Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: οι επιπτώσεις των απανωτών κρίσεων στον πρωτογενή τομέα και η αφασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: οι επιπτώσεις των απανωτών κρίσεων στον πρωτογενή τομέα και η αφασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: οι επιπτώσεις των απανωτών κρίσεων στον πρωτογενή τομέα και η αφασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 

Τα περιοδικά ποικίλης ύλης ασχολήθηκαν τις τελευταίες μέρες με την διάγνωση της κατάστασης αφασίας σε διάσημο ηθοποιό του Χόλλυγουντ. Δυστυχώς τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια τα πολιτικά ΜΜΕ της χώρας καθόλου δεν ασχολήθηκαν με την πολιτική αφασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μια κυβέρνηση που έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει με παταγώδη αποτυχία όλες τις κρίσεις που διαχειρίζεται. Στον τομέα της υγείας με την πανδημία του covid, η σχεδιασμένη αφασία χτύπησε κόκκινο. Στη χώρα με τους περισσότερους θανάτους η κυβέρνηση δεν θωράκισε το αντίθετα το αποδιοργάνωσε, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Τις επιπτώσεις των lockdown στην οικονομία τις αντιμετώπισε με τη γνωστή από παλιά πελατειακή πολιτική των δεξιών κυβερνήσεων. Απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια σε βασικά αγαθά, την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις του πολέμου. Μάλιστα, παρενέβη στα του πολέμου στην Ουκρανία, δημιουργώντας περισσότερα προτα στη χώρα από όσα μπορεί να διαχειριστεί.

Στον πρωτογενή τομέα οι απανωτές κρίσεις και οι πολιτικές της κυβέρνησης, έχουν φέρει τους παραγωγούς σε κατάσταση απόγνωσης. Ράλι τιμών σε ζωοτροφές, λιπάσματα, καύσιμα, ενέργεια, εφόδια έχουν χτυπήσει την αγροτική οικονομία με τους αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν, ούτε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους της προηγούμενης χρονιάς και τους κτηνοτρόφους να σφάζουν τα κοπάδια τους γιατί δεν μπορούν να τα θρέψουν. Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχουν φανεί οι επιπτώσεις του πολέμου. Και η κυβέρνηση κοιτάει με την ίδια γνώριμη κατάσταση αφασίας.

Το έχει γίνει είδος πολυτελείας τη στιγμή που κάποιοι κερδίζουν από τη χρηματιστηριακή τιμή του τος και η κυβέρνηση ακόμα περιμένει τις προτάσεις της ΡΑΕ. Το πετρέλαιο είναι το ακριβότερο σε επίπεδο Ευρώπης. Τα είδη ς είναι απλησίαστα λόγω των συνεχών αυξήσεων. Η επισιτιστική κρίση που διαφαίνεται είναι για την κυβέρνηση κάτι που δεν την αφορά. Ανακοινώνει κάθε τρεις και λίγο τα ίδια μέτρα χωρίς να έχει δρομολογήσει στην ουσία κανένα και απλώς ο υπουργός ΑΑ&Τ, ξανασυστήνει την διατροφική επιτροπή που είχε συστήσει ο προκάτοχος του κος Βορίδης, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κανένα αποτέλεσμα.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων και της λαίλαπας Μητσοτάκη στον πρωτογενή τομέα με βασικά σημεία:

  • Την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε καύσιμα και ενέργεια με επιστροφή του για το πετρέλαιο σε όλους τους αγρότες, μείωση και ΦΠΑ σε όλα τα καύσιμα, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό τιμολόγιο χαμηλής τάσης
  • Τα μέτρα για την μείωση του κόστους σε ζωοτροφές, λιπάσματα, εφόδια και εν τέλει στο κόστος παραγωγής.
  • Την άμεση παροχή ρευστότητας στην πρωτογενή παραγωγή και την αγροτική βιοτεχνία και βιομηχανία
  • Τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και των αγροτικών δανείων
  • Την άμεση καταβολή όλων των αποζημιώσεων
  • Την προσαρμογή του Στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ στις ιδιαίτερες συνθήκες και την θωράκιση του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των κρίσεων
  • Εξειδικευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων των νησιών
  • Σχέδιο για αναδιάρθρωση όλου του πρωτογενή τομέα με αξιο όλων των εργαλείων στήριξης που ανακοινώνει η ΕΕ και των αντίστοιχων χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος των ανθρώπων του μόχθου.

Χρειάζονται παρεμβάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κρίσεων που να αποτελέσουν εργαλείο για τον επανασχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής της χώρας με μια προϋπόθεση:

.Απαιτείται ο ελληνικός λαός, να αντιμετωπίσει άμεσα, την μεγαλύτερη κρίση που ακούει στο όνομα ¨κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη¨.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση