Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την πρέσβειρα της Κίνας
Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την πρέσβειρα της Κίνας

Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την πρέσβειρα της Κίνας

 

Τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στη των δύο χωρών και στην εξαγωγή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του πλανήτη, έθεσε ο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη σημερινή του συνάντηση με την πρέσβειρα της Κίνας, Zhang Qiyue.

Αφού τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αποκτήσει περαιτέρω πρόσβαση στην κινεζική αγορά, ιδιαίτερα όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με τις εξαγωγές κρόκου για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επίσης, ζήτησε  την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης για την πρόσβαση στην κινεζική αγορά των ελληνικών φρούτων, προτείνοντας την ομαδοποίησή τους ως εξής:

  • Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Σατσούμας, Κλημεντίνες
  • Πυρηνόκαρπα: Κεράσια, Δαμάσκηνα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα
  • Μήλα
  • Σταφύλια
  • Φράουλες

Στη συνέχεια, επέμεινε στην πλήρη της Φέτας στην κινεζική αγορά, με δεδομένο ότι υπάρχει σήμα με την ονομασία «Φέτα» στην κινεζική γλώσσα, για το οποίο οι Έλληνες έχουν ζητήσει την ακύρωσή του.

Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την επέκταση του Φυτοϋγειονομικού Πρωτοκόλλου για την εξαγωγή του ακτινιδίου (που υπεγράφη το 2008), με σκοπό να συμπεριληφθεί ολόκληρη η ελληνική επικράτεια που παράγει ακτινίδια.

Από την πλευρά της, η  πρέσβειρα υπογράμμισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η κυβέρνησή της στον τομέα της αγροτοδιατροφής.

Μάλιστα, ζήτησε την επέκταση της συνεργασίας σε προϊόντα που παράγει η χώρα μας, όπως προϊόντα με βάση το μέλι, τα σύκα, τα ρόδια και τα προϊόντα ομορφιάς με συστατικά φυτικής προέλευσης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ανανέωση συνεργασίας ποδοσφαιριστών του Θησέα Αγριάς #ΓΣΘησέαςΑγριάς - https://t.co/ymnS5snDkP -

  • Ασφαλτόστρωση της οδού Βλάχα-Βροντερό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #εργασίεςασφαλτόστρωσης - https://t.co/enhrih2H9A -

  • Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης σε Συκούριο και Νίκαια - https://t.co/T09JTFEuVL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση