Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Αποκλεισμός δικαιούχων επιδόματος βαριάς αναπηρίας λόγω χρεών προς ασφαλιστικούς φορείς
Αποκλεισμός  δικαιούχων επιδόματος βαριάς αναπηρίας λόγω χρεών προς ασφαλιστικούς φορείς

Αποκλεισμός δικαιούχων επιδόματος βαριάς αναπηρίας λόγω χρεών προς ασφαλιστικούς φορείς

Την άρση αποκλεισμού δικαιούχων επιδόματος βαριάς αναπηρίας λόγω χρεών προς ασφαλιστικούς φορείς, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Αναστάσιος Μπατζιάκας.

Χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος αναφέρει: “Με αφορμή τη δραματική περίπτωση συμπολίτη μας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δώσετε προσοχή σε μία κατηγορία ανθρώπων που, λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, βρίσκονται μπροστά σε ένα βασανιστικό αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές.

Πιστεύουμε στην ιδιαίτερη ευαισθησία σας, για το λόγο αυτό ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ στο ίδιο θέμα, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ την πρώτη επιστολή που στείλαμε στον τότε Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κο Ιωάννη Βρούτση…από τον οποίο ΔΕ ΛΑΒΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ…

Πρόκειται για την κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που, για διάφορους λόγους, δεν ήταν συνεπείς με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συσσώρευσαν χρέη προς τα ταμεία, είναι αποδεδειγμένα –με απόφαση των ΚΕΠΑ- ανάπηροι και, παρ’ όλ’ αυτά, δε δικαιούνται να λάβουν επίδομα βαριάς αναπηρίας από την Κοινωνική Πρόνοια. Επειδή χρωστάνε σε ασφαλιστικούς φορείς υπέρογκα ποσά, που λόγω προσαυξήσεων είναι ανθρωπίνως αδύνατον να τα εξοφλήσουν, οι άνθρωποι αυτοί καταδικάζονται σε θάνατο αφού, ούτε να ζήσουν έχουν, ούτε να εργαστούν μπορούν, ούτε τα φάρμακά τους μπορούν να προμηθευτούν και ούτε το μικρό αυτό επίδομα βαριάς αναπηρίας μπορούν να λάβουν, γιατί σύμφωνα με την εγκύκλιο Π3α/Φ.32/3226-13/9/2001, το εν λόγω επίδομα μπορούν να εισπράξουν μεταξύ των άλλων και οι άμεσα ασφαλισμένοι, που όμως δεν έχουν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από το Ταμείο τους.

Ωστόσο, ως έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων δε θεωρείται η οφειλή εισφορών προς τα Ταμεία τους. Η μόνη περίπτωση, προκειμένου να λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα της Δ/νσης Πρόνοιας, είναι να προχωρήσουν σε ρύθμιση αυτών των χρεών. Το ύψος των οφειλών τους όμως, είναι πολλές φορές, όπως στην περίπτωση του συμπολίτη μας κου Καζιλάρη Φιλίππου, απολύτως απαγορευτικό, καθώς ακόμα και για να ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης υποχρεούται στην καταβολή ενός πολύ μεγάλου ποσού.

Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα κενό που έχει η νομοθεσία. Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να δείτε με θετικό μάτι και ευαισθησία την περίπτωση αυτών των ανθρώπων και να δώσετε λύση στο αδιέξοδο. Θεωρούμε πως γρήγορα η Πολιτεία θα πρέπει να το καλύψει με νόμο το κενό, ούτως ώστε να δίδεται η δυνατότητα στην Κοινωνική Πρόνοια να δίνει το επίδομα βαριάς αναπηρίας σε άτομα τα οποία έχουν –πιστοποιημένα από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ- βαριά αναπηρία αλλά, λόγω οφειλών, δεν έχουν πάρει ποτέ τη σύνταξή τους και, λόγω αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας, δε μπορούν να δρομολογήσουν ρύθμιση των χρεών τους προς τον ασφαλιστικό φορέα.

Επίσης, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αδυναμία, ως υπηρεσία, να χορηγήσουμε στους ανασφάλιστους πολίτες βιβλιάριο κοινωνικής προστασίας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη, λόγω του ότι βάση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με Αρ.Πρ: Π2αΓ/Γ.Ποικ13949/16-11-2006, το εισόδημα υπολογίζεται επί του τεκμαρτού φορολογητέου ποσού και όχι επί του πραγματικού. Αυτή η διάταξη αποκλείει και στερεί από ένα μεγάλο αριθμό ανέργων πολιτών το δικαίωμα στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη .

Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση και αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση