Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΓΡΟΤΙΚΑ / Πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και του ζωικού κεφαλαίου ξεκινά, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του ολοκληρωμένου προγράμματος περισυλλογής νεκρών ζώων. Το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας, με συνολικό προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους και καλύπτει και τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας.

«Η ξεκινά την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου τριετούς προγράμματος περισυλλογής νεκρών ζώων, με σημαντικά οφέλη. Το πρόγραμμα αποτελεί απότοκο του πρωτοποριακού πιλοτικού προγράμματος που εφάρμοσε η από το 2014 έως το 2020 και άνοιξε το δρόμο και σε άλλες Περιφέρειες να το εφαρμόσουν προς όφελος των κτηνοτρόφων» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η Θεσσαλία αριθμεί τον μεγαλύτερο αριθμό αιγοπροβάτων και βοοειδών στη χώρα. Δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο με ένα τηλεφώνημα, να καλεί τον Φορέα Διαχείρισης για να παραλάβει το νεκρό ζώο. Παράλληλα, έχουμε μεριμνήσει ώστε να γίνονται αναλύσεις και έλεγχοι της αιτίας θανάτου σε ύποπτα περιστατικά για τον έγκαιρο εντοπισμό νόσων όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και αιγοπροβάτων. Δημιουργείται έτσι ένα Μητρώο για τη συστηματική καταγραφή κρουσμάτων και θανάτων. Είναι ένα κατεξοχήν φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα, που βελτιώνει την ασφάλεια στους δρόμους, προστατεύει τη δημόσια υγεία και εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Τα οφέλη του προγράμματος
Με την υλοποίηση του προγράμματος επιτυγχάνεται:
-Η απομάκρυνση από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, το οδικό δίκτυο και την ύπαιθρο των νεκρών ζώων, που αποτελούν εν δυνάμει ανοικτές εστίες μόλυνσης και απειλή για την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.
-Η ορθή διαχείριση όλων των ποσοτήτων των «κατασχεθέντων προϊόντων» (όπως ακατάλληλα τρόφιμα ή ζωικά υποπροϊόντα, για τα οποία δεν βρέθηκε ο παραγωγός/ κάτοχος τους και κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες αρχές)
-Η αποφασιστική συνδρομή στην υλοποίηση του προγράμματος των Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών στη διατήρηση του υγειονομικού προφίλ της χώρας ως «χώρα ελεγχόμενου κινδύνου» και τη βελτίωση σε «χώρα αμελητέου κινδύνου», με

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέες #καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι στην επικράτεια #καταιγίδες - https://t.co/wTGlTXs03B -

  • Με επευφημίες η πρεμιέρα της Φόνισσας του Γιώργου Κουμεντάκη #Φόνισσα - https://t.co/YNtX1qoz6A -

  • Εξιχνιάστηκαν επτά #κλοπές από Ι.Χ. στον Βόλο #κλοπές #ναρκωτικά - https://t.co/kdSHOmRcMn -

"Αλιεύοντας" την είδηση