Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Εξιχνίαση υπόθεσης απάτης στα Τρίκαλα
Εξιχνίαση υπόθεσης απάτης στα Τρίκαλα

Εξιχνίαση υπόθεσης απάτης στα Τρίκαλα

Εξιχνιάστηκε άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων σε βάρος ζευγαριού (ενός 57χρονου και μιας 51χρονης) που διαπράχθηκε σήμερα (28-07-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη των Τρικάλων.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας και συγκεκριμένα ένας 33χρονος και μια 42χρονη, κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ς.

Επιπλέον, αναζητείται για να συλληφθεί τουλάχιστον ένας άγνωστος μέχρι στιγμής συνεργός τους για το ίδιο αδίκημα.

Ειδικότερα, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες άγνωστος δράστης επεχείρησε τηλεφωνικά να εξαπατήσει την 51χρονη, με το πρόσχημα ότι το παιδί της ευθύνεται για θανατηφόρο , ζητώντας την καταβολή μεγάλου χρηματικού ποσού για την απεμπλοκή του από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνς έτερη γυναίκα συνεργός προσποιήθηκε το παιδί της, το οποίο ζητούσε τη βοήθεια του γονέα.

Ωστόσο ο 57χρονος, αντιλαμόμενος ότι οι δράστες προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τη σύζυγό του, ενημέρωσε αμέσως τους αστυνομικούς και σε προκαθορισμένο ραντεβού που ακολούθησε, εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς ο 33χρονος και 42χρονη, οι οποίοι συνελήφθησαν αμέσως μετά την παραλαβή του συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού των (5.000) ευρώ από τους παθόντες.

Από την κατοχή των συλληφθέντων, αλλά και κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο Ι.Χ. φορτηγό που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους, βρεθήκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• το χρηματικό πόσο των (5.000) ευρώ, το οποίο αποδόθηκε στους νόμιμους δικαιούχους,

• δύο κινητά τηλέφωνα,

• ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τύπου (tablet) και

• ένα κατσαβίδι.

Κατασχέθηκε επίσης το προαναφερόμενο όχημα ως μέσο διευκόλυνσης της παράνομης δραστηριότητά τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους σε άλλες περιπτώσεις απάτης τόσο στην πόλη των Τρικάλων όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ς υπενθυμίζει στους πολίτες τις κάτωθι χρήσιμες συμβουλές:

• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό σας πρόσωπο (συνήθως το παιδί σας) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του , με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού και απαιτούν την καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων ποικίλει, προκειμένου να απεμπλακεί το συγγενικό σας πρόσωπο από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες.
• Επισημαίνεται ότι στα ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθ των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
• Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου.
• Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
• Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Επισημαίνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (http://www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές» παρατίθενται γενικές και ειδικότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών.

"Αλιεύοντας" την είδηση