε παρόμοιες .

 

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας υπενθυμίζει στους πολίτες τις κάτωθι χρήσιμες συμβουλές:

 

 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό σας πρόσωπο (συνήθως το παιδί σας) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού και απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλει, προκειμένου να απεμπλακεί το συγγενικό σας πρόσωπο από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.
 • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε υς χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, , Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση ς απάτης σε βάρος σας.

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (http://www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές» παρατίθενται γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση