Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Υποχρεώσεις καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου και περιορισμού των εκτροφικών χειρισμών των χοιροτρόφων
Υποχρεώσεις καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου και περιορισμού των εκτροφικών χειρισμών των χοιροτρόφων

Υποχρεώσεις καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου και περιορισμού των εκτροφικών χειρισμών των χοιροτρόφων

Για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Η των μετά την επιβεβαίωση της εμφάνισης της νόσου της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε εκτροφή χοίρων στη Βουλγαρία, ενημερώνει όλους τους χοιροτρόφους και κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων εντατικής, και ημιεντατικής εκτροφής καθώς και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων ελευθέρας βοσκής για την ανάγκη επίσημης καταγραφής του ζωικού τους κεφαλαίου και της πληροφόρησής τους για τη μεταδοτικότητα της νόσου.

Το συγκεκριμένο νόσημα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και ο ρόλος των αγριόχοιρων ως δεξαμενής του ιού και της αντοχής του ιού στο είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας, η οποία προκαλεί μεγάλο ποσοστό θανάτων στον ευπαθή πληθυσμό (χοίροι και αγριόχοιροι) οικονομικές απώλειες στους χοιροτρόφους και προβλήματα στις μετακινήσεις των ζώων και των ζωικών προϊόντων.

Καλούνται οι χοιροτρόφοι να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1. Να προσέλθουν άμεσα στις κατά τόπους αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές (Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Τμήμα Κτηνιατρικής Αλμυρού και Τμήμα Κτηνιατρικής Βελεστίνου) για την πλήρη απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου.
2. Να προβούν άμεσα στην επικαιροποίηση του μητρώου εκμετάλλευσής τους καθώς και του φαρμακευτικού τους μητρώου.
3. Να τοποθετήσουν άμεσα ενώτια σε όσα από τα ζώα τους δεν φέρουν την νόμιμη και υποχρεωτική σήμανση (ενώτια χοιρομητέρων και κάπρων, ή σήμανση με ενώτια των παχυνόμενων χοίρων).
4. Σε εφαρμογή της απόφασης 165390/590 του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ( Β΄1128) να περιορίσουν άμεσα εντός των σταυλικών κ.λ.π. περιφραγμένων εγκαταστάσεών τους, την ασκούμενη εκτατική και ημισταυλισμένη χοιροτροφία.

Τονίζεται ότι η εφαρμογή των παραπάνω δράσεων είναι υποχρεωτική, αποτελούν παράγοντα ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των νοσημάτων και των προβλημάτων ευζωίας των χοίρων, ενώ η μη εφαρμογή τους επιφέρει σύμφωνα με το ν. 4235/2014.

Επισημαίνεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση