Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς
Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς

Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς

Ζητά η ντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Δωροθέ  Κολυνδρίνη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ζητώντας τη χρηματοδότηση, αρχικά ενός έτους και κατόπιν για δύο επιπλέον έτη, ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς με ηλεκτρονικές παγίδες και ψεκαστικά drones, απέστειλε η Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα  Κολυνδρίνη.

Σημειώνεται ότι η παραδοσιακή μέθοδος της δακοκτονίας θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στα μέρη που πιλοτικά επιλέχθηκαν για το εν λόγω σε συνδυασμό με αυτό, προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των δύο μεθόδων.

Η πρόταση συντάχθηκε από το εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας και το Εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Το έργο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και να αξιοποιήσει την υφιστάμενη τεχνογνωσία και υποδομή των ανωτέρω δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και του δικτύου υποστήριξης του Εθνικού προγράμματος δακοκτονίας, που συντονίζει και ελέγχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον Υπουργό, η πρόταση αυτή προσφέρει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στην επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματικότερη προστασία της ελαιοπαραγωγής από το δάκο για την προάσπιση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και παράλληλα εναρμονίζεται αυτή η πρόταση με τις επενδυτικές ανάγκες και προοπτικές υψηλής προτεραιότητας της ς Αναπτυξιακής Πολιτικής.

Σε της η Μαγνησίας και Σποράδων ανέφερε: «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν υλοποιώντας και νέες μεθόδους προκειμένου να προστατέψουμε την αγροτική παραγωγή και να ενισχύσουμε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και των συνεταιριστών. Είμαστε δίπλα στους αγρότες, όπου είναι δυνατόν παρεμβαίνουμε και δίνουμε λύσεις όπου είναι απαραίτητο. Εξάλλου τη δακοκτονία την υλοποιούν  συνεταιρισμοί της περιοχής και ελαιοπαραγωγοί με εμπειρία και πολλές γνώσεις με διττό όφελος. Προστασία παραγωγής και εισοδήματος από την εφαρμογή της δακοκτονίας».

Αναλυτικά η επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας και Τροφίμων: «Σας υποβάλλουμε πρόταση έργου με τίτλο «DrΟnelives – Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς με ηλεκτρονικές παγίδες και drones». Η πρόταση συντάχθηκε από το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας και το Εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τo Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το έργο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και να αξιοποιήσει την υφιστάμενη τεχνογνωσία και υποδομή των ανωτέρω δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και του δικτύου υποστήριξης του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας, που συντονίζει και ελέγχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, με στόχο την ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού συστήματος για τον ολοκληρωμένο έλεγχο του δάκου της ελιάς, εφαρμόσιμου σε πραγματικές συνθήκες στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές των Περιφερειών της Χς.

Η εφαρμογή της πρότασης σε ευρεία κλίμακα στην πράξη με την προσαρμογή του μοντέλου οργάνωσης του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας στο προτεινόμενο σύγχρονο, αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς με «έξυπνες» ηλεκτρονικές παγίδες και ψεκαστικά drones, αναμένεται να βελτιστοποιήσει την αξιοπιστία και την ακρίβεια των δράσεων της δακοκτονίας, συνεπώς και την αποτελεσματικότητά της, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές και τεχνολογίες της γεωργίας ακριβείας και της γεωργικής μηχανικής. Επιπλέον, η παρεχόμενη δυνατότητα ταχείας απόκρισης στις ανάγκες συλλογής των πληθυσμιακών στοιχείων παρακολούθησης του εντόμου με ακρίβεια από «έξυπνες» ηλεκτρονικές παγίδες και της αξιόπιστης εφαρμογής επεμβάσεων δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας σε ολόκληρη την ελαιοκομική περιοχή με drones, επιλύει το πρόβλημα του ελλείμματος στη ζήτηση ειδικευμένης και αποτελεσματικής εργασίας για τη συγκρότηση των συνεργείων δακοκτονίας, ενώ αναμένεται να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοπαραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι η πρόταση: α) προσφέρει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στην επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματικότερη προστασία της ελαιοπαραγωγής από το δάκο για την προάσπιση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, την αύξηση του μεριδίου συνεισφοράς της ελαιοπαραγωγής στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και την ενδυνάμωση του ανταγωνιστικού εξαγωγικού πλεονεκτήματος της χς και β) εναρμονίζεται με τις επενδυτικές ανάγκες και προοπτικές υψηλής προτεραιότητας της Εθνικής Αναπτυξιακής Πολιτικής για μια εξυπνότερη και πιο πράσινη Ευρώπη, που ενισχύει τις ικανότητες έρευνας και καινοτομίας, μέσω της προώθησης του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικού μετασχηματισμού για την αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη των κινδύνων της, αλλά και την διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από την κακή χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Για τους ανωτέρω λόγους εισηγούμαστε τη χρηματοδότηση του έργου, αρχικά για ένα έτος και κατόπιν για δύο επιπλέον έτη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που περιγράφονται στο αναλυτικό κείμενο της πρότασης».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση