Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Άμεση μέριμνα για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) ζητά ο Αλ. Μεϊκόπουλος
Άμεση μέριμνα για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) ζητά ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Άμεση μέριμνα για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) ζητά ο Αλ. Μεϊκόπουλος

Άμεση μέριμνα για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) ζητά ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Βασ. Κικίλια.

Στην επιστολή αναφέρεται: “Η εξάπλωση της πανδημίας του κορωναϊού στη χώρα μας όσο και παγκόσμια, έχει καταδείξει ότι τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνια παθήσεις ανήκουν δυστυχώς κατά πλειοψηφία στα του Covid-19.

Σύμφωνα με το εμβολιασμού του πληθυσμού στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία» που υλοποιεί το Υπουργείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις αρχές τους έτους, τα άτομα με αναπηρία δεν περιλαμβάνονται ως πληθυσμιακή μονάδα στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό.

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα ούτε για τον τρόπο εμβολιασμού των ατόμων με βαριά αναπηρία και κινητικά προβλήματα (κινητική αναπηρία άνω του 80%), τα οποία εξαιτίας της κατάστασής τους, δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) έχει ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο αποστείλει σχετική Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας την ανάγκη του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των ατόμων με αναπηρία και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος, τόσο όσον αφορά τους μαθητές και το προσωπικό των Ειδικών Σχολείων, όσο και τον εμβολιασμό των ατόμων που βρίσκονται στο σπίτι και δεν μπορούν να μετακινηθούν και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος.

Στη Μαγνησία πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες ατόμων με αναπηρία αλλά και των οικογενειών και των οικείων τους, οι οποίοι τονίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, είναι πληθυσμιακή ομάδα εξαιρετικά ευάλωτη στον κορωνοϊό και για το λόγο αυτό χρήζει ειδικής μέριμνας στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό.

Η δικαιολογημένη ανησυχία των ατόμων με αναπηρία της περιοχής και των οικείων τους, αυξάνεται από το γεγονός ότι ούτε ο ΕΟΔΥ, ως αρμόδιος εμβολιαστικός φορέας, ούτε το Υπουργείο Υγείας με το οποίο προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή, δεν τους δίνουν σαφείς απαντήσεις και καμία κατευθυντήρια οδηγία για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των ανθρώπων με βαριά κινητική αναπηρία και πρακτική αδυναμία μετακίνησης.

Κύριε Υπουργέ,

Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, στελεχωμένες με το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό θα μπορούσαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στον εμβολιασμό των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία που παρουσιάζουν πρακτική αδυναμία μετακίνησης προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη είναι η άμεση καταγραφή των περιστατικών βαριάς κινητικής αναπηρίας σε κάθε Νομό που παρουσιάζουν αδυναμία μετακίνησης, ώστε να προγραμματιστεί ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός τους με κατ’ οίκον επίσκεψη.

Τα άτομα με κινητική αναπηρία στο σύνολό τους, ως πληθυσμιακή ομάδα, χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης λόγω αυξημένης υγειονομικής ευαλωτότητας και ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός αυτών και των οικείων τους για την καλύτερη δυνατή προστασία απέναντι στην πανδημία αποτελεί ανάγκη και πάγιο αίτημα τους.

Παρακαλείσθε όπως παρέμβετε χωρίς άλλη καθυστέρηση και εκπονήσετε για τον εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και των οικείων τους, αλλά και για τον τρόπο εμβολιασμού των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία που παρουσιάζουν πρακτική αδυναμία μετακίνησης από και προς τα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα.”

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ένα τραυματισμένο γκραν σλαμ - https://t.co/4wMOLzrRL4 -

  • Καταγγελία για βιασμό στη Θεσσαλονίκη: Για μεγάλο κύκλωμα μιλά ο δικηγόρος της 24χρονης - https://t.co/oGBGHyGd8R -

  • Λύση συνεργασίας με Γιάννη Λάλα #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου1937 - https://t.co/RU9lxn4LxN -

"Αλιεύοντας" την είδηση