Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Από το 2016 η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολογήτου
Από το 2016 η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολογήτου

Από το 2016 η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολογήτου

Για το 2016 όπως όλα δείχνουν μετατίθενται οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, καθώς και η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, ο Ενιαίος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα επιβαρύνει και φέτος όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προχθες στην εκπομπή «Ενικός» ανέφερε ότι «η κατάργηση του και του αφορολογήτου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».

Με δεδομένο μάλιστα  την κακή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, είναι σχεδόν ανέφικτο να αντικατασταθούν ο ΕΝΦΙΑ κι ο συμπληρωματικός από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος.

Αγνωστο, ωστόσο, παραμένει εάν ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες που καταρτίζονται από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα είναι λελογισμένη εξέλιξη που δεν θα διαφοροποιεί σημαντικά τα εισπρακτικά αποτελέσματα.

Με στόχο, λοιπόν, την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ, η θα συνεχίσει και το 2015 με τον ΕΝΦΙΑ. Εναν φόρο τον οποίο είχε χαρακτηρίσει άδικο, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, είχε δηλώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ενδεχομένως μετά την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος οι 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικό φόρου (για όσους έχουν ακίνητη περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ). Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα), ενώ ο συμπληρωματικός επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.

Αφορολόγητο όριο

«Σταθερό» θα παραμείνει και το φορολογικό σύστημα για τα εισοδήματα του 2015. Το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που σχεδόν όλοι οι υπουργοί από τις 25 Ιανουαρίου και μετά ανακοινώνουν, θα εξεταστεί το 2016. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να υπάρξουν τροποποιήσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και συγκεκριμένα στους συντελεστές. Τα σενάρια που ακούγονται τις τελευταίες ώρες είναι πολλά και είναι άγνωστο προς το παρόν πιο από αυτά θα προκρίνει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αυξήσει τα του προϋπολογισμού.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση