Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Πολυμελές εγκληματικό δίκτυο παράνομης διακίνησης ανθρώπων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Πολυμελές εγκληματικό δίκτυο παράνομης διακίνησης ανθρώπων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Πολυμελές εγκληματικό δίκτυο παράνομης διακίνησης ανθρώπων εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Ένα πολυμελές εγκληματικό δίκτυο, που δραστηριοποιείτο συστηματικά – σε διεθνές επίπεδο – στο πεδίο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων κατάφερε να εξαρθρώσει και να αποδομήσει η Ελληνική Αστυνομία .

Πρόκειται για μια σύνθετη υπόθεση, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω της διεθνικής μορφής και δράσης του εγκληματικού αυτού δικτύου, που είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διακινώντας αλλοδαπούς κυρίως από το Ιράν, τη Συρία, το Πακιστάν αλλά και άλλες χώρες, με προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η εξάρθρωση του εγκληματικού αυτού δικτύου είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και πολύπλευρης προσπάθειας.

Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.

Ο ένας πυλώνας είναι η συστηματική και μεθοδική δουλειά, που περιλαμβάνει:
• κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και συντονισμό,
• αξιοποίηση σύγχρονων ερευνητικών διαδικασιών,
• χρήση τεχνολογίας και ειδικών μεθόδων,
• χαρτογράφηση της δράσης της οργάνωσης,
• σύνθεση του εγκληματικού «προφίλ» των μελών της και κυρίως
• συνδυαστική ανάλυση των πληροφοριακών και των ερευνητικών δεδομένων.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει διαχρονικά η συναντίληψη και η .

Έτσι εξαρθρώθηκε διεθνικό εγκληματικό δίκτυο, το όποιο δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών, τόσο από τη χώρα μας όσο και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (, Γαλλία κ.λπ.), με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η , το και η Ελβετία.
Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016, συνελήφθησαν στην Αττική (24) μέλη του δικτύου και συγκεκριμένα (17) υπήκοοι Ιράν, (2) υπήκοοι Ιράκ, (2) υπήκοοι Πακιστάν και άλλοι τρεις αλλοδαποί από , Αζερμπαϊτζάν και Τυνησία. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και το αρχηγικό μέλος.

Παράλληλα συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω για τη συμμετοχή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης είναι επιπλέον 12 άτομα.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ς καθώς και της παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της εξόδου από το έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών.

Για την πλήρη απο και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών του εγκληματικού δικτύου, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική , στο πλαίσιο της οποίας διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, ενώ αξιοποιήθηκαν και ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, σε με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (Ν CA ).

Πιο αναλυτικά, διακριβώθηκε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου έχοντας δομημένη και διαρκή δράση και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, από τον Ιούνιο του 2016, δραστηριοποιούνταν συνεχώς στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών υπηκόων από τη χώρα μας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ηγετικό ρόλο στη οργάνωση κατείχε 28χρονος υπήκοος Ιράν, ενώ η διακίνηση των αλλοδαπών επιτυγχάνονταν αεροπορικώς, μέσω αεροδρομίων, με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

diakinisidiakinisi1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση