Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » “Καρκίνος” για τα δέντρα το βακτήριο Xylella fastidiosa
“Καρκίνος” για τα δέντρα το βακτήριο Xylella fastidiosa

“Καρκίνος” για τα δέντρα το βακτήριο Xylella fastidiosa

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημερώνει τους φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς φυτών που δύναται να προσβληθούν από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa για τη συμπτωματολογία της προσβολής των φυτών από τον ανωτέρω οργανισμό και τις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, το βακτήριο Xylella fastidiosa ανήκει στους πλέον επιβλαβείς οργανισμούς για την χώρα μας, λόγω της σημασίας της καλλιέργειας, των φυτών ξενιστών του αλλά και του μεγάλου αριθμού των φυτικών ειδών που είναι ευπαθή στο βακτήριο, αριθμός που συνεχώς επικαιροποιείται με την είσοδο νέων ειδών.
Ευπαθή φυτά, σημαντικά για τη χώρα μας, είναι η ελιά, το αμπέλι, είδη της οικογένειας των πυρηνοκάρπων (Κερασιά, Δαμασκηνιά, Αμυγδαλιά), όπως επίσης πολλά καλλωπιστικά και δασικά είδη (Λεβάντα, Πικροδάφνη, Δενδρολίβανο κ.α.)

Τα που προκαλεί το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. ενικά όμως το βακτήριο προκαλεί μαρασμό, νέκρωση (καψάλισμα) και ξηράνσεις του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού .

Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ.365/2002-ΦΕΚ 307 Α) οι υπόχρεοι (φυτωριούχοι, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγοί φυτών) οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά.

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων στα τηλέφωνα 2421352493,494,444 του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, καθώς και να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/XylellaInfoFlyer.pdf και http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Georgika_Farmaka/Fytoeigionomikos_Elegxos/leaflet-xylella.pdf
όπου βρίσκονται αναρτημένα ενημερωτική αφίσα και πληροφοριακό φυλλάδιο.

 

 

Ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa»

 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) για τη διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε φυτά ελιάς που διακινήθηκαν από φυτώριο της περιοχής Αλικάντε (Περιφέρεια της Βαλένθιας) της Ισπανίας σε φυτωριακή επιχείρηση του Βελγίου.

Τα διακινούμενα φυτά συνοδεύονταν από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το οποίο είχε εκδοθεί από την αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας της Βαλένθια.

Στην Ελλάδα δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία της Xylella fastidiosa, ενώ η διατήρηση της χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Υψίστου Δημοσίου Συμφέροντος.

Ο αριθμός των φυτικών ειδών που είναι ευπαθή στην  Xylella fastidiosa είναι πολύ μεγάλος, ενώ η σχετική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχώς επικαιροποιείται με την είσοδο νέων ειδών. Ευπαθή φυτά, σημαντικά για τη χώρα μας, είναι η Ελιά, το Αμπέλι, είδη της οικογένειας των Πυρηνοκάρπων (Κερασιά, Δαμασκηνιά, Αμυγδαλιά), όπως επίσης πολλά καλλωπιστικά και δασικά είδη (Λεβάντα, Πικροδάφνη, Δενδρολίβανο, Ακακία, Δρυς κ.α.)

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. ενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Πληροφορίες για τα συμπτώματα, καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει το έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: www.bpi.gr > ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ > Επισκοπήσεις > Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων> Βακτήρια/Φυτοπλάσματα>ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa

Η Υπηρεσία μας έχει αναρτήσει επικαιροποιημένο (ενημέρωση 15-2-2018) κατάλογο των φυτών ξενιστών του οργανισμού στην ιστοσελίδα της :

www.thessaly.gov.gr>Ενημέρωση>Γεωργικά Θέματα>2018>ΠΕ Λάρισας>Ενημέρωση>Φυτά ξενιστές ευπαθή στην Xylella fastidiosa (14/5/2018)

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

 

Διενέργεια δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των ενημερώνει τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους των παρακάτω περιοχών ότι κρίνεται απαραίτητη η επέμβαση για την προληπτική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με τα ποσοστά και βιολογικά χαρακτηριστικά του δακοπληθυσμού που προέκυψε από τις πληροφορίες του δικτύου παγίδων (αριθμό ακμαίων, την αναλογία φύλλου και ωριμότητα των θηλυκών ακμαίων του δάκου της ελιάς), τις επικρατούσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες (θερμοα, σχετική υγρασία και ταχύτητα αέρα).

Ειδικότερα, διενεργείται δολωματικός στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, σύμφωνα με το πρόγραμμα του αναδόχου εργολάβου ψεκασμών για τις παρακάτω περιοχές, ήτοι:
• στην Τοπική Κοινότητα Πτελεού του Δήμου Αλμυρού, θα ψεκαστούν από τις 31/8/2018 έως και τις 5/9/2018, από έξι (6) συνεργεία ψεκασμού οι παρακάτω περιοχές: Πάλιουρας, Μπρινιώτισσα, Πουρναρέικο, Απόσκιο, Καραβοτσάκι και Γαύριανη.
• στη Δημοτική Ενότητα Πτελεού του Δήμου Αλμυρού, στην Τοπική Κοινότητα Αγ Θεοδώρων, θα ψεκαστούν από τις 31/8/2018 έως και τη 5/9/2018 με την ακόλουθη σειρά οι παρακάτω τοποθεσίες: Τρύπες, Άγιος Παντελεήμονας, Κουβελά, Όρνιο, Παλιογκορτσιά, Άγιος Νικόλαος, Τραγάνα, Πέτρα, Βαθύρεμμα, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Απόστολος, Γιαμάδες, Αμπέλια και Αερογέφυρα.

Ο δεν θα διαρκέσει πέραν των οκτώ (8) ημερών συνολικά, τηρουμένων των τεχνικών προδιαγραφών και υποχρεώσεων που αναφέρονται στις αριθμ. πρωτ. 14027/24-7-2018 & 13973/23-7-2018 συμβάσεις των εργολάβων ψεκασμών του δάκου της ελιάς με την Υπηρεσία.

Σε περίπτωση επικείμενης τοπικής βροχής ή υπέρβαση τοπικά της θερμοας αέρα τους 28οC ή επικράτηση ανέμου εντάσεως μεγαλύτερης των 5 μποφόρ ενημερώνεται άμεσα η Υπηρεσία και διακόπτεται ο ψεκασμός.

Επισημαίνεται ότι στις κατοικημένες περιοχές επιτρέπεται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας, μη τηρουμένων των ελαχίστων αποστάσεων από τους χώρους προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 7 περίπτωση 1ε) ββ) της Κ.Υ.Α. 6669/79087/20-8-2015 (ΦΕΚ 1791/Β/2015).
Καλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να συμμετέχουν και να καθοδηγούν τα συνεργεία ψεκασμού για την αποτελεσματική πραγματοποίηση του έργου τους. Επίσης οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να περιορίσουν τα ποίμνια και τα μελίσσια τους μακριά από τις παραπάνω περιοχές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση