Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια ιστορίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς
Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια ιστορίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια ιστορίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

«Με τα τσαπιά και με τα θκέλια … »

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου

 Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …»  του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, θα παρουσιασθεί σε πρώτη επίσημη προβολή το Σάββατο 29 Οκτωβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος»,στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνεταιρισμού της Ζαγοράς  .

 

Η προβολή εντάσσεται στο διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον συνεταιριστή στις 29-30 Οκτωβρίου με αφορμή την γενέθλια ημέρα ίδρυσης του Συνεταιρισμού όταν στις 27 Οκτωβρίου του 2016, 199 Ζαγοριανοί υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό της οργάνωσης, που έμελε να διαγράψει 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

Το ντοκιμαντέρ θα προλογίζουν ο Δημήτρης Πιτσιώρης, τέως υφυπουργός εωργίας και ο Ζαγοριανός εικαστικός Κώστας Κομνηνός, ενώ θα συμμετέχουν  οι δημιουργοί  της παραγωγής.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα ακόμα παραδοτέο της οργάνωσης, που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τους νέους και νέες της περιοχής. Σε συνδυασμό μάλιστα  με το λεύκωμα και το «compact disk» με τη μουσική του ντοκιμαντέρ (soundtrack) του Ανδρέα Κατσιγιάννη τα οποία θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες και θα παρουσιασθούν στη Ζαγορά, το Βόλο και την Αθήνα ολοκληρώνεται ένας ευρύτερος κύκλος καταγραφής και τεκμηρίωσης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της οργάνωσης.

Μέσα από αυτή την τριπλή προσπάθεια καταγράφονται οι αγώνες και ο μόχθος των Ζαγοριανών αγροτών και αγροτισσών που μέσα σε δύσκολες συνθήκες, πολέμους, δικτατορίες, οικονομικές και πολιτικές κρίσεις κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την ιδέα του «συνεταιρίζεσθαι» και να την μεταλεμπαδέψουν σε τέσσερις γενιές.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ «Με τα τσαπιά και με τα θκέλια …»  παραπέμπει στο μόχθο των αγροτών της Ζαγοράς που χωρίς μηχανικά μέσα και μηχανήματα μόνο με τα χέρια τους και δυο , δηλαδή το τσαπί και θκέλι (δικέλι), κατάφεραν να εκχερσώσουν απέραντες εκτάσεις από ήμερες και άγριες καστανιές, να δημιουργήσουν αναβαθμίδες χτίζοντας πεζούλες από χιλιάδες πέτρες στηρίζοντας τα επικλινή εδάφη της Ζαγοράς και να δημιουργήσουν προοδευτικά ένα απέραντο μηλεώνα.

Οι κάτοικοι της Ζαγοράς έχουν μια πλούσια παραγωγική παράδοση που έχει την αφετηρία της αιώνες πριν. Οι πρώτες καταγραφές συνδέονται  με τις συντεχνίες μεταξιού και μάλλινων σκουτιών στην Κωνσταντινούπολη και το άνοιγμα των κατοίκων της περιοχής σε εμπορικούς δρόμους μέσω των Ζαγοριανών Καραβιών στις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης. Αργότερα μετά το μετάξι και την μεταποίηση νημάτων,  ήρθαν οι καλλιέργειες του αμπελιού, της πατάτας, των φουντουκιών, οι πρώτες ποικιλίες μήλου, το φιρίκι και τελικά η επιση του «στάρκιγκ νετελίσιους» που κατάφερε να κατακτήσει τις αγορές της Ελλάδος και της Ευρώπης ως προϊόν ονομασίας προέλευσης με το γνωστό ετικετάκι «ZAGORIN».

Το ντοκιμαντέρ προϊόν ς του Ζαγοριανού ερευνητή Αλέξανδρου Καπανιάρη από το 2012 αναφέρεται σε όλες τις ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές στιγμές που σημάδεψαν τη Ζαγορά και την οργάνωση. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η ιστορία της Ζαγοράς, η παραγωγική της παράδοση, η εποποιία των Ζαγοριανών Καραβιών, η ίδρυση του Συνεταιρισμού, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που σημάδεψαν τις κρίσιμες δεκαετίας της ανάπτυξης του και της μετέπειτα πορείας έως την κρίση του 2010 και τους σχεδιασμούς για το μέλλον της οργάνωσης. Το ντοκιμαντέρ στηρίζεται όμως στους μεγάλους πρωταγωνιστές, δηλαδή στα πρόσωπα των αγροτών και αγροτισσών της περιοχής. Περιγράφει τα βιώματα, τις δύσκολες και ευχάριστες στιγμές του συνεργατισμού και της αλληλεγγύης που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια, καταφέρνοντας να ξεφύγουν από τις ορέξεις και τις επιδιώξεις μεσαζόντων και εμπόρων.

Το ντοκιμαντέρ συνοδεύεται εκτός από τις σημαντικές προφορικές μαρτυρίες από αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό κρίσιμων πολιτικών περιόδων για την , σπάνια τεκμήρια και ντοκουμέντα που βγήκαν από συρτάρια και μπαούλα της Ζαγοράς, από αρχεία συλλεκτών, αρχειακό υλικό και τεκμήρια από την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, την Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, πολύτιμο αρχειακό υλικό από του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (1916-1935), αποδελτίωση τοπικών εφημερίδων, βιβλιογραφική ανασκόπηση και κυρίως επιτόπια .

Οι συντελεστές της παραγωγής που έφεραν εις πέρας αυτή την πολύτιμη οπτικοακουστική παραγωγή, μοναδική στην που μπορεί να αξιοποιηθεί σε περαιτέρω εκπαιδευτικές και προωθητικές ενέργειες της οργάνωσης καθώς και να συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα Ελληνικών και διεθνών ντοκιμαντέρ είναι: Σκηνοθεσία: ιώργος Λάγδαρης, Κείμενα – Έρευνα: Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μοντάζ: Αθανασία Ξαφάρα, Επιμέλεια Προφορικών Μαρτυριών: Αντώνης Πολίτης, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Νικολάου, Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Αφήγηση: Γιάννης Καπουρνιώτης και Δημήτρης Δακτυλάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσική του ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει στους επόμενους μήνες σε «compact disk» σε όλα τα καταστήματα πώλησης ειδών μουσικής με τον τίτλο «EUPHORIA» και θα παρουσιασθεί σε ειδική εκδήλωση.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση