Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Στη Ν. Αγχίαλο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ
Στη Ν. Αγχίαλο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ

Στη Ν. Αγχίαλο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ

Χρ. Τριαντόπουλος: Σημαντικό να είμαστε δίπλα στον Έλληνα παραγωγό – 

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και με τον ΕΛΓΑ, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη διάθεση 35 εκατ. στον οργανισμό από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποδεσμευτούν κεφάλαια για την αποζημίωση των δικαιούχων αγροτών.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη πιστώθηκαν περίπου 67 εκατ. σε περισσότερους από 57.000 αγρότες για την εξόφληση του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής για το έτος ζημιάς 2019 και για το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς και αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου του ίδιου χρονικού διαστήματος.

Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται και σε μία σειρά από άλλες δράσεις, ώστε να στηριχθεί επαρκώς ο Έλληνας και παραγωγός, όπως έγινε και έπειτα από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μεταξύ άλλων, η πρωτοφανής κακοκαιρία προκάλεσε προ ημερών σοβαρές και σε αγροτικές περιοχές της Μαγνησίας, όπως τη Νέα Αγχίαλο και το Κρόκιο.

Ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές και είχε εκτενή συνεργασία με τους παραγωγούς και τους αγρότες.

«Τη Δευτέρα επισκεφτήκαμε με το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ τις πληγείσες -από την κακοκαιρία- αγροτικές περιοχές της Νέας Αγχιάλου, αλλά και αυτές του Κροκίου Αλμυρού, μαζί με τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα, έγινε επιτόπια καταγραφή των ζημιών στην περιοχή από τον ΕΛΓΑ, η ανταπόκριση του οποίου ήταν άμεση, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη ανησυχία των παραγωγών της περιοχής, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι σε αμπέλια, ελαιώνες, αμυγδαλιές και άλλες καλλιέργειες ήταν σημαντικές.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στην περιοχή, είχαμε εποικοδομητική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ,  Ανδρέα Λυκουρέντζο, καθώς και με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος επισκέφτηκε εκ νέου τις πληγείσες περιοχές την Πέμπτη, αυτή τη φορά μαζί με τον αρόεδρο του ΕΛΓΑ, Νίκο Δούκα, και δήλωσε σχετικά: «Χθες, Πέμπτη, επισκέφτηκε τη Νέα Αγχίαλο ο αρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Δούκας, και έγινε εκ νέου αυτοψία στην περιοχή για τις καταστροφές από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε με τους αγρότες της περιοχής για τα προβλήματα που προέκυψαν, αλλά και τις λύσεις για αυτά, ενώ οι αγρότες και παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να θέσουν μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τον ΕΛΓΑ (και όχι μόνο) και να λάβουν απαντήσεις».

Την επίσκεψη κάλυψε με ρεπορτάζ της και η ΕΡΤ3, με τον κ. Δούκα και τον κ. Τριαντόπουλο να συζητούν ζωντανά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και για τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη στήριξή τους. «Υπάρχει στενότατη συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εξετάζει ανά κλάδο και ανά περίπτωση πότε ανακύπτουν προβλήματα. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και με την είμαστε εκεί να συνεισφέρουμε με πόρους όπου έχουν ανάγκη οι Έλληνες παραγωγοί. Είναι κρίσιμο -και σε αυτή τη συγκυρία, όπως και στις προηγούμενες- να είμαστε δίπλα στον Έλληνα παραγωγό, ο οποίος δεν έχει και την ευκολότερη δουλειά στην ελληνική οικονομία. Και εμείς που προερχόμαστε από την περιφέρεια, το ξέρουμε καλύτερα αυτό. Γι' αυτό και είμαστε κοντά και στηρίζουμε», επεσήμανε ο κ. Τριαντόπουλος.

Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Τριαντόπουλου και του κ. Δούκα στις αγροτικές περιοχές και της συνεργασίας που είχαν με τους παραγωγούς, ακολούθησε επίσκεψη στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου, όπου ο πρόεδρος,  Ιωάννης Κίτσιος, και μέλη του ΔΣ του συνεταιρισμού είχαν αναλυτική συζήτηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ για ζητήματα που απασχολούν τους τοπικούς παραγωγούς.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΛΓΑ με τους αγρότες της περιοχής είναι σημαντική η συνεισφορά των αντιδημάρχων Βόλου  Γεώργιου Πράττου και Μιχάλη Καπουρνιώτη για τη διευθέτηση ζητημάτων στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν, την Τετάρτη, πιστώθηκαν περίπου 67 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους αγρότες για να καλυφθούν οι που υπέστησαν στο προηγούμενο έτος, αλλά και στις αρχές του τρέχοντος έτους. Επιταχύνθηκε, έτσι, μία διαδικασία, η οποία συνήθως ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε, έπειτα από απόφαση του πρωθυπουργού, το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πίστωσε στον ΕΛΓΑ περίπου 35 εκατ. ευρώ, κάτι που βοήθησε τον οργανισμό να απελευθερώσει κεφάλαια για τις αποζημιώσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση