Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Συστάσεις σχετικά με ξηράνσεις βλαστικών οργάνων αμυγδαλιάς από μυκητολογικές προσβολές στην περιοχή των Καναλίων
Συστάσεις σχετικά με ξηράνσεις βλαστικών οργάνων αμυγδαλιάς από μυκητολογικές προσβολές στην περιοχή των Καναλίων

Συστάσεις σχετικά με ξηράνσεις βλαστικών οργάνων αμυγδαλιάς από μυκητολογικές προσβολές στην περιοχή των Καναλίων

Κλιμάκιο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων μαζί με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ς, του Δήμου Φερών και με την επιστημονική συνδρομή του Τμήματος Φυτικής Παρς της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου ς επισκέφτηκαν την Παρασκευή 11/12/2015 την περιοχή των Καναλίων, για να διαπιστώσουν το εύρος της προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες στους αμυγδαλεώνες της περιοχής.

Κατά την διαπιστώθηκαν φυτείες με προσβεβλημένα δένδρα και με τυπικά συμπτώματα την εμφάνιση νεκρωτικών κηλίδων στη βάση ή γύρω από τους οφθαλμούς, ξηράνσεις των ετήσιων κλαδίσκων, νέκρωση των οφθαλμών, καστανές κηλίδες στα φύλλα ή ξηράνσεις του ελάσματος και έλκη στους μεγαλύτερους κλάδους.

Το παθογόνο εισέρχεται στο δένδρο από ουλές, κυρίως των φύλλων, ενώ τα μολύσματα φέρουν πυκνίδια μυκήτων, τα οποία ευνοούνται από την υγρασία και τις ήπιες θερμοκρασίες του Φθινοπώρου. Τα σπόρια των μυκήτων δύνανται να διασπείρονται με μηχανικό τρόπο αλλά και με τον άνεμο. Φαίνεται ότι οι φετινές έντονες βροχοπτώσεις του Φθινοπώρου ευνόησαν την έντονη εμφάνιση των προσβολών σε ευρύτερη κλίμακα απ΄ ότι την προηγούμενη χρονιά, που εμφανίζονταν σποραδικά και χωρίς σημαντική επίδραση στην ετήσια παρ καρπών. Υπάρχουν θύλακες στην ευρύτερη περιοχή των Καναλίων, όπου εμφανίζεται μεγάλη προσβολή της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς (π.χ.περιοχή Αγίου Νικολάου) με συνέπεια την καταστροφή των καρποφόρων οργάνων των δένδρων και τη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής της επόμενης χρονιάς.

Για την καταπολέμηση των μυκητολογικών ασθενειών επιβάλλεται οι παραγωγοί να επέμβουν καταρχήν, κλαδεύοντας και καίγοντας τους προσβεβλημένους κλάδους και σε μεγαλύτερες προσβολές τους βραχίονες, ούτως ώστε να εξαλειφτούν οι εστίες διαχείμασης του παθογόνου. Είναι επίσης σημαντικό να καταστραφούν τα σπόρια των μυκήτων, που ευρίσκονται στα προσβεβλημένα φύλλα, που έχουν πέσει στο έδαφος, προβαίνοντας σε εφαρμογή ουρίας.

Είναι ανάγκη όλοι οι των Καναλίων, αλλά και σε όποια άλλη περιοχή με υγρό κλίμα παρουσιάζονται παρόμοιες μυκητολογικές ασθένειες εμφάνισης νεκρωτικών κηλίδων και ελκών, να προβούν οργανωμένα, έγκαιρα και συλλογικά σε εφαρμογή προληπτικών ψεκασμών με χαλκούχα σκευάσματα ή θεραπευτικών με διασυστηματικά μηκυτοκτόνα, όσο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από 17ο C (σχετικά υψηλή για την εποχή) και οπωσδήποτε σε καταστροφή των προσβεβλημένων μερών (κλαδίσκων, κλάδων και βραχιόνων), ούτως ώστε να υπάρξει αποτελεσματική καταπολέμηση της ασθένειας, με σκοπό την ανακοπή της διάδοσης των παθογόνων στα υγιή δένδρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου, το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου ς προτίθεται να ταυτοποιήσει και να ερευνήσει διεξοδικά τη βιολογία των παθογόνων και την ανθεκτικότητά ή την ευαισθησία τους στις δραστικές ουσίες των μυκητοκτόνων της αγοράς και τη δυνατότητα της χημικής καταπολέμησης με νέα σκευάσματα, εφόσον χρειάζεται, με κύριο γνώμονα το χαμηλό κόστος των επεμβάσεων και την αποτελεσματική δράση αυτών.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Σποράδων σε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μεριμνήσει για την ταχεία χορήγηση των απαραίτητων εγκρίσεων χρήσης νέων σκευασμάτων, εφόσον κριθεί αναγκαίο η αντιμετώπιση με νεότερα σκευάσματα, ώστε οι της περιοχής να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προσβολές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση