Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Προχωρά η διαδικασία αποζημίωσης παραγωγών μήλων και καστάνων της Μαγνησίας
Προχωρά η διαδικασία αποζημίωσης παραγωγών μήλων και καστάνων της Μαγνησίας

Προχωρά η διαδικασία αποζημίωσης παραγωγών μήλων και καστάνων της Μαγνησίας

 

 

Σε συνέχει της σύσκεψης που πργματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, συνεδρίασε η ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές,  Χρήστου Τριαντόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής,  Αθανάσιου Πετραλιά, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ,  Δημήτριου Σκάλκου, της Γενικής Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου και του Προέδρου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ),   Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη συνεδρίαση, όπως αποτυπώθηκε και σε σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε -σε συνέχεια σχετικής προεργασίας-η αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της αναγγελίας της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την της σίας κατά της Ουκρανίας». Οι εν λόγω παραγωγές επλήγησαν ιδιαίτερα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση, η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, συντήρησης και διάθεσης. Το πρόβλημα επιτάθηκε, μάλιστα, από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και από τις διαταραχέςστην εφοδιαστική αλυσίδα και την υπονόμευση της απρόσκοπτης πρόσβασης στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενισχύονται οι καλλιέργειες μήλων, κλιμακωτά μεταξύ250 και 300 ευρώ ανά στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονομικών προσβολών. Η καστάνων ενισχύεται με 150 ευρώ ανά στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτοϋγειονομικής προσβολής. Τέλος, ενισχύονται και τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα, τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ ανά στρέμμα, και λόγω βροχοπτώσεων 50%,με τιμή 150 ευρώ ανά στρέμμα.

Η απόφαση αφορά, φυσικά, και τις σχετικές καλλιέργειες της ς, με έμφαση στα μήλα και τα κάστανα, όπου η εν λόγω παραγωγή επλήγη την περασμένη περίοδο από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των επιβαρυντικών δεδομένων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, που επέφεραν ζημιογόνα αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό  Χρήστος Τριαντόπουλος, σε συνέχεια και της σημερινής συνάντησης εργασίας, ανέφερε σχετικά: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες που έχουν προκύψει στον πρωτογενή τομέα και τα ζημιογόνα αποτελέσματα για τους παραγωγούς, στο πλαίσιο της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αλλά και της κλιματικής κρίσης, προχωρά -σε ένα πλαίσιο ς με όλους τους εμπλεκόμενους, υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά- σε κινήσεις και επιλογές, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημίωσης και στήριξης μιας σειράς από καλλιέργειες με ζημιογόνα αποτελέσματα. Τέτοιες καλλιέργειες είναι και αυτές των μήλων και των καστάνων, που αφορούν και τη και δη την περιοχή του Πηλίου. Μια περιοχή στην οποία βρέθηκα τον περασμένο Νοέμβριο και, ειδικότερα, σε περιοχές του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου και σε καλλιέργειες καστάνων που είχαν πληγεί από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Σήμερα, σε συνέχεια της γόνιμης σύσκεψης που πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, συνεδρίασε η ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, όπου αποφασίστηκε η αποζημίωση των πληγεισών καλλιεργειών -μέσα από την αξιοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- και η αναγγελία της στην .

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά, φυσικά, και τη Μαγνησία και τους αγρότες της περιοχής του Πηλίου που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία περίοδο. Επισημαίνεται ότι για την καστάνων προβλέπεται ενίσχυση με 150 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ για την καλλιέργεια μήλων προβλέπεται ενίσχυση, κυρίως, με 250 ευρώ ανά στρέμμα. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνεται έμπρακτα η βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει τους αγρότες απέναντι στις συνέπειες της ενεργειακής αλλά και της κλιματικής κρίσης. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τη στενή συνεργασία για τη στήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές».

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση