Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Συνάντηση Αθ. Λιούπη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα αγροτών της Μαγνησίας
Συνάντηση Αθ. Λιούπη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα αγροτών της Μαγνησίας

Συνάντηση Αθ. Λιούπη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα αγροτών της Μαγνησίας

Θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Μαγνησίας συζήτησε χθες ο ς Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Οικονόμου, στον οποίο ευχήθηκε καλή ,  με αφορμή την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Αρχικά ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους ελαιοπαραγωγούς της Μαγνησίας, τονίζοντας στον υφυπουργό την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών βρώσιμων ελαιών που εκκρεμεί, την εφαρμογή προγράμματος προστασίας των παραδοσιακών ελαιώνων και προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συζητήθηκε το θέμα αποκλεισμού από το πρόγραμμα νιτρος περιοχών του Νομού,  μεταξύ αυτών και  του Δήμου και της επιτακτικής ανάγκης για ένταξή τους στο πρόγραμμα «Μείωση της ς νερού από γεωργική δραστηριότητα», δεδομένου ότι γειτνιάζουν με την Λίμνη Κάρλα,  που αποτελεί το μεγαλύτερο βραβευμένο περιβαλλοντικό, αρδευτικό και υδρευτικό έργο της Ευρώπης, όπως και η αξιοποίηση των παρακάρλιων επιδεκτικών καλλιέργειας εκτάσεων,  όπου ο ς συντάχθηκε με το αντίστοιχο αίτημα της αεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη προς το ΥΠΑΑΤ.

Επιπλέον,  επισημάνθηκε στον κ. Οικονόμου, η προγραμματισμένη,  από την προηγούμενη κυβέρνηση, απένταξη περιοχών του Δήμου από την ,  με αποτέλεσμα την απώλεια οικονομικών ενισχύσεων από τους αγρότες-κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς και η αδυναμία του πληροφοριακού συστήματος για την υποδοχή των ενστάσεων των παραγωγών για την Εξισωτική Αποζημίωση  2020.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Λιούπη ότι το σύστημα θα ανοίξει σύντομα και οι οικονομικές ενισχύσεις θα δοθούν χωρίς καθυστερήσεις στους παραγωγούς, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο κ. Λιούπης ενημέρωσε τον κ. Οικονόμου για το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου του  δάκου της ελιάς με ηλεκτρονικές παγίδες και ψεκασμούς με drones με την ονομασία “Drone on olives”, πιλοτική πρόταση από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/ Υ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την αναγκαιότητα ανεύρεσης χρηματοδότησής του.

Επισημάνθηκε στον υφυπουργό η εκκρεμότητα  με την εκκαθάριση πληρωμής των αμυγδαλοπαραγωγών για το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ΕΤΗΣΙΟ 2017 και ζητήθηκε η ένταξή τους στην επόμενη πληρωμή ΠΣΕΑ,  που θα γίνει σύντομα.

Επιπρόσθετα τονίστηκε το πρόβλημα που προκλήθηκε στα προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας με την ετεροχρονισμένη κατάθεση των συμβάσεων που οδήγησε στην αδυναμία πληρωμής 160 παραγωγών στη Θεσσαλία.

Επιπροσθέτως, ο βουλευτής ενημέρωσε τον υφυπουργό για το αίτημα του Δήμου Αλμυρού σχετικά με τη δημοπράτηση της κατασκευής αγωγού μεταφοράς νερού από τη Λιμνοδεξαμενή προς τα αγροτεμάχια, το οποίο αποτελεί υποέργο του έργου «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Ξεριά Αλμυρού»,  ενταγμένο με αξία 3.332.000 ευρώ,   που εκκρεμεί μαζί με τη μελέτη για τα δίκτυα διανομής στα αγροτεμάχια.

Ο προτείνει τη δημοπράτηση του υποέργου για την παρούσα προγραμματική περίοδο, καθώς η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων λήγει το 2022 και την υποβολή πρότασης εκ μέρους του Δήμου για τη σχετική μελέτη.

Ο κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει ενδελεχώς τα θέματα που συζητήθηκαν και σύντομα θα οριστεί νέα συνάντηση προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα θέματα που εκκρεμούν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση