Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Σήμα κινδύνου εξέπεμψε για τους αγρότες ο Νικήτας Πρίτζος
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε για τους αγρότες ο Νικήτας Πρίτζος

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε για τους αγρότες ο Νικήτας Πρίτζος

Σήμα κινδύνου για τους αγρότες και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξέπεμψε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βόλου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα χωριά ερημώνουν, τα νέα παιδιά τα εγκαταλείπουν, δεν υπάρχει ρευστότητα και πλέον οι αγρότες δανείζονται από τους εμπόρους για να καλλιεργήσουν και πρόσθεσε ότι εκτάσεις μένουν ακαλλιέργητες, χωράφια πωλούνται και τα αγοράζουν λίγοι, δημιουργώντας τσιφλίκια, ενώ μειώνεται δραματικά ο αγροτικός πληθυσμός και σε χώρα με το κλίμα της Ελλάδας πλέον δεν μπορεί να τραφεί, αλλά εισάγει αγροτικά προϊόντα.

Ο κ. Πρίντζος είπε για άλλη μια φορά ότι ο αγροτικός κόσμος είναι σε άσχημη κατάσταση, καθώς οι παραγωγές και οι τιμές των προϊόντων βρίσκονται χαμηλά και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον χειμώνα η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο.

Ο ΕΛΓΑ, ανέφερε δεν αναγνωρίζει τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώσει για τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν στα δημητριακά, στο βαμβάκι και στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

«Τα χωριά ερημώνουν και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν ρευστότητα και δεν μπορούν να ζήσουν. Υπάρχουν χωριά που βγάλουν από βάθος 300 μ. υφάλμυρο . Με 80 €/στρέμμα, ο αγρότης δεν μπορεί να ζήσει. Οι νέοι φεύγουν από τα χωριά και όσοι μένουν δεν παντρεύονται. Η κατάσταση θυμίζει δεκαετία '60, που οι άνθρωποι έφευγαν μετανάστες στο εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Όπως εξήγησε οι φόροι, ο ΕΦΚΑ, η ενέργεια και το βρίσκονται στα ύψη, οι αγρότες δεν έχουν ρευστότητα και αναγκάζονται να πηγαίνουν να δανείζονται χρήματα από τους εμπόρους για να καλλιεργήσουν επί πιστώσει, ενώ ανέφερε ότι η έχει κόψει το ρεύμα στις μισές γεωτρήσεις, λόγω οφειλών, ενώ με την χαμηλή τιμή του γάλακτος κοπάδια αιγοπροβάτων πωλούνται, καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Ο κ. Πρίντζος έβγαλε κραυγή αγωνίας και κάλεσε την κυβέρνηση και τα πολιτικά να κάνουν κάτι, έστω και τώρα, καθώς η κατάσταση τείνει να γίνει μη αναστρέψιμη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού είπε ότι τα μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι διαχρονικά, κατήγγειλε ότι ποτέ πολιτικά και αγρότες δεν συζήτησαν σοβαρά για να χαράξουν μια αγροτική πολιτική, με αποτέλεσμα ότι γίνεται να είναι άναρχο και χωρίς όραμα και η χώρα να οδεύει στο …πουθενά.

Επίσης τόνισε ότι μειώνεται δραματικά ο αγροτικός πληθυσμός, κάτι που έχει συνέπεια να μην μπορούμε να παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Έφερε ως παράδειγμα τα κρεμμύδια, που εισάγονται από την Ινδία, ενώ για τις πατάτες είπε ότι οι εισαγωγής από Γερμανία και Αίγυπτο κοστίζουν 0,70 €, ενώ αυτές από το Νευροκόπι 0,90 €/κιλό.

Μάλιστα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ασχολείται μόνο με τη διανομή χρημάτων από την Ε.Ε. και δεν έχει όραμα, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος δεν προσδοκά τίποτα με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Έφερε δε ως παράδειγμα τις εκτάσεις της Κάρλας, που πρότεινε να δοθούν στην Ε, για να καλλιεργηθούν και να βοηθηθούν δωρεάν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, που πέρασαν έξι χρόνια από τότε και οι εκτάσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Ακόμη είπε ότι από τα 35 εκ. στρέμματα της χώρας καλλιεργούνται μόλις 18 εκ. και τα άλλα ανήκουν στα υπουργεία και παραμένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία τράπεζας γης και τα χωράφια να πάνε σε όσους τα καλλιεργούν.

Αύξηση τζίρου και κερδών το 2018 για την ΕΒΟΛ

Θετικό πρόσημο είχε ο κύκλος εργασιών του Αγροτικού Συλλόγου Βόλου και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, που είδε τον τζίρο και τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 10% και 15% αντίστοιχα σε σχέση με το 2017, ενώ το κοινωνικό έργο θα συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίτζος, ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα χρήσης για το 2018, με αύξηση του τζίρου σε πάνω από 18 εκ. €, του όγκου πωλήσεων και των κερδών σε 2,2 εκ. €, κάτι που ευελπιστεί να συμβεί και για το 2019.

Ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι το 2018 ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση εκσυγχρονισμού της γαλακτοβιομηχανίας ύψους 6,5 εκ. € από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», όπως και η επένδυση Φωτοβολταϊκών στο .

Επίσης την περασμένη χρονιά τόνισε ότι κυκλοφόρησε το παστεριωμένο γάλα διάρκειας 15 ημερών, που γνώρισε την αποδοχή από τους καταναλωτές και πάει πολύ καλά. Ακόμη ευχαρίστησε το καταναλωτικό κοινό της Μαγνησίας, που δείχνει κατά 80% προτίμηση στα προϊόντα ΕΒΟΛ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, τη χρονιά που πέρασε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου βοήθησε τον αγροτικό τομέα και τους κτηνοτρόφους, προσφέροντας τις καλύτερες τιμές Πανελλαδικά.

Ακόμη αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική που συνεχίστηκε το 2018 με τη χορήγηση υποτροφιών ύψους 400 € μηνιαίως σε 15 φοιτητές της περιοχής, τη διανομή 1.000 διατακτικών για αγορά τροφίμων, εξοπλισμό σημαντικής αξίας στο Νοσοκομείο Βόλου, δωρεά στην Αστυνομία και διανομή 150 τόνων γάλακτος στο Ορφανοτροφείο, το Γηροκομείο και άλλα ιδρύματα της περιοχής.

2.500 αιτήσεις για στην ΕΒΟΛ

Επίσης άσκησε κριτική για το θέμα της ανάπτυξης, λέγοντας ότι ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει και η δική του γενιά. Σχολιάζοντας την ανεργία ειδικά των νέων πτυχιούχων, ο κ. Πρίντζος είπε ότι μόνο στην ΕΒΟΛ το 2018 έγιναν 2.500 αιτήσεις πρόσληψης.

Οι στόχοι για το 2019

Στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της ΕΒΟΛ για το 2019 είναι να συνεχιστεί το κοινωνικό έργο προς τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη, προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, στους οποίους θα δοθούν οι καλύτερες τιμές της αγοράς.

Τα προϊόντα της ΕΒΟΛ, πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά σε όλη τη χώρα, με έμφαση στα νησιά όπως την , τα νησιά του Ιονίου και στη Θράκη.

Επίσης, κυκλοφόρησε εδώ και μια εβδομάδα το νέο κατσικίσιο συμβατικό γιαούρτι, που θα κυκλοφορεί παράλληλα με το βιολογικό, κεφίρ, όπως και άλλων δύο νέων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το κοινωνικό έργο θα συνεχιστεί και ήδη ενόψει Πάσχα αποφασίστηκε 700 αμνοερίφια, να δοθούν για διανομή στους Δήμους της Μαγνησίας, στην Περιφέρεια και στην Μητρόπολη , για να τα διανείμουν με τη σειρά τους σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα.

«Τα αρνιά και κατσίκια θα αγοραστούν από τον Σύλλογο Κρεοπωλών Μαγνησίας, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αγοραστεί από κτηνοτρόφους της Μαγνησίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Α.Σ. και της ΕΒΟΛ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση