Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ψήφισμα της συγκέντρωσης των αγροτών για τη χαλαζόπτωση
Ψήφισμα της συγκέντρωσης των αγροτών για τη χαλαζόπτωση

Ψήφισμα της συγκέντρωσης των αγροτών για τη χαλαζόπτωση

Σε μζική κι μαχητική συγκέντρωση προχώρησαν οι αγρότες της Ζαγοράς, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου, μετά την καταστροφή από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, με σκοπό τη διεκδίκηση και λήψη μέτρων ανακούφισης των αγροτών.

Στην εισηγητική ομιλία που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου, τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα οποία διογκώνονται με την καταστροφή μεγάλου μέρους της σοδειάς από την χαλαζόπτωση της 25ης Μαϊου.

Πολλά από τα οξυμένα προβλήματα τονίστηκε, παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια, οξύνονται από την αντιαγροτική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων.Για τους αγρότες της περιοχής, τίθεται άμεσο θέμα επιβίωσης. Σε πολλές περιοχές είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται, λόγω της παντελούς ανυπαρξίας αντιχαλαζικής προστασίας στη περιοχή. Από την άλλη μεριά, η κάλυψη από τον είναι περιορισμένη, ενώ τα συνεχή χαράτσια και η γενικότερη αντιλαική πολιτική των κυβερνήσεων έχει επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στην πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών.
Επιπλέον η καταστροφή των υποδομών στην περιοχή της Ζαγοράς, και η μη επισκευή της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς και οι ευθύνες που απορρέουν τέθηκαν στην συγκέντρωση.
Παρεμβάσεις έκαναν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, καθώς και αγρότες της περιοχής. Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό την άμεση διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των αγροτών.


Τα αιτήματα των αγροτών

1. Έκτακτη Ενίσχυση ανά δέντρο στους αγρότες που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση.
2. Συμψηφισμός χρεών με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.
3. Άμεση καταγραφή των ζημιών και προκαταβολή το 40% εντός του έτους, καθώς το κόστος καλλιέργειας κατά 80% έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
4. Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει το 100% της ζημιάς και με κρατική επιχορήγηση.
5. Απόδοση προσαυξημένων αποζημιώσεων, κατά 30% όπως προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ σε βιολογικά και ΠΟΠ .
6. Οικονομική Ενίσχυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς στα πάγια έξοδα.
7. Επαναφορά στα 51 λεπτά ανά κιλό, από 45 που από φέτος μείωσε η Κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά.
8. Πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας σε όλη την περιφέρεια.
9. Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΦΙΑ και για τους πληγέντες αγρότες.
10. α αποζημιώνονται καλλιέργειες μικρότερες από ένα στρέμμα, καθώς στο σύστημα ΟΣΔΕ απορρίπτονται.
11. Να καταργηθεί το χαράτσι για τη δήλωση ζημιάς και να παρθούν άμεσα μέτρα για να διευκολυνθούν οι αγρότες στην δήλωση.
12. Άμεση επισκευή και της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, επισκευή και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση