Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Στη Μαγνησία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το α’ 10ήμερο του Δεκεμβρίου
Στη Μαγνησία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το α’ 10ήμερο του Δεκεμβρίου

Στη Μαγνησία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το α’ 10ήμερο του Δεκεμβρίου

Δεσμεύτηκε στον Ν. Μγνησίς Αθ. Λιούπη για να παρουσιάσει τη νέα ΚΑΠ

Τη Μαγνησία θα επισκεφθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, μετά την επιστροφή του από τις ,  έχοντας λάβει την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ -2027, όπως δεσμεύτηκε στον βουλευτή Ν. Μαγνησίας της Αθανάσιο Λιούπη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης.

Ο Υπουργός ωστόσο, ανέφερε μετά από του Βουλευτή, καθώς είναι περίοδος σποράς για τους αγρότες, ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις καλλιέργειες και οι αγρότες μπορούν να κάνουν παρόμοιες σπορές με το 2021 και να πληρούν τα κριτήρια της νέας ΚΑΠ.

Ακόμη, ο Υπουργός έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε το «Αναδιάρθρωση δενδρωδών καλλιεργειών» ύψους 166.720.000,00 €, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μόνο μέσω συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμοί – ομάδες και οργανώσεις παραγωγών) και η επιδότησή του θα φτάνει το 70% του κόστους εγκατάστασης, απεγκατάστασης, επαναφύτευσης όλων των δενδρωδών καλλιεργειών εκτός της ελιάς και των οινοποιήσιμων αμπελώνων. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που αφορά μεγάλο αριθμό δενδροκαλλιεργητών στη Μαγνησία με τις λεπτομέρειες να έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ( http://www.minagric.gr).

Ο κ. Λιούπης έθεσε για ακόμη μία φορά το θέμα της απώλειας εισοδήματος καστανοπαραγωγών, αμυγδαλοπαραγωγών και αχλαδοπαραγωγών της Μαγνησίας ζητώντας να βρεθεί λύση αναπλήρωσής του. Ο Υπουργός γνώστης του θέματος υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης των εν λόγω παραγωγών.

Στη συνάντηση ο Υπουργός δήλωσε στον κ. Λιούπη, πως αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η υψηλή χρηματοδότηση των αγροτών από νέα αναπτυξιακά προγράμματα  για φωτοβολταϊκά συστήματα, που αφορούν σε σταθμούς ιδιοπαρς τύπου Net Metering, ενώ εξετάζεται η μείωση του κόστους του πετρελαίου κίνησης στην αντλία.

Επιπλέον, ο κ. Γεωργαντάς ενημέρωσε τον βουλευτή πως από 15 έως 22 Νοεμβρίου θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα αναρτήσουν οι παραγωγοί ή οι συνεργάτες τους τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων που αφορούν αγορές της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου για την κατανομή των 60 εκατ. ευρώ στους αγρότες.

Τέλος, δήλωσε πως θα προκαλέσει σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για το ζήτημα της έλλειψης συγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών ώστε να υπάρχει αποτελεσματική όλων των καλλιεργειών από εχθρούς και ασθένειες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση