Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ » Αστυνομικοί και τελωνιακοί σε κύκλωμα εισαγωγής προϊόντων μαϊμού από την Τουρκία
Αστυνομικοί και τελωνιακοί σε κύκλωμα εισαγωγής προϊόντων μαϊμού από την Τουρκία

Αστυνομικοί και τελωνιακοί σε κύκλωμα εισαγωγής προϊόντων μαϊμού από την Τουρκία

Επί οκτώ μήνες ερευνούσαν οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας και παρακολουθούσαν τα μέλη του οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής προϊόντων μαϊμού από την Τουρκία, τα οποία θησαύριζαν μοσχοπουλώντας τα ως γνήσια εμπορεύματα επώνυμων εταιρειών στην Αθήνα και στη και ζημιώνοντας το ελληνικό με εκατοντάδες εκατομμύρια στα οποία υπολογίζεται το ύψος της φοροδιαφυγής.

Όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Γιώργος Καρβουνάκης και ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, πρόκειται για δύο ανεξάρτητες οργανώσεις, με σύνδεση μεταξύ τους, οι οποίες δραστηριοποιούνται από το 2016 και έχουν διακινήσει τεράστιες ποσότητες προϊόντων μαϊμού, αποκομίζοντας πολύ μεγάλα κέρδη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 86 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν 20 (14 από την μία οργάνωση και 6 από την άλλη) και τα υπόλοιπα 66 συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία ως κατηγορούμενοι.

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν στην ασφάλεια ς και είχαν ως αποστολή να ενημερώνουν τα αρχηγικά στελέχη για τυχόν ελέγχους της αστυνομίας, καθώς και τρεις τελωνιακοί, οι οποίοι φρόντιζαν να μην ελέγχονται στα τελωνεία που εργάζονταν τα εμπορεύματα που εισήγαγαν τα μέλη του κυκλώματος.

Από τους παραπάνω πέντε υς λειτουργούς συνελήφθησαν ο ένας αστυνομικός και οι τρεις τελωνιακοί, ενώ ο δεύτερος αστυνομικός δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εμπλεκομένων είναι ομογενείς από τη Γεωργία, ενώ ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ιδιοκτήτες καταστημάτων, τα οποία προωθούσαν τα απομιμητικά προϊόντα. Επίσης τα εμπορεύματα προωθούνταν μέσω υπαίθριων πωλητών αλλά και από σελίδες του διαδικτύου.

Η πρώτη οργάνωση που έκανε και «σκόντο»

Ως αρχηγικά στελέχη της πρώτης οργάνωσης φέρονται τέσσερις από τους συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν στήσει εταιρείες στην Τουρκία και στην Βουλγαρία, μέσω των οποίων γινόταν η εισαγωγή, ενώ σε αυτές κατέληγαν και τα κέρδη, που στέλνονταν έξω, χωρίς να φαίνονται.

Το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος γινόταν μέσω ενός τουριστικού γραφείου που είχαν ανοίξει οι κατηγορούμενοι στην Θεσσαλονίκη, με την αγορά τουριστικών λεωφορείων (είχαν αγοράσει τουλάχιστον πέντε), με την αγορά κερδισμένων τυχερών δελτίων και άλλους τρόπους.

Τα προϊόντα μαϊμού έφεραν τις φίρμες γνωστών πανάκριβων εταιρειών και ήταν τόσο υψηλής πιστότητας που δεν μπορούσαν να τα ξεχωρίσουν και οι πιο έμπειροι από τα γνήσια. Οι τιμές μάλιστα που ζητούσαν οι έμποροι ήταν κοντά στις τιμές των γνησίων και έκαναν δήθεν μεγάλες εκπτώσεις.

Το κύκλωμα διατηρούσε κεντρική αποθήκη στη Θεσσαλονίκη στην οποία αποθηκεύονταν προσωρινά τα εμπορεύματα, καθώς και αποθήκες σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη. Στις πόλεις αυτές έγιναν και οι 20 , μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τα παράνομα έσοδα που προέκυψαν από την δραστηριότητα της μίας οργάνωσης, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ποσό των 3.637.015 ευρώ.

Η δεύτερη οργάνωση 

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη οργάνωση, από την προέκυψε ότι τα χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, χωρίς αυτό να δηλωθεί στο αρμόδιο τελωνείο κατά την έξοδο από την Ελλάδα, ανέρχονται συνολικά σε 1.551.226 ευρώ και αναλυτικά: το 2016 χρηματικό ποσό 124.710 ευρώ, το 2017 χρηματικό ποσό 605.508 ευρώ και το 2018 χρηματικό ποσό 821.008.

Δεν έχει υπολογιστεί ακόμα το μέγεθος της φοροδιαφυγής, καθώς η είναι ακόμα στην αρχή της, ενώ θα ενημερωθούν και οι αστυνομικές αρχές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας για την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση ς, απιστία σχετική με την υπηρεσία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, αποδοχή και , τις νομοθεσίες περί σημάτων, κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, πρόληψη και καταστολή της νοµιµος εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και φοροδιαφυγή.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση