Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Βουλευτές Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους αγρότες της Μαγνησίας
Βουλευτές Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους αγρότες της Μαγνησίας

Βουλευτές Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση πληρωμή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους αγρότες της Μαγνησίας

 

Ερώτηση κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου με τη συνυπογραφή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, σχετικά με το θέμα της πληρωμής των αποζημιώσεων του ΕΛΑ σε αγρότες του Ανατολικού Πηλίου και της Σκοπέλου που επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 2019.

Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στη χαλαζόπτωση της 10ης Ιουλίου 2019 που έπληξε το Ανατολικό Πήλιο και στη χαλαζόπτωση της 4ης Οκτωβρίου που έπληξε το Ανατολικό Πήλιο και τη Σκόπελο.

Σε όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις ο ΕΛΑ έχει προχωρήσει στις προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να εκτιμηθούν οι ζημιές και αναμένονται τα πορίσματα.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η πανδημία του κορωναϊού που πρόσφατα ξέσπασε έχει προκαλέσει συμπίεση του εισοδήματος των παραγωγών της Μαγνησίας καθώς η επιβολή περιορισμού στη κίνηση των πολιτών και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης έχει επιφέρει πτώση των πωλήσεων των παραγόμενων προϊόντων, ενώ η απαγόρευση ς εκτός του νομού των παραγωγών που διέθεταν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα όπως και η μείωση των εξαγωγών σε χώρες όπου εξάγονταν μεγάλες ποσότητες προϊόντων (μήλα, , λάδι, κηπευτικά κ.λπ.)

Ειδική αναφορά γίνεται στους ελαιοπαραγωγούς της Μαγνησίας οι οποίοι αντιμετώπιζαν προτα στη παρ και στη πώληση των προϊόντων τους πολύ νωρίτερα από το ξέσπασμα της επιδημίας για λόγους που ήδη είναι γνωστοί καθώς έχουν αναδειχτεί σε προηγούμενες παρεμβάσεις, ερωτήσεις και αναφορές στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η κ. Παπανάτσιου και ο κ. Μεϊκόπουλος τονίζουν ότι μεγάλες ομάδες παραγωγών της Μαγνησίας έχουν περιέλθει σε μια ζοφερή οικονομική κατάσταση με συνέπεια την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία εκτέλεσης εργασιών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που έχει ξεκινήσει και ότι τα χρήματα από τις ήδη καταβεβλημένες εισφορές στον ΕΛΓΑ είναι απαραίτητο να δοθούν ως αποζημίωση άμεσα ώστε να ξεπεραστεί εν μέρει το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας των παραγωγών της Μαγνησίας.

Τέλος, ερωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εγκρίσεις για τη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε αγρότες που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη καλλιεργητική περίοδο 2019.

  2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες πληρωμής των δικαιούχων αποζημίωσης αγροτών της Μαγνησίας για ζημιές στη φυτική τους παρ το 2019;.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση