Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / «Καρκίνος» για τα δέντρα το βακτήριο Xylella fastidiosa
«Καρκίνος» για τα δέντρα το βακτήριο Xylella fastidiosa

«Καρκίνος» για τα δέντρα το βακτήριο Xylella fastidiosa

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημερώνει τους φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς φυτών που δύναται να προσβληθούν από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa για τη συμπτωματολογία της προσβολής των φυτών από τον ανωτέρω οργανισμό και τις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, το βακτήριο Xylella fastidiosa ανήκει στους πλέον επιβλαβείς οργανισμούς για την χώρα μας, λόγω της σημασίας της καλλιέργειας, των φυτών ξενιστών του αλλά και του μεγάλου αριθμού των φυτικών ειδών που είναι ευπαθή στο βακτήριο, αριθμός που συνεχώς επικαιροποιείται με την είσοδο νέων ειδών.
Ευπαθή φυτά, σημαντικά για τη χώρα μας, είναι η ελιά, το αμπέλι, είδη της οικογένειας των πυρηνοκάρπων (Κερασιά, Δαμασκηνιά, Αμυγδαλιά), όπως επίσης πολλά καλλωπιστικά και δασικά είδη (Λεβάντα, Πικροδάφνη, Δενδρολίβανο κ.α.)

Τα συμπτώματα που προκαλεί το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά όμως το βακτήριο προκαλεί μαρασμό, νέκρωση (καψάλισμα) και ξηράνσεις του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού .

Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ.365/2002-ΦΕΚ 307 Α) οι υπόχρεοι (φυτωριούχοι, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγοί φυτών) οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά.

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στα τηλέφωνα 2421352493,494,444 του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, καθώς και να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/XylellaInfoFlyer.pdf και http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/leaflet-xylella.pdf
όπου βρίσκονται αναρτημένα ενημερωτική αφίσα και πληροφοριακό φυλλάδιο.

Διενέργεια δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των παρακάτω περιοχών ότι κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με τα ποσοστά και βιολογικά χαρακτηριστικά του δακοπληθυσμού που προέκυψε από τις πληροφορίες του δικτύου παγίδων (αριθμό ακμαίων, την αναλογία φύλλου και ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων του δάκου της ελιάς), τις επικρατούσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα).

Ειδικότερα, διενεργείται δολωματικός ψεκασμός στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με το πρόγραμμα του αναδόχου εργολάβου ψεκασμών για τις παρακάτω περιοχές, ήτοι:
• στην Τοπική Κοινότητα Πτελεού του Δήμου Αλμυρού, θα ψεκαστούν από τις 31/8/2018 έως και τις 5/9/2018, από έξι (6) συνεργεία ψεκασμού οι παρακάτω περιοχές: Πάλιουρας, Μπρινιώτισσα, Πουρναρέικο, Απόσκιο, Καραβοτσάκι και Γαύριανη.
• στη Δημοτική Ενότητα Πτελεού του Δήμου Αλμυρού, στην Τοπική Κοινότητα Αγ Θεοδώρων, θα ψεκαστούν από τις 31/8/2018 έως και τη 5/9/2018 με την ακόλουθη σειρά οι παρακάτω τοποθεσίες: Τρύπες, Άγιος Παντελεήμονας, Κουβελά, Όρνιο, Παλιογκορτσιά, Άγιος Νικόλαος, Τραγάνα, Πέτρα, Βαθύρεμμα, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Απόστολος, Γιαμάδες, Αμπέλια και Αερογέφυρα.

Ο ψεκασμός δεν θα διαρκέσει πέραν των οκτώ (8) ημερών συνολικά, τηρουμένων των τεχνικών προδιαγραφών και υποχρεώσεων που αναφέρονται στις αριθμ. πρωτ. 14027/24-7-2018 & 13973/23-7-2018 συμβάσεις των εργολάβων ψεκασμών του δάκου της ελιάς με την Υπηρεσία.

Σε περίπτωση επικείμενης τοπικής βροχής ή υπέρβαση τοπικά της θερμοκρασίας αέρα τους 28οC ή επικράτηση ανέμου εντάσεως μεγαλύτερης των 5 μποφόρ ενημερώνεται άμεσα η Υπηρεσία και διακόπτεται ο ψεκασμός.

Επισημαίνεται ότι στις κατοικημένες περιοχές επιτρέπεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, μη τηρουμένων των ελαχίστων αποστάσεων από τους χώρους προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 7 περίπτωση 1ε) ββ) της Κ.Υ.Α. 6669/79087/20-8-2015 (ΦΕΚ 1791/Β/2015).
Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να συμμετέχουν και να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού για την αποτελεσματική πραγματοποίηση του έργου τους. Επίσης οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να περιορίσουν τα ποίμνια και τα μελίσσια τους μακριά από τις παραπάνω περιοχές.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έσπρωξε τον πατέρα του και συνελήφθη 20χρονος στο Ανήλιο - https://t.co/HhjrBrk3UF -

  • H φλόγα των αιμοδοτών στον Βόλο - https://t.co/Z5STYhiSS4 -

  • Διαδραστικό παιδαγωγικό σεμινάριο από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «ΛΟΓΟΣ» - https://t.co/tuTivbKyAq -

"Αλιεύοντας" την είδηση