Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Εξαπάτησαν Βολιώτες οι “μούφα” τεχνικοί της Microsoft
Εξαπάτησαν Βολιώτες οι “μούφα” τεχνικοί της Microsoft

Εξαπάτησαν Βολιώτες οι “μούφα” τεχνικοί της Microsoft

Πέντε Βολιώτες έπεσαν θύματα επιτήδειων που εμφανίστηκαν ως τεχνικοί της Microsoft.
Οι πέντε παθόντες μια 46χρονη, μια 77χρονη, μια 72χρονη, ένας 38χρονος και ένας 76χρονος, δέχτηκαν τηλεφώνημα από δήθεν τεχνικούς της Microsoft.
Σύμφωνα με πληροφορίες,   οι δράστες απέσπασαν από τους πέντε μεγάλα χρηματικά ποσά  5.000 – 7.000 .

Οι δράστες συνηθίζουν να πείθουν τα θύματά τους, με το πρόσχημα ότι υπάρχει πρόβλημα στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή και τους ζητούν να χρησιμοποιήσουν πρόγραμμα ελέγχου υπολογιστή εξ αποστάσεως όπως team viewer κ.α. προκειμένου να  το επιλύσουν .

Μάλιστα τους ζητούν να αλλάξουν τους κωδικούς τους στο e-banking με αποτέλεσμα μέσω του προγράμματος να βλέπουν ποιοι είναι οι κωδικοί να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία τα μεταφέρουν στη συνέχεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων ακόμη και από άλλους παθόντες σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και στη συνέχεια τα προωθούν σε τράπεζες του εξωτερικού.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, εφιστά την προσοχή στους πολίτες κι όπως ενημερώνει:

Ειδικότερα, συμπολίτες μας δέχονται κλήσεις από τηλεφωνικά νούμερα με πρόθεμα αλλοδαπής (π.χ. +0044…….., +0049……… κλπ), όπου άτομα (άνδρες και γυναίκες), μιλώντας κυρίως την ελληνική , συστήνονται ως εκπρόσωποι ή τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών εκ μέρους της εταιρείας λογισμικών προγραμμάτωνMICROSOFT και χρησιμοποιώντας τακτικές εκφοβισμού απώλειας αρχείων, προσωπικών δεδομένων, καταστροφής ολικής ή μερικής του λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικών συσκευών που κάνουν χρήση υπηρεσιών διαδικτύου (συνήθως επιτραπέζιους ή φορητούς ηλεκτρικούς υπο), προσπαθούν να παρασύρουν τον χρήστη σε περιττές υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης που υποτίθεται ότι επιδιορθώνουν μη υπαρκτά προβλήματα συσκευής, ς ή λογισμικού με απώτερο σκοπό να οδηγήσουν το ¨θύμα¨ να καταβάλει διαδικτυακά χρήματα για να "διορθωθεί" ένα το ανύπαρκτο πρόβλημα.

Σε άλλες σοβαρότερες περιπτώσεις οι απατεώνες ζητούν να εγκατασταθούν εφαρμογές που τους παρέχουν απομακρυσμένη πρόσβαση (teamviewer κ.λπ.) στη επίμαχη συσκευή και ακολούθως χρησιμοποιώντας την απομακρυσμένη πρόσβαση, προσπαθούν να κλέψουν προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούν προς δικό τους όφελος ενώ παράλληλα εγκαθιστούν λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας, ransomware ή άλλα ανεπιθύμητα προγράμματα με απώτερο σκοπό να υποκλέψουν τις πληροφορίες ή να βλάψουν τα δεδομένα των συσκευών.

Χρήσιμες συμβουλές:

 Η Microsoft δεν αποστέλλει ανεπιθύμητα μηνύματα email ούτε προβαίνει σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις για να ζητήσει προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία ή για να παράσχει τεχνική υποστήριξη για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή σας. Οποιαδήποτε με τη Microsoft πρέπει να ξεκινά από εσάς.
 Χρησιμοποιείστε λογισμικό προστασίας από ιούς ή λογισμικό anti-virus (Αντιιικό πρόγραμμα)καιενεργοποιείστε το Τείχος προστασίας του Windows Defender για να αποκλείσετε την κυκλοφορία σε υπηρεσίες στις οποίες συνήθως δεν αποκτάτε
 Καταργήστε την εγκατάσταση των εφαρμογών που οι απατεώνες σας ζήτησαν να εγκαταστήσετε.
 Επικοινωνήστε με τον πάροχο της πιστωτικής κάρτας σας για επιστροφή των χρεώσεων, αν έχετε ήδη πληρώσει. Ενημερώστε τους για το τι συνέβη. Πιθανότατα θα θελήσουν να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν τις επηρεαζόμενες σας, ώστε οι απατεώνες να μην μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν ξανά.
 Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης
 Αποθηκεύουμε κάθε δυνατό ηλεκτρονικό ίχνος (e-mail, url, ip, κλπ) ή λοιπά στοιχεία (τηλέφωνο ς, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού δραστών) και απευθυνόμαστε στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή.

Για οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με την Ελληνική Αστυνομία με τους ακόλουθους τρόπους: Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

– Τηλέφωνο : 11188

– Fax: 213-1527471

– Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

– μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα

Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:

– Τηλέφωνο: 11188

– Fax: 213-1527666

– Email: ydheve@cybercrimeunit.gov.gr

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη

Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου:

– Τηλέφωνο: 2421076957, 2421076959

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου 158 και Πεσόντων Αστυνομικών, Τ.Κ 38446, Νέα Ιωνία Βόλου Μαγνησίας

Εξιχνιάστηκε σε βάρος ηλικιωμένης στο Βόλο
Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, σε βάρος 72χρονης, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών αθίγγανων ηλικίας 25, 28 και 46 ετών.
Οι τρεις δράστες, στις 10 Απριλίου πλησίασαν την ηλικιωμένη και με τη μέθοδο της απασχόλησης, της απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 1.050 , καθώς και την κάρτα ανάληψης πραγματοποιώντας δύο αναλήψεις συνολικού ύψους 520 ευρώ.

Οι δράστες, δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ομολόγησαν την πράξη τους, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση