Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την πρέσβειρα της Κίνας
Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την πρέσβειρα της Κίνας

Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την πρέσβειρα της Κίνας

 

Τα κρίσιμα εμπορικά θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών και στην εξαγωγή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του πλανήτη, έθεσε ο και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη σημερινή του συνάντηση με την πρέσβειρα της Κίνας, Zhang Qiyue.

Αφού τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αποκτήσει περαιτέρω στην κινεζική αγορά, ιδιαίτερα όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με τις εξαγωγές κρόκου για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επίσης, ζήτησε  την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης για την στην κινεζική αγορά των ελληνικών φρούτων, προτείνοντας την ομαδοποίησή τους ως εξής:

  • Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Σατσούμας, Κλημεντίνες
  • Πυρηνόκαρπα: Κεράσια, Δαμάσκηνα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα
  • Μήλα
  • Σταφύλια
  • Φράουλες

Στη συνέχεια, επέμεινε στην πλήρη προστασία της Φέτας ΠΟΠ στην κινεζική αγορά, με δεδομένο ότι υπάρχει με την ονομασία «Φέτα» στην κινεζική γλώσσα, για το οποίο οι παραγωγοί έχουν ζητήσει την ακύρωσή του.

Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την επέκταση του Φυτοϋγειονομικού Πρωτοκόλλου για την εξαγωγή του ακτινιδίου (που υπεγράφη το 2008), με σκοπό να συμπεριληφθεί ολόκληρη η ελληνική επικράτεια που παράγει ακτινίδια.

Από την πλευρά της, η  πρέσβειρα υπογράμμισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η κυβέρνησή της στον τομέα της αγροτοδιατροφής.

Μάλιστα, ζήτησε την επέκταση της συνεργασίας σε προϊόντα που παράγει η χώρα μας, όπως προϊόντα με βάση το μέλι, τα σύκα, τα ρόδια και τα προϊόντα ομορφιάς με συστατικά φυτικής προέλευσης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση και συνεργασία Χρ. Τριαντόπουλου με αγρότες στα #Κανάλια για την καλλιέργεια αμυγδάλου… - https://t.co/eVAVy0CXz3 -

  • Άγριο #μακελειό στο #Τέξας με 21 θύματα σε σχολείο #ΗΠΑ #μακελειό #Τέξας - https://t.co/xDFP1wGNWT -

  • Σχολεία: Άρση της μάσκας σε εκπαιδευτικές δομές #ΔημοτικάΣχολεία - https://t.co/cFl0UVCp5K -

"Αλιεύοντας" την είδηση