Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων της Αμερικής
Μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων της Αμερικής

Μνημόνιο συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων της Αμερικής

Επιστροφή της Ελλάδς στην διετή διάρκει του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας εισόδου και παραμονής στις ΗΠΑ του Προγράμματος Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Program)

Στο περιθώριο της ς της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη με την αρμόδια για θέματα ς τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Alina Romanowski, ο Προϊστάμενος Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης και ο αμερικανός Πρέσβυς στην Geoffrey Pyatt, παρουσία και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Αντιστρατήγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α.

Αντικείμενο του Μνημονίου είναι η παροχή τεχνικής συνδρομής από πλευράς ΗΠΑ για την υλο των προβλέψεων του Ν. 4579/ (υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών), ο οποίος ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στα ονομαστικά αρχεία επιβατών για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Στις που ακολούθησαν, ο κ. Pyatt ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας του για επαναφορά της Ελλάδας στη διετή διάρκεια του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ταξιδιωτικής Άδειας εισόδου και παραμονής (ESTA) στις ΗΠΑ του Προγράμματος Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Program), σε αναγνώριση, όπως ανέφερε, της προόδου που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στον τομέα της εφαρμογής της νομοθεσίας PNR, αλλά και της ς της τρομοκρατίας και της προστασίας συνόρων.

Στο εξής, οι Έλληνες επιχειρηματίες και θα μπορούν να ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια, αντί για ένα που ίσχυε μέχρι τώρα, την διάρκειας 90 ημερών άδεια εισόδου και παραμονής χωρίς προξενική θεώρηση στις ΗΠΑ. Αυτή η χρονική διάρκεια αποτελεί το ανώτατο προβλεπόμενο όριο.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία, διότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εμπράκτως ότι η Ελλάδα αποτελεί μια απολύτως ασφαλή χώρα.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση