Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος
Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος

Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων: Δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος

Συνεδρίασε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στην Λάρισα την Τρίτη 12 Ιουλίου για να εκτιμήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, τις καταστροφικές ζημιές στην παραγωγή σε πολλές περιοχές της χώρας.

Την συνεδρίαση απασχόλησε επίσης η ανάγκη για δυνάμωμα της παρέμβασης αλλά και της ουσιαστικής λειτουργίας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος  και μια σειρά πρωτοβουλίες που θα πάρουν το επόμενο διάστημα.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είναι ο μοναδικός οργανωμένος συνδικαλιστικός αγροτικός φορέας με πανελλαδική έκφραση από τον Έβρο ως την Κρήτη με συνεχή λειτουργία, παρέμβαση και πρωτοβουλίες. Προβάλλει και διεκδικεί αιτήματα επιβίωσης που είναι δίκαια και αφορούν στην συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αυτό που συζητήθηκε και ομόφωνα συμφωνήθηκε είναι η ένταση των προσπαθειών  για το δυνάμωμα του αγροτικού κινήματος, την ουσιαστική λειτουργία και δράση των πρωτοβάθμιων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων, των Ομοσπονδιών.

Στόχος είναι η συσπείρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η μαζικοποίηση του ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στην παρέμβαση και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να μπορούν  να αποσπούν λύσεις και κατακτήσεις με την πίεση των αγώνων τους.

Κατέληξαν σε σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα συγκρότησης νέων Ομοσπονδιών στην Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία ως τέλος του χρόνου καθώς και σε συγκρότηση νέων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων. Είναι καθαρό ότι η οργάνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι υπόθεση του ίδιου του κινήματος.
Στα θετικά του απολογισμού μετά τα μπλόκα και το συλλαλητήριο στην Αθήνα είναι το γεγονός ότι συνεχίζονται οι πολύπλευρες παρεμβάσεις κυρίως για ζημιές από τα και παρά τις δυσκολίες της περιόδου γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι όπου γίνονται εκλογές σε αγροτικούς συλλόγους παρατηρείται διπλασιασμός των ψηφισάντων που αναγνωρίζουν την συνέπεια και την αγωνιστική στάση των συλλόγων το προηγούμενο διάστημα.

Θα διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την ενότητα που έχουν  κατακτήσει στα μπλόκα, στους συλλόγους και στις Ομοσπονδίες και θα συνεχίσουν να είναι διεκδικητικό κίνημα απέναντι στις κυβερνήσεις και τοπικούς παράγοντες και όχι «κίνημα» δημοσίων σχέσεων ή συναλλαγής.
Η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο και τις αρνητικές επιπτώσεις από αυτόν. Ήταν και είναι πολιτική επιλογή όλων των Κυβερνήσεων να στηρίζουν τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους εμπόρους, τους τραπεζίτες κ.λπ. σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, συνολικά του λαού.

Για αυτό επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος για να πετάξουν κάποια ψίχουλα στους αγρότες, την ίδια στιγμή που μπουκώνουν με δισεκατομμύρια ευρώ το μεγάλο κεφάλαιο.

Μόλις πρόσφατα στην Βουλή ψήφισαν αύξηση των ναύλων για τα πλοία 10%, έδωσαν ζεστό χρήμα 80 εκατομμυρίων ευρώ στους εφοπλιστές και άλλες παροχές, τους δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο ενώ οι αγρότες το πληρώνουν 2 ευρώ το λίτρο για να καλλιεργήσουν.
Προσπαθούν με επιδόματα να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου αλλά οι αγρότες  θέλουν  και παλεύουν  για μια ζωή με ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, να έχουν  ουσιαστικό εισόδημα να καλλιεργούν και να ζούν  με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους και όχι επιδόματα ελεημοσύνης.
Εξήγγειλαν αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και μας κοροιδεύουν κατάμουτρα αφού με τις ευλογίες τους οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αύξησαν την τιμή πώλησης του ρεύματος άρα και το κόστος ενέργειας.

Ζητούν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και του προστίμου περί ρύπων, επαναλειτουργία με λιγνίτη ώστε να μειωθεί η τιμή.
Μιλούν για επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου αλλά αποκρύβουν την πραγματικότητα ότι οι μισθοί και οι συντάξεις είναι εξευτελιστικοί, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών σε ενοίκια, ρεύμα, βενζίνη, είδη πρώτης ανάγκης και έτσι δεν φτάνουν και τα χρήματα για να αγοράσουν τα προϊόντα που  παράγουν. Η επισιτιστική κρίση είναι η ως αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων να στηρίζουν τους για να κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού.
Έχουν μεγάλης κλίμακας σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όταν δίνονται με καθυστέρηση μηνών ή χρόνου είναι ψίχουλα σε σχέση με την απώλεια εισοδήματος. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι έκτρωμα, αντιαγροτικός και αναχρονιστικός με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (, , ΟΚ). Παλεύουν  και διεκδικούν ΕΛΓΑ που εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Η το Φθινόπωρο θα οργανώσει μεγάλη πανελλαδική εκδήλωση για τον ΕΛΓΑ, προβολής της πρότασης και του αιτήματός της καθώς και την αντιχαλαζική, αντιπλημμυρική, αντιπαγετική θωράκιση και προστασία ώστε η παραγωγή μας να μην είναι έρμαιο των φυσικών φαινομένων.

Η κατάσταση ειδικά στην είναι δραματική με την τεράστια και ανεξέλεγκτη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, τις χαμηλές τιμές πώλησης του γάλατος και του κρέατος.

Από όλη την χώρα έρχεται εικόνα καταστροφής και απόγνωσης από τους κτηνοτρόφους. Συνέπεια αυτών των πολιτικών είναι να ξεκληρίζονται ολόκληρα κοπάδια καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα ταΐσουν με τις τιμές για ζωοτροφές να έχουν φτάσει στον ουρανό.

Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων και των κοπαδιών. Επιδότηση των ζωοτροφών εδώ και τώρα, να δοθεί ενίσχυση στο κεφάλι ζώου, να αυξηθεί η τιμή των προϊόντων ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.

Η Γραμματεία της καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν συμπεράσματα από την δική τους εμπειρία. Οι αγώνες  έφεραν αποτελέσματα και κατακτήσεις. Μπορούν με την οργάνωση, το δυνάμωμα και την λειτουργία των Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της ΠΕΜ, να βγούν πιο δυνατά και μαζικά στο προσκήνιο, στους νέους αγώνες για την επιβίωσή τους.

Να πιστέψουν στην δύναμή τους, να ενισχύσουν την ενότητά τους, να συνειδητοποιήσουν ότι την λύση δεν θα την φέρουν «σωτήρες» ή «φωστήρες» αλλά η συμμετοχή και η δράση όλων .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση