Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Στην άρδευση 50.000 στρεμμάτων από τρία πρόχειρα φράγματα στον Πηνειό προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Στην άρδευση 50.000 στρεμμάτων από τρία πρόχειρα φράγματα στον Πηνειό προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην άρδευση 50.000 στρεμμάτων από τρία πρόχειρα φράγματα στον Πηνειό προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό η σύμβαση για το «κατασκευή φραγμάτων στον Πηνειό 5ου αντλιοστασίου Ομολίου – Παλαιοπύργου – Ενιπέα» προϋπολογισμού 240.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.). Το συγκεκριμένο υλοποιείται στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για την διασφάλιση επάρκειας νερού για άρδευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τους αγρότες των παραπήνειων περιοχών. Φορέας υλος του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι: «Σ' αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τη χ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έμπρακτη και άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε μία περιοχή που όπως όλοι γνωρίζουν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική οικονομία, και στην οποία χρειάζονται μεγάλα από το νέο τομεακό ΕΣΠΑ, που θα βοηθήσουν τους αγρότες στο να απεμπλακούν από τον φαύλο κύκλο της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα με συνεχείς ανορύξεις ατομικών γεωτρήσεων. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας τα επιφανειακά ύδατα, αυξάνουμε σημαντικά τη δυνατότητα ύπαρξης δυναμικών, αρδεύσιμων καλλιεργειών, με πολλαπλά οφέλη στην παρ αλλά και στην τοπική οικονομία».

Το έργο έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει την έλλειψη νερού κατά τους θερινούς μήνες για την άρδευση 40.000 έως 50.000 στρεμμάτων. Η άρδευση των παραπάνω εκτάσεων γίνεται από τα νερά του ποταμού Πηνειού με άντληση από υφιστάμενα αντλιοστάσια κατάντι της πόλεως ή με αντλητικά συγκροτήματα των αγροτών με χρησιμο του υπάρχοντος στραγγιστικού δικτύου της περιοχής.

Με την εργολαβία αυτή πραγματοποιείται έμφραξη του ποταμού Πηνειού στις περιοχές, 5ου Αντλιοστασίου – Ομολίου – Παλαιοπύργου, με φράγμα ύψους τεσσάρων (4) περίπου μέτρων. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τριών (3) μικρών προχείρων φραγμάτων στον Εννιπέα ύψους 2,50 μ. περιοχής Καστριού. Με την κατασκευή των υπόψη φραγμάτων θα υπάρξει δυνατότητα αποταμίευσης τητας νερού, η οποία θα χρησιμοποιηθεί κατά την περίοδο αιχμής των αρδεύσεων και σε περιπτώσεις λειψυδρίας.

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη παρόντες ο θεματικός αντι Θανάσης Παιδής, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Χρήστος Λυτροκάπης και ο εργολάβος Κώστας Αργυρακούλης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση