Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Πλήρης απαγόρευση της υπαίθριας χρήσης φυτοφαρμάκων βλαβερών για τις μέλισσες
Πλήρης απαγόρευση της υπαίθριας χρήσης φυτοφαρμάκων βλαβερών για τις μέλισσες

Πλήρης απαγόρευση της υπαίθριας χρήσης φυτοφαρμάκων βλαβερών για τις μέλισσες

Σήμερα, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στη μόνιμη επιτροπή ενέκριναν πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιορίσει περαιτέρω τη χρήση τριών δραστικών ουσιών (κλοθειανιδίνη, θειαμεθοξάμη και ιμιδακλοπρίδη, γνωστών ως «νεονικοτινοειδή») των οποίων η υπαίθρια χρήση βλάπτει τις μέλισσες, σύμφωνα με το συμπέρασμα της επιστημονικής επανεξέτασης.

Η προστασία των μελισσών είναι σημαντικό ζήτημα για την Επιτροπή, δεδομένου ότι αφορά τη , την παρ τροφίμων και το .

Με πρωτοβουλία του προέδρου , για τον οποίο αυτό αποτελεί προτεραιότητα, το Σώμα των Επιτρόπων εξέτασε το θέμα στις 29 Μαρτίου 2017.

 Οι περιορισμοί που συμφωνήθηκαν σήμερα υπερβαίνουν τα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη από το 2013. Κάθε υπαίθρια χρήση των τριών ουσιών θα απαγορευτεί και τα εν λόγω νεονικοτινοειδή θα επιτρέπονται μόνο στα μόνιμα θερμοκήπια όπου δεν αναμένεται επαφή με μέλισσες.

Ο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την , τονίζοντας ότι «η Επιτροπή είχε προτείνει τα σχετικά μήνες πριν, με βάση τις επιστημονικές συμβουλές της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Η Υγεία των μελισσών εξακολουθεί να έχει ύψιστη σημασία για εμένα, δεδομένου ότι αφορά τη βιοποικιλότητα, την παρ τροφίμων και το ». Ο κανονισμός θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των προσεχών εβδομάδων και θα αρχίσει να εφαρμόζεται έως το τέλος του έτους.

"Αλιεύοντας" την είδηση