Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Ανοίγει στις 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»
Ανοίγει στις 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

Ανοίγει στις 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να καλυφθούν και μεσαία στρώματα ιδιοκτητών, ανοίγει στις 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να καλύψει περίπου 25.000 δικαιούχους. Ο Οδηγός του προγράμματος θα παρουσιαστεί σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από την του υπουργείου Ενέργειας και εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων και, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με το προηγούμενο «Εξοικονομώ». Το ανώτατο όριο ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος, από 40.000 ευρώ στο προηγούμενο «Εξοικονομώ», φθάνει στα 80.000 ευρώ, με δικαίωμα πρόσβασης σε άτοκο δάνειο και όχι σε . Τα ανώτατα ποσοστά επιδότησης, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, δεν αναμένεται να αλλάξουν και θα κινηθούν ανάμεσα στο 50% και το 70%, προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Εκτός από την απευθείας των νοικοκυριών, το νέο «Εξοικονομώ» προβλέπει και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για εργασίες που πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας. Οπως εξάλλου έχει δηλώσει προσφάτως ο γενικός γραμματέας Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, βασικός άξονας του νέου προγράμματος είναι «όσο περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται τόσο πιο πολλά θα είναι τα χρήματα της επιδότησης». Σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο, έχουν προβλεφθεί βελτιώσεις στη ροή υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αποφευχθούν τα γνωστά προβλήματα που δημιούργησε η μαζική και ταυτόχρονη υποβολή αιτήσεων στο προηγούμενο πρόγραμμα. Οσον αφορά το τρέχον πρόγραμμα, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, από τον Απρίλιο και μετά έχει εξομαλυνθεί η πορεία πληρωμών, ενώ μέχρι σήμερα, από το σύνολο των δικαιούχων, 25.000 κάνουν αυτή την περίοδο έργα και οι υπόλοιποι είτε έχουν πληρωθεί είτε είναι σε φάση που ελέγχονται τα τιμολόγιά τους για να πληρωθούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» οδήγησε στη μόχλευση πόρων συνολικού ύψους 630 εκατ. ευρώ, ενώ επενδύσεις άλλων 330 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως θα φέρει το νέο πρόγραμμα. Πρόκειται για συνολικές επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, με όφελος για τη μεταποίηση, τον κατασκευαστικό τομέα και την των τεχνικών ειδικοτήτων.

Στη σημερινή συνέντευξη ο Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα ανακοινώσει και την ενεργοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «Ηλέκτρα». Το πρόγραμμα προβλέπεται να καλύψει συνολικά έργα και επενδύσεις περί το 1 δισ. ευρώ, σε νοσοκομεία, σχολεία, δημαρχεία, της κεντρικής διοίκησης, αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά. Στόχος του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση ετησίως του 3% του συνολικού εμβαδού των δημοσίων κτιρίων.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Το Lab Art yard στην αυλή του Τσαλαπάτα ξεκινάει με δυναμικό τριήμερο συναυλιών #LabArt - https://t.co/SKyefhU2K0 -

  • Έναρξη υποβολής συμμετοχών για το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia - https://t.co/uyPdAbjw8N… -

  • Οικονομική μετακίνηση για νέους από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/RXSQBs16kO -

"Αλιεύοντας" την είδηση