Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Συνάντηση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκρέκα-Ζέττας Μακρή 
Συνάντηση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκρέκα-Ζέττας Μακρή 

Συνάντηση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκρέκα-Ζέττας Μακρή 

Για θέματα που αφορούν στον νέο, ανερχόμενο και καινοτόμο κλάδο της αγροτικής ανάπτυξης, αυτόν της σαλιγκαροτροφίας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2019, μετά από πρωτοβουλία της Ζέττας Μ. Μακρή, Ν. Μαγνησίας, συνάντηση του Θεσσαλού υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκρέκα, με την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Θεσσαλίας, Μ. Χατζηϊωάννου, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνεταιρισμού Σαλιγκαροτρόφων,  Άρη Νικολόπουλο, τον τομεάρχη Αγροτικού της ΔΗΜΤΟ Βόλου, Γ. Μακρυγιάννη και τον Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Κ. Αποστόλου.

Στη συνάντηση, παρατέθηκαν και αναπτύχθηκαν σειρά ζητημάτων του κλάδου, όπως η διάρθρωσή του, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σαλιγκαροπαραγωγοί, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων και οι αναπτυξιακές προοπτικές για το μέλλον.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε, εκτενώς, η εξειδικευμένη ερευνητική δραστηριότητα του συγκεκριμένου τμήματος του Θεσσαλίας στο ως άνω αντικείμενο, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία, η εξαιρετική και πολυετή συνεργασία που έχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τους σαλιγκαροπαραγωγούς καθώς και η κοινή προσπάθεια που γίνεται από το σύνολο των εμπλεκομένων προκειμένου τα συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα να γίνουν περισσότερο ελκυστικά και ανταγωνιστικά και να προωθηθούν αποτελεσματικότερα στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Ο υφυπουργός άκουσε με ζωηρό ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές και τα καινοτόμα σχέδια των σαλιγκαροκαλλιεργητών, ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εμπεριστατωμένη και αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με την πιστοποίηση του προϊόντος, και, καθώς είχε συνάντηση, αμέσως μετά, με τον Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) Ι. Καλτσά στην Ελλάδα, άδραξε την ευκαιρία να επικοινωνήσει θετικά τη συγκεκριμένη προσπάθεια προκειμένου στο μέλλον να είναι τουλάχιστον εφικτή ή δυνατόν και θετική οποιαδήποτε προσφυγή για χρηματοδοτική αρωγή από την EIB.

Διαδοχικά, η κ. Μακρή είχε προγραμματισμένη συνάντηση στη Βουλή με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Μπαγινέτα, τον οποίο και ενημέρωσαν σχετικά για τα θέματα οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανελληνίου Συνεταιρισμού Σαλιγκαροτρόφων.

 Η αγροτική πολιτική στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές 

Έντονο, ζωηρό και διακομματικό ήταν το ενδιαφέρον των βουλευτών – μελών της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής όσον αφορά την ενημέρωση για θέματα Αγροτικής Πολιτικής και χρηματοδοτικών εργαλείων που έλαβαν από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Μπαγινέτα, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο πλαίσιο της 3ης Συνεδρίασης της Υποεπιτροπής, της οποίας πρόεδρος είναι η Ζέττα Μ. Μακρή, Βουλευτής Μαγνησίας, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019.

Ο γενικός γραμματέας ενημέρωσε αναλυτικά για την αγροτική πολιτική της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου 2014-2020, τους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων καθώς και τις στρατηγικές τις οποίες έχει αρχίσει να επεξεργάζεται η νέα Κυβέρνηση προκειμένου να εκ- κινηθεί η διαπραγμάτευση με τη νέα ηγεσία της ΕΕ για τη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, με έμφαση στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Λόγω του ενδιαφέροντος που υπήρξε, ο κ. Μπαγινέτας, προθυμοποιήθηκε να ενημερώσει την Υποεπιτροπή, σε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ δήλωσε πρόθυμος να ενημερώσει σχετικά, επιπλέον, και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Η κα Μακρή, δέχθηκε για ακόμη μία φορά επαίνους από τους συναδέλφους της για την επιλογή των θεμάτων στις Επιτροπές που προεδρεύει και δεσμεύθηκε, ό,τι προκειμένου να καλύψει σε βάθος όλα τα ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης που έθεσαν οι Βουλευτές, να επανέλθει σε επόμενη με το ίδιο θέμα.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση