Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Υποχρεωτικός εμβολιασμός βοοειδών στη Μαγνησία
Υποχρεωτικός εμβολιασμός βοοειδών στη Μαγνησία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός βοοειδών στη Μαγνησία

Απόφση γι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των βοοειδών της Π.Ε. ς εξέδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Η απόφαση αφορά στον χαρακτηρισμό των Π.Ε. Mαγνησίας και Σποράδων ως Ζώνης Επιβολής Περιορισμών για την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών λόγω Υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Το εμβόλιο παραλαμβάνεται, φυλάσσεται με ασφάλεια, διανέμεται και διενεργείται υπό την εποπτεία και ευθύνη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνς ΠΕ ς και Σποράδων.

Τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν σε υγιή βοοειδή, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, παραγωγικής κατεύθυνσης και κυοφορίας, σε όλες τις εκτροφές που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της ΠΕ Μαγνησίας και σύμφωνα με την προτεραιότητα που έχει τεθεί.

Σε κάθε εκτροφή πριν τον εμβολιασμό, όλα τα ζώα υπόκεινται σε πλήρη κλινικό έλεγχο και σε όποιες εκτροφές υπάρχει υποψία της νόσου λόγω κλινικών συμπτωμάτων ή άλλων επιδημιολογικών δεδομένων, ο εμβολιασμός αναβάλλεται μέχρι την πλήρους διερεύνησης και εργαστηριακή διάγνωση ή μη της νόσου.

Ο εμβολιασμός θα διενεργείται από Δημόσιους κτηνιάτρους και Ιδιώτες κτηνιάτρους που έχουν οριστεί από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνς ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων και τελούν τον εμβολισμό υπό την εποπτεία των Δημοσίων Κτηνιάτρων.
Μετά το πέρας του εμβολιασμού, κάθε ζώο της εκτροφής θα πρέπει να καταγράφεται στην ψηφιακή εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί από το ΥΠ.Α.Α.Τ., έτσι ώστε να συνδέεται με την μοναδική ατομική σήμανση του και να τεκμαίρεται ο εμβολιασμός, η εμπορική ονομασία του εμβολίου, ο αριθμός παρτίδας του, η ημερομηνία λήξης του και η χορηγούμενη δόση και να συνδέεται κάθε εμβολιασμένο βοοειδές με τους απογό του.

Στην απόφαση μεταξύ άλλων τονίζεται ότι απαγορεύεται η μετακίνηση βοοειδών και αιχμαλώτων άγριων μηρυκαστικών εκτός της Π.Ε. Μαγνησίας για οποιονδήποτε σκοπό πλην της μετακίνησης για άμεση σφαγή στα εγκεκριμένα και μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με την Τοπική Κτηνιατρική Αρχή του σφαγείου προορισμού και υπό συγκεκριμέ όρους.

Επιπλέον αναφέρεται ότι επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά, γάλακτος που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση προερχόμενου από βοοειδή εκτρεφόμενα στη Ζώνη Επιβολής περιορισμών καθώς και σχετικών γαλακτοκομικών προϊόντων, υπό τον όρο ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία που προβλέπεται.

Η συλλογή του γάλακτος από τις γάλακτος γίνεται με την τήρηση αυστηρών όρων βιοασφαλείας. Επιτρέπεται η αποστολή σε άλλα κράτη – μέλη φορτίων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων προερχόμενων από βοοειδή που εκτρέφονται σε εκμεταλλεύσεις της ΠΕ Μαγνησίας, μόνο υπό τον όρο ότι τα προαναφερθέντα προϊόντα προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, έχουν υποστεί την επεξεργασία της παραπάνω παραγράφου και τα φορτία συνοδεύονται από επίσημο υγειονομικό πιστοποιητικό, όπως αυτό καθορίζεται από τους σχετικούς κανονισμούς.

Μετά την πάροδο 28 ημερών από τον εμβολιασμό εφαρμόζονται τα μέτρα για την μετακίνηση των εμβολιασμένων βοοειδών και για την διάθεση στην αγορά των προϊόντων που παράγονται από εμβολιασμένα βοοειδή. Επίσης επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά, εκτός της Ζώνης Επιβολής Περιορισμών, νωπού κρέατος πλην των εντοσθίων εκτός από το ήπαρ και σχετικών παρασκευασμάτων εντοσθίων εκτός από το ήπαρ και σχετικών παρασκευασμάτων κρέατος καθώς και νωπών δορών και δερμάτων που προέρχονται από βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, τα οποία εκτρέφονται σε εκμεταλλεύσεις της ΠΕ Μαγνησίας στις οποίες δεν είχαν επιβληθεί περιορισμοί ή έχουν σφαγεί και θηρευτεί πριν την 16η Νοεμβρίου 2015 ή σύμφωνα με τα όσα ορίζονται για τις μετακινήσεις των ζώων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση