Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Υπόγειοι αγωγοί 15 χλμ για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων γης στα Φάρσαλα
Υπόγειοι αγωγοί 15 χλμ για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων γης  στα Φάρσαλα

Υπόγειοι αγωγοί 15 χλμ για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων γης στα Φάρσαλα

 

Ξεκινά από την Θεσσαλίας το της κατασκευής υπόγειων αγωγών άρδευσης Ενιπέα Φαρσάλων (βόρειο τμήμα), συνολικού προϋπολογισμού 1.178.000 .

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του υ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και οδηγεί στην υπογειοποίηση αγωγών σε μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων αγροτικής γης.

«Σε συνεργασία με τον Ενιπέα και τις τεχνικές μας υπηρεσίες προχωράμε ένα έργο ζωής γιατί είναι έργο παραγωγής. Εκσυγχρονίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην πράξη. Βελτιώνουμε τις συνθήκες παραγωγής. Μειώνουμε το κόστος παραγωγής» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.« Η περιοχή που πρόκειται να αρδευτεί περιλαμβάνει τις Τοπικές Κοινότητες Βασιλή, Άνω Βασιλικά, Πολυδάμειο, Ερέτρεια, Ανωχώρι, Βαμβακού, Λόφο, Κρήνη, Πυργάκια, Δασόλοφο. Αλλάζουμε τα δεδομένα.

Τα έργα άρδευσης πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως Θεσσαλίας εντάξαμε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 όλα τα ώριμα αρδευτικά έργα με προϋπολογισμό κάτω των 2,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα τα τελευταία χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχουμε ολοκληρώσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη 72 έργα προϋπολογισμού άνω των 270 εκατ. ευρώ.

Στην περιοχή των Φαρσάλων πέρα από τη σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα, έχουμε την υπογειοποίηση αγωγών στο νότιο τμήμα του ΤΟΕΒ Ενιπέα, έχουμε την ανόρυξη και αντικατάσταση εννέα γεωτρήσεων του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων και την κατασκευή φράγματος για την αναστόμωση των πηγών Βρυσιών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αυτή τη στιγμή στα Φάρσαλα σε εξέλιξη αρδευτικά έργα ύψους 7 εκατ. ευρώ. Ακόμη, το Υπουργείο Υποδομών ενέταξε σε πρόγραμμα ΣΔΙΤ την κατασκευή του φράγματος της Σκοπιάς, την κατασκευή των φραγμάτων και των δικτύων ύδρευσης σε Δίλοφο και Ναρθάκι και το δίκτυο άρδευσης σε Υπέρεια και Ορφανά.

Η σημερινή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενέταξε τα συγκεκριμένα έργα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που δεν είχε προχωρήσει κανένα έργο» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Υπόγεια αρδευτικά δίκτυα για 18 αντλιοστάσια

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή υπογείων αρδευτικών δικτύων για 18 αρδευτικά αντλιοστάσια (γεωτρήσεις) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (Βόρειος τομέας). Η περιοχή που πρόκειται να αρδευτεί ανήκει διοικητικά στο Δ.Δ. Φαρσάλων του Δήμου Φαρσάλων και εντός των διοικητικών ορίων των Τ.Κ. Βασιλή, Άνω Βασιλικά, Πολυδάμειο, Ερέτρεια, Ανωχώριον, Βαμβακού, Λόφου, Κρήνης, Πυργάκια, Δασόλοφου.

Πρόκειται για 18 ξεχωριστά και διακριτά δίκτυα άρδευσης, μέσω των οποίων θα αρδευτούν 8.110 στρέμματα γης, στα οποία καλλιεργούνται ως επί το πλείστον , και μηδική.

Σε κάθε δίκτυο κατά μήκος του αγωγού προβλέπεται η τοποθέτηση υδροληψιών με υδρόμετρο για την μέτρηση της παροχής. Οι αγωγοί θα είναι κατασκευασμένοι από HDPE (σκληρό πολυαιθυλένιο) τρίτης γενιάς ονομαστικής πίεσης 16 atm. Το συνολικό μήκος των αγωγών άρδευσης είναι περίπου 14.750 μέτρα.

Με την κατασκευή του νέου δικτύου θα εξασφαλιστεί μείωση απώλειας νερού σε σχέση με το επιφανειακό δίκτυο.

Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/byISCfkA-vU

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση