Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Πώς δρούσε το πανευρωπαϊκό δίκτυο διακινητών
Πώς δρούσε το πανευρωπαϊκό δίκτυο διακινητών

Πώς δρούσε το πανευρωπαϊκό δίκτυο διακινητών

Κεντρικό ρόλο στη δράση του δικτύου πλαστογράφων – διακινητών που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της μυστικής επιχείρησης «Περσέπολις» αποκαλύπτεται ότι είχε ο 28χρονος Αλγερινός Khaled D., κατηγορούμενος από τις ισπανικές αρχές για τρομοκρατική δράση και διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Στη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας της υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με την εγκληματο υπηρεσία της ς (NCA) διαπιστώθηκε ότι ο 28χρονος, που ζει μόνιμα στη Βαρκελώνη, προμηθευόταν από άγνωστους συνεργούς του γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν κλαπεί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και τα απέστελνε στα μέλη του εγκληματικού δικτύου στην Αθήνα, με εταιρείες courier. «Είχε το διακριτό ρόλο να στέλνει στην Αττική δέματα, που περιείχαν πλήθος (30 έως 40 έκαστο) κλεμμένων ή απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων διαφόρων χωρών (κυρίως ευρωπαϊκών)» επισημαίνουν σε επίσημα έγγραφά τους οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ.

 Ο 28χρονος συμμετείχε σε πολυμελές δίκτυο δουλεμπόρων που διακινούσε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και παράτυπους μετανάστες σε όλη την . Δεν συνελήφθη καθώς ζει μόνιμα στη Βαρκελώνη και στο πρόσφατο παρελθόν κατηγορήθηκε από τις αρχές της Ισπανίας για  τρομοκρατική δράση και διασυνδέσεις με μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους». Θεωρείται πιθανό σε βάρος του να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης , παρότι οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας του έχουν απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.

Αντίθετα, για συμμετοχή στην οργάνωση συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας 24 άτομα, στην πλειονότητά τους Ιρανοί. Παραλάμβαναν τα κλεμμένα ή απολεσθέντα διαβατήρια που στέλνονταν στην Αθήνα και τα αποθηκεύονταν σε σπίτια – κρησφύγετα (safe houses) στο της πόλης.

Στη συνέχεια οι πλαστογράφοι του δικτύου είτε τα νόθευαν αντικαθιστώντας π.χ. τη φωτογραφία του νόμιμου κατόχου με άλλη είτε τα παραποιούσαν, αλλοιώνοντας τη φωτογραφία του διαβατηρίου με τη χρήση λέιζερ. Κάποια απ' αυτά τα ταχυδρομούσαν σε συνεργούς τους στο εξωτερικό (κυρίως την Ισπανία και τη Γαλλία) ενώ άλλα τα χρησιμοποιούσαν για να διακινήσουν παράτυπους μετανάστες από την Αθήνα στην κεντρική και δυτική , κυρίως τη .

Από την άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων προέκυψε ότι οι πλαστογράφοι αποκαλούσαν τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν για τη νόθευση των εγγράφων “πρόγραμμα”, τα διαβατήρια “τετράδια” και τις ταυτότητες “”.

Προέκυψε ακόμα ότι τα μέλη του δικτύου επιμελούνταν την εξωτερική εμφάνιση των διακινούμενων ούτως ώστε αφενός μεν να μην κινούν υποψίες στο αεροδρόμιο και αφετέρου να μοιάζουν με τα πρόσωπα στις φωτογραφίες των διαβατηρίων. Για την αγορά των εισιτηρίων συνεργάζονταν με τους διαχειριστές δύο ταξιδιωτικών γραφείων στο της Αθήνας.

Το κόστος του ταξιδιού από την Ελλάδα στην κυμαίνονταν από 3.000 έως 5.000 ευρώ, από τη Ελλάδα στη Γερμανία από 6.000 έως 9.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα από την Ελλάδα στη Μ. Βρετανία μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ.

Στο διάστημα που διήρκησε η αστυνομική έρευνα οι συλληφθέντες οργάνωσαν 25 δια παράτυπων μεταναστών προς κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα περισσότερα από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ προέκυψε ανάμειξή τους και στη μεταφορά –τον Οκτώβριο- αλλοδαπών από τα παράλια της Τουρκίας προς τη Μυτιλήνη και την Κω.

“Στο τελικό στάδιο της διακίνησης, τα “μέλη” της εγκληματικής οργάνωσης συνόδευαν τους διακινούμενους μέχρι το αεροδρόμιο, όπου τους κατατόπιζαν αναφορικά με την Πύλη αναχώρησης της πτήσης τους. Στη συνέχεια, μέχρι την επιβίβαση στο αεροπλάνο, τους έδιναν τηλεφωνικά τις απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες, διατηρώντας πάντα αρκετή απόσταση, προκειμένου να μην είναι δυνατή η συσχέτισή ρους με τη διακίνηση σε περίπτωση εντοπισμού και σύλληψής τους” επισημαίνεται στα δικαστικά έγγραφα.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση