Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Η πολυπληθής «μαφία των Ρομά»
Η πολυπληθής «μαφία των Ρομά»

Η πολυπληθής «μαφία των Ρομά»

Πρκολουθούσαν τις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ. για να αποφεύγουν τα τετ α τετ με την Αμεση Δράση. Χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα με μεγάλη ιπποδύναμη, ώστε να διαφεύγουν σε περίπτωση καταδίωξης.

Συνεργάζονταν με επιχειρηματίες-κλεπταποδόχους για να «σπρώχνουν» τη λεία τους (επώνυμα ρολόγια και κοσμήματα) σε καταστήματα του Κολωνακίου και αλλού. Είχαν αποκτήσει φήμη στον υπόκοσμο και «αγόραζαν» πληροφορίες για επόμενους στόχους από κακοποιούς όλου του εγκληματικού φάσματος. Επιπλέον, απολάμβαναν την υποστήριξη και την προστασία επίορκων αστυνομικών, οι οποίοι τους προειδοποιούσαν για τις κινήσεις των διωκτικών αρχών. Για όλα τα παραπάνω κόμπαζαν με αναρτήσεις τους στο .

 Ο λόγος για τα μέλη της επονομαζόμενης «μαφίας των Ρομά» που συνελήφθησαν σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. την περασμένη Τετάρτη. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι 41 συλληφθέντες και οι 48 συγκατηγορούμενοί τους, που ταυτοποιήθηκαν αλλά δεν συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, κατηγορούνται ότι είχαν συγκροτήσει δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες στο διάστημα της δράσης τους διέπραξαν η πρώτη 250 διαρρήξεις σε και η δεύτερη 50 διαρρήξεις σε χώρους και γραφεία επιχειρήσεων με λεία εκατομμυρίων ευρώ.

Βασικός ρόλος αποδίδεται σε τρεις αστυνομικούς και τέσσερις επιχειρηματίες-κλεπταποδόχους. Ο ένας από τους αστυνομικούς είναι ανώτερος αξιωματικός και από την έρευνα προέκυψε ότι την Τρίτη, παραμονή της επιχείρησης εξάρθρωσης του εγκληματικού δικτύου, επικοινώνησε με τους αρχηγούς της μιας ομάδας και τους προειδοποίησε ότι επίκειται σύλληψή τους. «Πάρε τον φίλο σου και ελάτε να πιείτε έναν καφέ το απόγευμα», ακούει να λέει σε μέλος της «μαφίας». Ο τελευταίος επικοινωνεί με συνεργούς του και, κατά τη διάρκεια της νύχτας, εγκαταλείπουν άρον άρον τα τους, σπάζοντας μάλιστα τις ειδικές κρύπτες στους τοίχους των σπιτιών τους και παίρνοντας μαζί κρυμμένα χρήματα και τιμαλφή.

Σχετικά με τη μεθοδολογία δράσης, προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι κατόπτευαν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες τις βίλες- «στόχους», χτυπούσαν τα κουδούνια για να βεβαιώνονται ότι οι ένοικοί τους απουσιάζουν και στη συνέχεια έμπαιναν στο εσωτερικό από παράθυρα και μπαλκονόπορτες αφαιρώντας χρήματα και κοσμήματα.Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ενεργοποιούνταν ο συναγερμός, ξήλωναν τη σειρήνα και την έβαζαν σε κουβά με , ενώ, όταν εντόπιζαν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αφαιρούσαν ή καρεφαν τα καταγραφικά .

«Ξέρει ένας Ελληνας (δηλαδή πληροφοριοδότης) μια δουλειά και δεν μπορώ να κοιμηθώ μέχρι να την κάνουμε. Εχω πολύ καλό Ελληνα», ακούγεται να λέει σε συνομιλητή του βασικό μέλος της σπείρας αναφορικά με σχέδιο διάρρηξης σπιτιού στην οδό Υμηττού στο Παγκράτι. Χαρακτηριστικά, την 17η Σεπτεμβρίου μπήκαν σε σπίτι στην οδό Πραξιτέλους στη Γλυφάδα, έσπασαν ξύλο στο κάτω μέρος της κουζίνας (δίχως να κινηθούν στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού) και αφαίρεσαν 400.000 ευρώ σε μετρητά. Πριν από τη διάρρηξη οι δράστες ακούγονται να λένε μεταξύ τους μέσω τηλεφώνου «ετοιμάζομαι για μεγάλη δουλειά στην παραλιακή. Εχω καλή πληροφορία από Ελληνα».

Ύστερα από κάθε διάρρηξη, οι δράστες έστελναν μέσω της εφαρμογής Viber των κλοπιμαίων στους επιχειρηματίες-κλεπταποδόχους για να εκτιμήσουν την αξία τους. Οι τελευταίοι αγόραζαν ρολόγια και χρυσαφικά δίνοντας στους Ρομά μετρητά και στη συνέχεια είτε διοχέτευαν τα κλοπιμαία σε καταστήματα είτε τα έστελναν σε χυτήρια για τη μετατροπή τους σε πλάκες χρυσού. Ενδεικτικά, προέκυψε ότι 39χρονος επιχειρηματίας που είχε στο παρελθόν απασχολήσει τις κοσμικές και όχι μόνο στήλες των εφημερίδων αγόραζε με μετρητά κλεμμένα ρολόγια και κοσμήματα από τους Ρομά και τα διοχέτευε σε κατάστημα πώλησης μεταχειρισμένων ρολογιών στην περιοχή του Κολωνακίου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση