Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Thought for food: Πρόγραμμα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους
Thought for food: Πρόγραμμα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους

Thought for food: Πρόγραμμα στήριξης για αγρότες και κτηνοτρόφους

Μια επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, τους και τους κτηνοτρόφους, ανακοίνωσαν το Ιδρυμα Μποδοσάκη, η Αμερικανική ς και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ).

Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Giving for Greece» που το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε συγκεντρώσει πόρους από Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να υποστηριχθούν προγράμματα για την αρωγή των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, τώρα θέτει μια νέα προτεραιότητα: την ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα. Το πρόγραμμα «» στοχεύει στην παροχή εξατομικευμένης εκπαίδευσης και συμβουλευτικής σε παραγωγούς, και συνεργατικά σχήματα, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια ελιάς και υποπροϊόντων, αρωματικών φυτών, συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών (φασόλια, πιπεριές Φλωρίνης, κάστανο), στην παρ μελιού και κτηνοτροφικών προϊόντων. «Πρόκειται για τα προϊόντα που έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα» σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Βλάσης Αδρακτάς, διαχειριστής του προγράμματος εκ μέρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

«Προσδοκούμε μέσω των εταίρων μας, που είναι φορείς γνώσης και καινοτομίας, να δώσουμε στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα την ώθηση για το επόμενο βήμα» διευκρινίζει. Για παράδειγμα, ο παραγωγός  να περάσει στη μετα και εκείνος που μεταποιεί ήδη, να προχωρήσει σε εξαγωγές. Η Δόμνα, η παραγωγός που μιλάει στο ενημερωτικό βίντεο, διαθέτει 2.000 αιγοπρόβατα και παρακολουθεί εκπαίδευση για να πάψει να δίνει το γάλα στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και να το μεταποιεί μόνη της. «Κριτήριο επιλογής δεν είναι η ηλικία, αλλά οι ανάγκες του κάθε υποψηφίου για περαιτέρω εκπαίδευση και οι δυνατότητες του να διαπρέψει στον κλάδο του» καταλήγει ο κ. Αδρακτάς.

«Η παρούσα συνεργασία αποτελεί για εμάς ένα πολλά υποσχόμενο παράδειγμα λειτουργίας της τριπλής έλικας, δηλαδή της κοινωνίας των πολιτών, της ερευνητικής κοινότητας και ενός οργανισμού που εξειδικεύεται στην εφαρμοσμένη » σχολίασε στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Γραφείου Στρατηγικών Projects της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Όπως υπογράμμισε, η Σχόλη έχει τον ρόλο του «διαμεσολαβητή καινοτομίας» και δεσμεύεται να μεταδώσει σε γεωργούς και κτηνοτρόφους την τελευταία λέξη της καινοτομίας.

Στην πρόθεση δημιουργίας «ταυτότητας» των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων αλλά και εν γένει αξιος των δυνατοτήτων της ελληνικής βιοποικιλότητας αναφέρθηκε ο κ. Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής β' και αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ.

Δείτε το βίντεο του προγράμματος ‘':https://goo.gl/X50O29

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση