Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » Αλ. Μεϊκόπουλος: “Η ΝΔ δίνει τη χαριστική βολή στους υπερχρεωμένους συμπολίτες μας”
Αλ. Μεϊκόπουλος: “Η ΝΔ δίνει τη χαριστική βολή στους υπερχρεωμένους συμπολίτες μας”

Αλ. Μεϊκόπουλος: “Η ΝΔ δίνει τη χαριστική βολή στους υπερχρεωμένους συμπολίτες μας”

Ενώ έξαρση της πανδημίας του κορωναϊού κλυδωνίζει τις κρατικές οικονομίες διεθνώς, ενώ οι επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία έχουν γίνει ήδη φανερές, ενώ ο ιδιωτικός τομέας πασχίζει να κρατηθεί “ζωντανός” και ενώ η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να λάβει δραστικά μέτρα τόνωσης της ιδιωτικής οικονομίας, τα νέα της μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών και τον Πτωχευτικό Κώδικα θα ήταν πραγματικά αστεία αν δεν ήταν τόσο τραγικά…

Με τον ευφάνταστο τίτλο “Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας”, οι νέες ρυθμίσεις στην πραγματικότητα, ΔΕΝ διευκολύνουν εξαρχής την υπαγωγή οφειλετών στις ρυθμίσεις, ΔΕΝ ευνοούν την τακτοποίηση οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων και ΔΕΝ παρέχουν στην ουσία καμία δεύτερη ευκαιρία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες να ανακάμψουν οικονομικά.

Με το πλάνο της ΝΔ, οι οικονομικά ευάλωτοι πολίτες, αφού χάσουν την κύρια κατοικία τους, θα μπορούν να τη νοικιάσουν καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη. Αν μέσα σ’ αυτά τα 12 έτη καθυστερήσουν παραπάνω από 3 ενοίκια (!!!), θα επέρχεται αυτομάτως έξωση, ενώ για να επαναγοράσουν το σπίτι τους θα πρέπει, αφού έχουν συνολικά καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις δανείου που πλήρωναν μέχρι το δάνειο τους να «κοκκινίσει» και τα μισθώματα 12 ετών, να καταβάλουν επιπλέον και την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου!!’Ολα αυτά μέχρι στο τέλος της δωδεκαετίας.

Σε μία οικονομικά ασταθή περίοδο, η κυβέρνηση με κορωνίδα τη γρήγορη εκποίηση περιουσίας οφειλετών και την ουσιαστικά ανύπαρκτη προστασία της κύριας κατοικίας, κάνει πρακτικά αδύνατο σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα το να επαναγοράσουν το σπίτι τους..

Στον αντίποδα, δίνοντας για ακόμη μία φορά ένα σαφές δείγμα των προτιμήσεών της, δεν διστάζει να επιτρέψει την άρση της κατάσχεσης που έχει επιβληθεί για έσοδα που έχουν προκύψει από εγκληματικές δραστηριότητες, προκειμένου να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα…

Σε άλλα νέα, η ΝΔ θέλοντας προφανώς να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, εισάγει νέες ρυθμίσεις στον Πτ.Κ., σύμφωνα με τις οποίες οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης ενός πτωχευμένου πολίτη μετά την κύρηξή του σε πτώχευση, ορίζονται περίπου στα 611 ευρώ το μήνα για ένα άτομο. Από το αυτό και μετά, οποιοδήποτε οικονομικό απόκτημα δεν λογίζεται ότι ανήκει στην περιουσία του πτωχού, αλλά πηγαίνει για την ικανοποίηση των οφειλών του στους δανειστές.

Η κυβέρνηση νομοθετεί για πρώτη φορά τη δυνατότητα κατάσχεσης μισθού και αφήνει τον πτωχευμένο συμπολίτη χωρίς εύλογες δαπάνες διαβίωσης, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας, αφαιρώντας του ουσιαστικά κάθε δυνατότητα οικονομικής ανασύνταξης και επανένταξης.


Η ΝΔ για μία ακόμα φορά νομοθετεί αποδεικνύοντας το πόσο μακριά είναι από τις κοινωνικές ανάγκες και τις οικονομικές συνθήκες της εποχής της πανδημίας.
Πόσο μακριά από τους ανθρώπους του τουρισμού που δεν εργάστηκαν και έχουν μηδενικό εισόδημα, από τους επιχειρηματίες της εστίασης που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά και από το Μάρτιο σωρεύουν μόνο χρέη, από τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που είδαν το μισθό τους να περικόπτεται.

Με μάτια και αυτιά “κλειστά” στην κοινωνία, αγνοώντας τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες για προστασία της κατοικίας και όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης του εμπόρου που πτωχεύει, η ΝΔ για μία ακόμα φορά επιλέγει να εξυπηρετήσει συμφέροντα άλλων και όχι των πολιτών της χώρας…

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένια μετάλλια από Ντούσκο και Αναστασιάδου #κωπηλασία - https://t.co/8Ttc1EJXEy -

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

  • Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media; - https://t.co/lGAOup87kt -

"Αλιεύοντας" την είδηση