Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Στην άρδευση 50.000 στρεμμάτων από τρία πρόχειρα φράγματα στον Πηνειό προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Στην άρδευση 50.000 στρεμμάτων από τρία πρόχειρα φράγματα στον Πηνειό προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στην άρδευση 50.000 στρεμμάτων από τρία πρόχειρα φράγματα στον Πηνειό προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό η σύμβαση για το «κατασκευή φραγμάτων στον Πηνειό 5ου αντλιοστασίου Ομολίου – Παλαιοπύργου – Ενιπέα» προϋπολογισμού 240.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.). Το συγκεκριμένο υλοποιείται στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού της Περιφέρειας για την διασφάλιση επάρκειας νερού για άρδευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τους αγρότες των παραπήνειων περιοχών. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε του ο κ. σημείωσε ότι: «Σ’ αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έμπρακτη και άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε μία περιοχή που όπως όλοι γνωρίζουν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αγροτική , και στην οποία χρειάζονται μεγάλα από το νέο τομεακό ΕΣΠΑ, που θα βοηθήσουν τους αγρότες στο να απεμπλακούν από τον φαύλο κύκλο της υπεράντλησης του υδροφόρου ορίζοντα με συνεχείς ανορύξεις ατομικών γεωτρήσεων. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, αξιοποιώντας τα επιφανειακά ύδατα, αυξάνουμε σημαντικά τη δυνατότητα ύπαρξης δυναμικών, αρδεύσιμων καλλιεργειών, με πολλαπλά οφέλη στην παραγωγή αλλά και στην τοπική ».

Το έχει σαν στόχο να αντιμετωπίσει την κατά τους θερινούς μήνες για την άρδευση 40.000 έως 50.000 στρεμμάτων. Η άρδευση των παραπάνω εκτάσεων γίνεται από τα του ποταμού Πηνειού με άντληση από υφιστάμενα αντλιοστάσια κατάντι της πόλεως Λαρίσης ή με αντλητικά συγκροτήματα των αγροτών με χρησιμοποίηση του υπάρχοντος στραγγιστικού δικτύου της περιοχής.

Με την εργολαβία αυτή πραγματοποιείται έμφραξη του ποταμού Πηνειού στις περιοχές, 5ου Αντλιοστασίου – Ομολίου – Παλαιοπύργου, με ύψους τεσσάρων (4) περίπου μέτρων. Περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή τριών (3) μικρών προχείρων φραγμάτων στον Εννιπέα ύψους 2,50 μ. περιοχής Καστριού. Με την κατασκευή των υπόψη φραγμάτων θα υπάρξει δυνατότητα αποταμίευσης ποσότητας νερού, η οποία θα χρησιμοποιηθεί κατά την περίοδο αιχμής των αρδεύσεων και σε περιπτώσεις λειψυδρίας.

Στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη παρόντες ο θεματικός Θανάσης Παιδής, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Χρήστος Λυτροκάπης και ο εργολάβος Κώστας Αργυρακούλης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία #Copernicus - https://t.co/57tC5TbAN3 -

  • #καύσωνας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Έως τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος #καύσωνας - https://t.co/IaDUZtnppW -

  • Σύλληψη φυγόποινου στη Σκιάθο #σύλληψηφυγόποινου - https://t.co/HcRvvwNOru -

"Αλιεύοντας" την είδηση