Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Παπανάτσιου: «Πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να δώσει «ψίχουλα» αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους»
Παπανάτσιου: «Πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να δώσει «ψίχουλα» αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους»

Παπανάτσιου: «Πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να δώσει «ψίχουλα» αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους»

“Απαράδεκτες είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις αποζημιώσεις των αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν από τη . Αυτό αποδεικνύουν τα 31 εκ. που προορίζονται για 40.000 περίπου κτηνοτροφικές μονάδες. Τα 4 ευρώ – ανά θηλυκό ζώο – είναι τραγική αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους που πούλησαν κρέας σε τιμές εξευτελιστικές κατά τη περίοδο του Πάσχα και υπέστησαν τα άμεσα αποτελέσματα της κατακόρυφης πτώσης των εξαγωγών, λόγω της ς. Παράλληλα, η προϋπόθεση για παράδοση γάλακτος, τουλάχιστον 100 κιλά ανά , θέτει αυτομάτως εκτός αποζημίωσης τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες απομακρυσμένων περιοχών”.

Τα παραπάνω τονίζει η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ  Κατερίνα Παπανάτσιου και  προσθέτει: ” Φαίνεται ότι ο κ. Υπουργός και το επιτελείο του, που τόσο καιρό ισχυρίζονται ότι υπολογίζουν και «τεκμηριώνουν» την απώλεια εισοδήματος των αιγοπροβατοτρόφων από τα περιοριστικά μέτρα της Πανδημίας, αγνοούν τόσο το κόστος εκτροφής των ζώων, όσο και το ότι η ορεινή Ελλάδα είναι γεμάτη από μικρές κτηνοτροφικές μονάδες που τη περίοδο πριν το Πάσχα εκτρέφουν τα αμνοερίφια και δε παραδίδουν γάλα ή δεν έχουν εύκολη σε τυροκομεία.

Για άλλη μια φορά η της Δ δείχνει την ανεπάρκειά της οδηγώντας στην απελπισία έναν σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παρς που στηρίζει τις δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές της Ελλάδας και έχει καταφέρει, παρ' όλες τις δυσκολίες, να παράγει υψηλής αξίας διατροφικά προϊόντα όπως η φέτα και το κρέας.

Η ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, είχε ενισχύσει το κλάδο μέσω του μηχανισμού των “deminimis” με 42 εκατ. ευρώ, παρά τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων και χωρίς τις επιπτώσεις της Πανδημίας.

Η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση δίνει τη δυνατότητα, σε μια κυβέρνηση που όπως λέει θέλει να στηρίξει το συγκεκριμένο κλάδο, να τον ενισχύσει οριζόντια με διπλάσια ποσά. Η πολιτική απόφαση όμως, της σημερινής κυβέρνησης, είναι να δώσει «ψίχουλα» αποζημίωσης στερώντας από τον κλάδο τη δυνατότητα να συνέλθει από τις επιπτώσεις της Πανδημίας και να δυναμώσει τη παρουσία του στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σε μια περίοδο που ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης απασχολεί τους Διεθνής Οργανισμούς, η κάθε χώρα θα πρέπει να βρίσκει τρόπους να ενδυναμώνει και να υποστηρίζει τον πρωτογενή τομέα της, ώστε να εξασφαλίσει επάρκεια τροφής για τον πληθυσμό της. Αντίθετα με τη πρακτική σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που εγγυούνται το αγροτικό εισόδημα, στην δική μας χώρα, η κυβέρνηση της Δ, επιλέγει να γυρνάει τη πλάτη στην αιγοπροβατοτροφία, που αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο ζωικής παρς στην Ελλάδα και έχει πληγεί πολλαπλά από τις επιπτώσεις της Πανδημίας. Μάλλον, οι σημαντικές ενισχύσεις, αναλώνονται στοχευμένα στους λίγους και εκλεκτούς”.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση