Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ / Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών από αστυνομικούς στη Θεσσαλία
Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών από αστυνομικούς στη Θεσσαλία

Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών από αστυνομικούς στη Θεσσαλία

Με πραγματοποιήθηκαν, κατά το χρονικό διάστημα από (28-04-) έως (22-06-) ενημερωτικές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα της Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλία, με θέμα την προστασία των πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων, από εγκληματικές συμπεριφορές.

Οι συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, για την ενημέρωση των ηλικιωμένων πολιτών, με σκοπό τη λήψη μέτρων αποφυγής θυματοποίησής τους από επιτήδειους.

Ειδικότερα, καταρτισμένοι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας μετέβησαν σε εβδομήντα δύο (72) χώρους που συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Πολιτιστικά Κέντρα των Δήμων, Συλλόγους Συνταξιούχων και Αποστράτων, καφενεία κ.λπ.), σε όλη τη Θεσσαλία, όπου πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις – ομιλίες και παρείχαν σε ηλικιωμένους, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότερα από (1.700) άτομα.

Στις διαλέξεις – ομιλίες οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τους σχετικά με τον τρόπο δράσης των επιτήδειων, τους συμβούλεψαν για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν προκειμένου να προστατεύονται από απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος τους και τους επισήμαναν την ανάγκη άμεσης ειδοποίησης των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να συμβάλουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ενημέρωση σχετικά με τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi), η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως:

• Οι δράστες, τηλεφωνούν στα υποψήφια θύματά τους προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού. Στη συνέχεια, ισχυρίζονται ότι για να απεμπλακεί το συγγενικό τους πρόσωπο από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων. Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

• Οι δράστες τηλεφωνούν κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες σε ηλικιωμένους και ισχυρίζονται ότι ένας στενός συγγενής τους εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, δίνουν ραντεβού κοντά στο σπίτι τους, για την παραλαβή των χρημάτων.

• Οι δράστες εμφανίζονται στο σπίτι των ηλικιωμένων και προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι Δημοσίων Επιχειρήσεων ή πλανόδιοι πωλητές, εισέρχονται στο σπίτι, τους απασχολούν και αφαιρούν με τη μέθοδο αυτή χρήματα και .

• Οι δράστες, προσποιούμενοι τους λογιστές, εφοριακούς, τραπεζικούς υπαλλήλους ή απεσταλμένους συγγενικών τους προσώπων, προσεγγίζουν τους ηλικιωμένους και τους πείθουν να τους δώσουν χρήματα για δήθεν διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων ή για επείγουσα οικονομική ανάγκη των συγγενικών τους προσώπων (εξόφληση ενός χρέους, πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ.). Σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρουν τους ηλικιωμένους με όχημα στην οικία τους ή σε τραπεζικό κατάστημα, προκειμένου να τους παραδώσουν χρηματική ποσά ή τιμαλφή.

• Οι δράστες εμφανίζονται σαν υποψήφιοι ενοικιαστές χώρων, που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο με το σπίτι των ηλικιωμένων και την ώρα που αυτοί επιδεικνύουν τους χώρους, συνεργοί τους εκμεταλλευόμενοι την πιθανότητα η πόρτα του σπιτιού να είναι ανασφάλιστη, εισέρχονται στο σπίτι, με σκοπό την κλοπή.

• Οι δράστες ισχυρίζονται ότι είναι τραπεζικοί υπάλληλοι και ότι επίκειται « καταθέσεων» και ζητούν χρηματικά ποσά από τους ηλικιωμένους, προκειμένου να προστατευτούν οι .
Οι αστυνομικοί διένειμαν φυλλάδια μετά το πέρας των διαλέξεων με για την προστασία των ηλικιωμένων, αλλά και των οικιών τους από τη συγκεκριμένη μορφή εγκληματικότητας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της πρόληψης απατών και κλοπών, αστυνομικοί των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Τρικάλων και Καρδίτσας, Αστυνομικοί της Γειτονίας, αλλά και πεζές και εποχούμενες περιπολίες διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και σε σε ιερούς ναούς και κεντρικά σημεία των πόλεων της Θεσσαλίας, με χρήσιμες συμβουλές προς αποφυγή θυματοποίησής τους.

astyn4astyn1astyn2astyn3

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ποδηλασία της Νίκης Βόλου έτρεξε για τη “Φλόγα” #ποδηλασίαΝίκηςΒόλου - https://t.co/FE3NdPFOqP -

  • Διανομή προϊόντων #ΤΕΒΑ στα Προπύλαια του Δημοτικού Σταδίου Βελεστίνου #ΤΕΒΑ - https://t.co/tpkKe3pY24 -

  • Αλβανός πέταξε σε οικόπεδο στη Σκιάθο σίδερα και ηλεκτρικές συσκευές #ΣυνελήφθηΑλβανός - https://t.co/lMSm9XxmEj -

"Αλιεύοντας" την είδηση