Tο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενεργοποιηθεί στο 85% της Δημόσιας Δαπάνης, φτάνοντας τα 4,8 δισ. ευρώ
Την 6η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 χαιρέτισε με ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στην Αθήνα. Μίλησε με ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης του ΠΑΑ, τονίζοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί σε ποσοστό 85% της δημόσιας δαπάνης του, «με τις νέες προσκλήσεις (33 νέες προσκλήσεις ύψους 3,226 δισ. ευρώ) και τα συνεχιζόμενα έργα (1,571 δισ. ευρώ) να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ».
Ο κ. Αραχωβίτης απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους ενδιαφερόμενους: «Κατά την αναπτυξιακή διαδικασία, η χώρα μας, μας χρειάζεται όλους, ενώ αποτελεί πρόκληση να καθόμαστε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλούμε, όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές μαζί που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο συμμετέχουν και συμβάλλουν στην πρόοδο του πρωτογενή μας τομέα και στην ανάπτυξη των αγροτικών μας περιοχών.»
«Το αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας και της συνεισφοράς όλων αποτυπώνεται στην πρόοδο της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», πρόσθεσε, «όχι μόνο με δείκτες απορρόφησης αλλά και ουσιαστικής συμβολής στην ανάταξη και ανασυγκρότηση της χώρας μας που σήμερα μπορούμε να πούμε και να αισθανθούμε πραγματικά ότι βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή εποχή. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε κάθε πρόσκληση.»
Οι πληρωμές του ΠΑΑ κυμαίνονται σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα, «καθώς μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 1,7 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη», σύμφωνα με τον υπουργό, «ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Για το έτος 2019 οι πληρωμές εκτιμούμε ότι θα κυμανθούν περίπου στα 700 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη.»
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι «η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές, έχει ξεπεράσει το 37%, παρά την καθυστέρηση έγκρισής του κατά ένα χρόνο σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών μελών. Με το πέρας του 2018 αναμένεται η απορρόφηση να ξεπεράσει το 40%. Για το 2019 με βάση τις προβλέψεις αναμένεται να φτάσει το 48%.»
Δύο νέες προκηρύξεις μέχρι το τέλος του έτους
Από το βήμα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να εκδοθούν:
• η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες»
• και η πρόσκληση για το Μέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων»
Στη συνέχεια, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία της αναπτυξιακής πολιτικής του Υπουργείου, όπως:
• «Η ενίσχυση αγροτικού εισοδήματος με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και παράλληλα μείωση του κόστους παραγωγής
• Η ενθάρρυνση αγροτών στην ίδρυση νέων συνεταιρισμών και στη συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα
• Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συμβουλευτικού συστήματος προς τους αγρότες, με τη χρήση νέων τεχνολογιών
• Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων
• Η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των αγροτικών περιοχών της χώρας
• Την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ενεργοποίησης, αξιολόγησης, ένταξης και πληρωμών
• Η έγκαιρη προετοιμασία του ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027».
Σταύρος Αραχωβίτης: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι»
Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.
Μετά το τέλος της συνάντησης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: “Σήμερα είχαμε προγραμματισμένη συνάντηση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Μας κατέθεσαν λίστα με τα αιτήματα, τα οποία και συζητήσαμε. Τις απαντήσεις συμφωνήσαμε να τις δώσουμε και εγγράφως, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες στο τι είπαμε. Είπαμε για τον οδικό χάρτη που έχουμε για ένα-ένα από τα ζητήματα, πολλά από τα αιτήματα ήδη έχουν επιλυθεί, κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας και της επίλυσης και κάποια άλλα θεωρώ ότι είναι κάπως υπερβολικά για τις δεδομένες συνθήκες που έχει η οικονομία και ολόκληρη η κοινωνία.
Γιατί αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι, είναι να μη δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς. Δηλαδή, ξέρουμε ότι μετά από το 2010 που η χώρα μπήκε στα μνημόνια, όλες οι κοινωνικές ομάδες όλοι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε κοινωνικούς αυτοματισμούς μέσα στην κοινωνία.
Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας σαν πολιτεία. Από εκεί και πέρα, για όλους τους εργαζόμενους προχωράμε σε λύσεις στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής που έχουμε. Όσο περνάει ο καιρός και η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται, αφού βγήκαμε από τα μνημόνια, τόσο και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να στηρίξει είναι περισσότερες.
Αυτό το είδαμε ήδη φέτος. Καταφέραμε να στηρίξουμε τόσο την κτηνοτροφία, όσο τους ροδακινοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και ειδικές άλλες περιπτώσεις και προχωράμε στη στήριξη και άλλων προϊόντων που έχουν ανάγκη, μέσα στην καινούρια χρονιά. Όλες οι δυνατότητες που έχουμε θα εξαντληθούν, για να βοηθηθεί ο παραγωγός.
Επίσης, βασικό σημείο της στρατηγικής μας είναι η προσπάθεια που έχουμε ήδη ξεκινήσει για τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι· είτε αυτό είναι μέσω του πετρελαίου κίνησης, είτε μέσω των εφοδίων, είτε μέσω της ενέργειας, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινήσεις έτσι ώστε να το μειώσουμε.